Čitajmo zajedno

Jane Austen: Mansfield Park

Očekivanja. Ponekad vrlo zeznuta stvar. Romane Jane Austen upoznala sam kao srednjoškolka. Ponos i predrasude i Razum i osjećaje još uvijek svrstavam jako visoko na listi svojih omiljenih knjiga. Likove iz tih djela teško ću zaboraviti, toliko su me osvojili da ću im se jedno dana sigurno vratiti. Ovima iz Mansfield Parka neću. Ne zato jer mi se roman nije svidio, ali jednostavno mu nedostaje toliko toga što volim kod pisanja ove autorice.

Fanny Price stiže u dom svoje tetke i tetka još kao djevojčica, pod njihovo okrilje, spremna na novi svijet koji tek treba otkriti. Ona odrasta u tom potpuno drugačijem okruženju, suočava se s brojnim predrasudama, vlastitim i tuđim te se razvija u prkosnu, tvrdoglavu djevojku koja i danas može služiti kao netko u koga se treba ugledati.

U Mansfield Parku, Fanny upoznaje razne posjetitelje, daleke rođake te mnoge udvarače. Neke se stvari očekuju od djevojke kojoj je ponuđen bolji život. Muškarci su bahati, ponosni i ne srame se iskazati svoje osjećaje, ponekad toliko samouvjereno da ih odgovor s druge strane može neizmjerno uvrijediti. Fanny svatko doživljava na svoj način, ali ona igra po nekim svojim pravilima.

Jane Austen uspjela je ovdje isplesti mrežu intrigantnih odnosa.

Puno je toga napisala i mene je jako umorila. Mnogi su mi dijelovi bili jednostavno predugi i nepotrebni te nisam uspjela sve skupa doživjeti onako kako sam trebala. Izostala mi je ona njena vrckavost i lukavost koju sam toliko voljela u ranije spomenutim romanima. Kažu da je ovo njen najkompleksniji roman i samom je porukom vrlo važan, ali mene je ostavio negdje između.

Divim se njenoj hrabrosti da se uhvati u koštac s tako jakim ženskim likom, iako smo na takve likove i naviknuti kod nje.

Ovog je puta nadmašila i omiljenu Elizabeth Bennet, svima vrlo dobro poznatu djevojku bez dlake na jeziku. Fanny je još upornija i dosljednija, a sam je roman jako dobar prikaz početka feminizma i kao takav zanimljiv i za rasprave. Kao takvog ga i preporučam. Ali pripremite se na beskrajne uvode i zaista nepotrebne dijelove. Sve je to mogla izvesti s manje teksta, a s jednakim ciljem. Onim koji bi možda i bolje došao do izražaja. Ovako biste se mogli izgubiti u tim bespućima i izgubiti smisao svega. Ja na trenutke jesam.

Ovo je roman za koji treba uzeti vremena, sjesti i prepustiti mu se, neometani od vanjskog svijeta i vlastitih problema. Ako ste ipak raspoloženi za nešto male vedrije i lakše, počnite s Ponosom i predrasudama ili Razumom i osjećajima i zavoljet ćete Jane Austen toliko da ćete morati pročitati sve njene romane.

Jane Austen: Mansfield Park / Mozaik knjiga

Foto: Johnny Lee Miller kao Edmund i Frances O’Connor kao Fanny u filmskoj adaptaciji 1999. / Piše: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner