Fun & lifestyle Gastro

Jesu li kućni poslovi ženski ili zajednički?

Internetom već neko vreme kruži ona šala o muškarcu koji se hvali da mu je supruga intelektualka, a sagovornik mu odgovara: „Aha, znači, ne jedeš kuvano“. Nije to retkost da se za mladu i obrazovanu ženu vezuju ovakve predrasude.

Razmislite, kada vidite uspešnu advokaticu, profesorku, spisateljicu, novinarku, ne možete da je zamislite sa varjačom ili usisivačem, zar ne? Ugledni sudija, majka dvoje odrasle dece pere sudove – nemoguće! Zapravo, realnost je posve drugačija. Za razliku od muškaraca koji su i dalje u velikoj meri oslobođeni kućnih obaveza, ženu bez obzira na prirodu njenog posla onaj kod kuće svakako čeka.

Predstavljamo vam nekoliko načina da pomognete sebi i završite kućne obaveze u rekordnom roku.

Puna sudopera je prošlost!

Bez obzira na to da li spremate obrok za dvoje ili petoro, da li je u pitanju brzi doručak pre posla ili veliki nedeljni ručak za celu porodicu, nekako se uvek sve završi punom sudoperom. Ukoliko ste jedna od onih žena koje pritom uvek žure na posao i ne operu sudove pre nego što izađu iz kuće – sasvim je izvesno da će vas oni sačekati tamo gde ste ih ostavili. Dodajmo tome i užurbanost koja nastane po povratku s posla, kada spremate novi obrok za celu porodicu – za sudove u sudoperi jednostavno više nema mesta.

Osim dodatnog para ruku koje bi vam pomogle ili onog dodatnog para koji bi vam eventualno izrastao na telu, postoji jedno idealno rešenje za svaku zaposlenu ženu kada su sudovi u pitanju. To je Bosch ugradna sudomašina, koja ne zauzima mnogo mesta, štedi električnu ali i vašu energiju i dragoceno vreme. Zamislite: umorni pripremate večeru posle posla i ne morate da mislite o tome ko će oprati sudove posle dezerta. Jednostavno se opustite dok mašina radi za vas.

Ko kaže da je kuhinja samo za žene?

Ne samo da se podrazumeva da je žena ta koja priprema obroke za celu porodicu svakog dana, već se stalno susreće sa jednim te istim komentarom: muškarci bolje kuvaju od žena! Mnogi će muškarci sa ponosom isticati tu činjenicu navodeći neka od najvećih svetskih imena iz oblasti kulinarstva. Ipak, samo retki se prihvataju šerpe i tiganja, a o svakodnevnom angažovanju u kuhinji da ne govorimo.

Nepisano pravilo (i dalje) patrijarhalno uređenog društva na Balkanu diktira ovakve odnose i ne ostavlja mnogo prostora za promene. Ipak, poslednjih decenija čini se da su muškarci sve češće uključeni u pripremanje obroka, te ovaj „ženski posao“ polako prelazi u zajedničke ruke.

Usisavanje, prebrisavanje, ribanje

Čini se da lista poslova koje žena ciklično obavlja u kući svakog dana postaje sve duža. Neki muškarci će se prihvatiti usisivača, ali retko koji uzima krpu u ruke ili riba kupatilo. Sasvim je izvesno da su kućni aparati olakšali održavanje doma čistim. Ipak, najbrže do čistog i urednog doma stiže se zajedničkim angažovanjem. Dogovorite se sa partnerom da jedno prepodne u nedelji zajedno generalno pospremite stan. Raspodelite poslove tako da u isto vreme završite i onda uživate u slobodnom vremenu. Muškarac može očistiti prozore i zakačiti zavese dok žena prostire veš, na primer. Ribanje kupatila jedne nedelje može biti „muška“, a naredne „ženska“ obaveza.

kućni poslovi

Kada na ovaj način posvetite nekoliko sati sređivanju kuće i stana, neće biti potrebe za svakodnevnim briskanjem, kao ni nerviranjem što ništa nije na svom mestu.

Mora li savremena žena sve sama?

Ovo pitanje može zameniti i ono: „zašto moderna žena mora da postigne sve?“ Imperativ savršene žene i domaćice, koja sve postiže sama i bez ičije pomoći deluje moguće jedino na filmu i Instagramu. U stvarnom životu događa se samo da žena posle izvesnog vremena ostane bez energije, umorna i iscrpljena. Ovaj će napor na kraju uticati i na vaš uspeh na poslu, te sva potreba za savršenstvom pada u vodu. Pomozite sebi, uključite sve aparate i ukućane i neka kućni poslovi postanu zajednički, onako kako je zajednički i vaš dom.

Komentari

Neki baner