Provodi više vremena s ljudima koji te najviše žele vidjeti nasmijanu, Susann: Dolina lutkica
Čitajmo zajedno

Jacqueline Susann: Dolina lutkica

Dolina lutkica, često okarakteriziran kao trashy klasik iz 60-tih godina prošlog stoljeća, opisuje život tri mlade i usudila bih se reći, naivne djevojke koje žele ostvariti vlastite karijere u New Yorku. U vrijeme izdavanja romana vjerujem da je bio pun pogodak za ubijanje dokolice američkih kućanica koje su svoje dane provodile u svojim kućama i susjedstvima.

Roman se fokusira na život tri djevojke, Jennifer, Anne i Neely – sve tri žele različite stvari poput ljubavi, karijere, obožavanja, novca, uspjeha i braka.
Jacqueline Susann: Dolina lutkica

Kako to obično biva, kada se dosegne vrh i konačan cilj kreće se strelovito padati. Ono što je pokretalo djevojke bila je potraga za Gospodinom Savršenim, za muškarcem koji će im osigurati miran brak i sigurnu luku, međutim, ono što nijedna od njih nije znala jest da cijena sigurne luke itekako košta.

Anne želi romantiku, onakvu kakva pokreće tijelo i kakva se, po njoj, događa jednom u životu te je vrijedna svake patnje, upoznavši Lyona upušta se u vezu koja za današnje poimanje ima sve znakove toksične veze.

Neely, naivna tinejdžerica još kao nepoznata plesačica upoznaje Mela i osigura si brak i čovjeka kojega voli, međutim kada se u igru upletu šarene lutkice  njezina ovisnost izmakne kontroli kao i njezin brak.

Jennifer je, pak, primjer lijepe djevojke bez posebnog talenta čiji brak sa svjetski poznatim pjevačem Tonyjem postane ništa drugo nego parada za javnost jer Tony boluje od neizlječive bolesti koja na kraju stane na put njihovoj bračnoj sreći.

Bez obzira na vrijeme radnje ovog romana, može se reći da je predvidio seksualnu slobodu žena, ovisnost o porocima poput alkohola, droge i cigareta, porast masovne kulture i medija te sve ono što se i danas provlači kroz život koji nam se servira i kojemu težimo. Zato, ako želite zaviriti u New York 60-tih, s ovim lakim štivom svakako nećete pogriješiti.

Komentari

Neki baner