Alex North: Šaptač
Čitajmo zajedno

Alex North: Šaptač

Sjećate li se najvećih strahova iz djetinjstva? Mene je uvijek mučilo “čudovište” u mraku, stvorenje koje se možda pojavi u mojoj sobi baš kad moram ići spavati. Nije to bio prolazni strah. Zaista sam ponekad provjeravala ispod kreveta i iza otvorenih vrata.

Šaptač Alexa Northa utjelovljuje taj strah i još ga malo pojačava. Ovog puta “čudovište” postoji. Zvali su ga Šaptač i odgovorno je za otmicu i smrt nekoliko dječaka. Frank Carter je osuđeni serijski ubojica i već se dvadeset godina nalazi iza rešetaka. Ali, povijest se ponavlja i novi dječak nestaje. Tko je danas odgovoran? Je li istinita priča o Carterovu pomagaču od prije toliko godina? Koga vreba zloglasni kriminalac? Povučenu i tihu djecu koju drugi često ne primjećuju.

“Bio je to pokušaj da djeluje na svijet koji se doimao tako ravnodušnim prema njegovu postojanju. Proizlazio je iz želje da ga vide. Da ga primijete. Da ga vole. To je sve što svako dijete uistinu želi.”

To se događa i s Jakeom, sinom udovca Toma koji počinje čuti šaputanja i dozivanja na prozoru svoje sobe u kući u koju se nedavno preselio s ocem. Prije nego Jake bude u stvarnoj opasnosti, Tom mora riješiti demone iz prošlosti, kao i detektiv Pete Willis koji je davno uhitio Cartera.

Ovo je jedan od onih trilera koji vas drže prikovane za stolicu i ne dopušta vam da odložite knjigu. Prepun je klišeja, priznajem, ali nije teško zažmiriti pred njima i udubiti se u jednostavan i pitak jezik, jezive trenutke i zanimljive preokrete. Iako vrlo dobar predstavnik svog žanra, ovaj je roman i ozbiljna obiteljska drama koja progovora o samohranim očevima i njihovom snalaženju u okrutnom svijetu. Nisu svi očevi isti i ovdje je odnos između oca i sina iznimno dobro opisan. Nisu ni svi očevi kao Tom. Neki su užasni i to im ni najmanje ne smeta. Drugi su jednostavno nezainteresirani. A neki su, poput Toma, izgubljeni. Tom se neprestano osjeća krivim i zamjera si mnoge stvari koje je učinio odgajajući Jakea. Bez njegove majke je otuđen i dalek. Jake je osjetljivo dijete koje dane provodi u društvu izmišljenog prijatelja i čestim sukobima s netolerantnim vršnjacima.

Autor se dotaknuo raznih tema poput alkoholizma i nasilja u obitelji, prikazavši ih kao čestu pojavu i razlog raspadanja obitelji. S jedne je strane osudio takvo ponašanje, ali je ipak ostavio prostora za žaljenje i pokušaj iskupljenja. Roman je zaista orijentiran na mušku stranu obiteljskog života i udaljenosti i otuđenosti od vlastite djece. Rijetko smo suočeni s tom perspektivom i smatram da je North zrelo i realistično pristupio problemu. Poneka su otkrića prilično tipična i već viđena u žanru trilera, ali ne umanjuju njegovu zanimljivost.

Alex North: Šaptač

Psihološki odnosi između likova i igra mačke i miša najjači su adut ove priče koja me svojim krajem malo i razočarala. Sve se dosta brzo odigralo i nedostajalo mi je originalnosti koju smo dobili u uvodu i samoj razradi djela. Stavljajući to na stranu, dobila sam intrigantan triler, prožet psihološkim trenucima i obiteljskom dramom koju je autor vješto upleo u samu priču. U nijednom mi trenutku nije bilo dosadno, triler je mračan i dovoljno zastrašujuć zbog same tematike. Nemojte očekivati grozote i krv, ali pripremite se na igru živaca jer ipak se ovdje radi o djeci i onome što bi svaki roditelj učinio za njih, progutao ponos i jednostavno zaboravio na sve što je možda ponekad pomislio, pa i izrekao.

“Koliko sam god volio Jakea, bilo mi je nemoguće provesti s njim cijeli dan, svaki dan. Nije se činilo da ostaje dovoljno mene da ispuni sve te sate, i premda sam prezirao sam sebe zato što nisam uspijevao biti otac kakvog treba, istina je bila da sam ponekad trebao vremena za sebe.”

Piše: Books, Movies, Music

Alex North: Šaptač / Izdaje: VBZ

Komentari

Neki baner