Ljubav ili sex postoji li granica?, Sindrom Ane Karenjine: Kada ljubav postane opsesija, Privlačnost nema veze s izgledom već načinom na koji izražavamo emocije, Jeste li se ikada zaista zapitali kako je to zapravo biti nečija ljubavnica?
Sexologija

Jeste li se ikada zaista zapitali kako je to zapravo biti nečija ljubavnica?

I dok je popularna kultura često portretira kao proračunatu i manipulativnu ženu koja ne preza ni od čega da zavede metu, ljubavnica će, nerijetko, osjećati krivicu što drugoj ženi “otima” muškarca.

Ona je zanosna žena sa savršenom frizurom, besprijekornom šminkom, crveno nalakiranim noktima. Svog ljubavnika dočekuje obučena u čipkasto rublje i svileni ogrtač, namirisana skupim parfemom. Uvijek zna što reći, nikad ne pretjera, ne pravi scene, zna prešutjeti i šutjeti.

Ne opterećuje ga svojim problemima, a njegove uvijek pažljivo sluša. Zato joj se on, uostalom, i vraća. Tako je barem mi zamišljamo. I u svojim maštarijama odemo tako daleko da slika ljubavnice koju smo zamislili više nema nikakve veze s realnošću.

A u realnosti ta ljubavnica nema ni savršenu frizuru, niti je odlikuje trpeljivost jednog monaha.

Njene oči su nerijetko crvene zbog suza koje je prolila prethodne noći jer je njen dragi bio sa svojom zakonitom ženom. Ona se kida svaki put kad on Novu godinu ili neki drugi praznik provede sa svojom porodicom. Čeka da telefon zazvoni i muči sebe stalnim pitanjima da li mu treba verovati, kada joj kaže da je voli? I dok je popularna kultura često portretira kao proračunatu i manipulativnu ženu koja ne preza ni od čega da zavede metu, ona će, nerijetko, osjećati krivicu što drugoj ženi “otima” muškarca. I nije birala da bude ljubavnica, to se jednostavno dogodilo…

Stup srama

Pa opet, ona je zla žena. Veštica. Preljubnica. Sponzoruša. Dok ćemo za muškarca naći pregršt opravdanja, za nju nema nijednog. Glavni krivac se tako provuče s opomenom, ali ona završava na stupu srama. Kako je mogla rušiti tuđu obitelj? Kako je nije sramota zavoditi tuđeg muškarca? Može li se pogledati u oči? Ispaljujući optužbe, zaboravljamo da rijetko koja žena ustaje ujutro s mišlju “danas ću postati nečija ljubavnica”. Zaboravljamo da je i ona žena kao i svaka druga, nekad ranjiva, nekad sebična, nekad nespremna da se suoči s realnošću. I zaboravljamo da je koža zaljubljene ljubavnice nerijetko tijesna.

Da ona u tom odnosu mnogo gubi, kaže psiholog Marijana Vilimonović ističući da partnerski odnosi podrazumijevaju ekskluzivitet, što znači da tu nema mjesta za trećeg. Prema riječima sugovornice “Života plus”, mada znamo da postoje paralelne veze i mogućnost da jedna osoba ima dva ili više partnera u istom periodu, ne može se reći da se u tome svi osjećaju dobro i da su to zreli i kvalitetni partnerski odnosi.

– Motivacija žene da uđe u partnerski odnos s oženjenim muškarcem je jedno, a odluka drugo. Ako se ipak odluči da uđe u takav odnos, riskira biti frustrirana i podnositi rivalitet. Sebe stavlja u poziciju da bude birana, ali ne uvijek. U odnosu na muškarca, osjeća se manje ili više sigurno, veza se odvija u tajnosti, dobiva obećanja s realizacijom ili bez nje – napominje psiholog.

Ako se desi ovo drugo, mnogi će reći: “Eto, otela joj je muža”. Drugi će pak uzvratiti da se brak nikad ne raspada zbog treće osobe. Tko je tada kriv – ona ili on?

– Postojanje ljubavnice u životu muškarca može biti povod za razvod braka, bilo da motivira njega ili suprugu. Isto tako, postoji mogućnost da se taj izvan partnerski odnos prekine i brak nastavi. Kakav će tok i utjecaj preljuba imati na brak ovisi o bračnim partnerima i njihovom odnosu. Ljubavnica je najčešće samo povod ili dodatni motiv za razvod. Odgovornost muškarca je apsolutna, kao i odgovornost žene za svoju odluku da uđe u vezu s oženjenim muškarcem. Odgovornost ne možemo dijeliti pola pola, već je ona stopostotna – zaključuje naša sugovornica.

Sestra, majka, prijateljica

Prije nego što osudimo nečiju ljubavnicu i nazovemo je pogrdnim imenima, ne bi bilo loše da se sjetimo da je i ona nečija sestra, majka, prijateljica, kuma.

– Ljubavnica nije uvijek ljubavnica i nije samo ljubavnica. Ta žena je postojala i kao nečija djevojka, supruga, majka ili slobodna žena. Ako je u nekom periodu u poziciji ljubavnice, to ne znači da je loša osoba. U tom trenutku je napravila izbor koji će imati svoj tok i koji će se pokazati kao dobar ili loš – podsjeća psiholog.

Muškarce svi mnogo rjeđe osuđuju

Dok osudama na račun ljubavnice nema kraja, ljubavnici nerijetko prođu bez kritike. Njega nećemo kriviti za to što ruši neku obitelj niti ćemo misliti da treba da ga bude sram što drugom muškarcu “otima” ženu. Ova nepravda se može objasniti očekivanjima koja su različita za pripadnike oba spola.

– Briga o tome kako će se osjećati onaj drugi kome se takvim odnosom nanosi šteta, kao i empatija su osobine koje se više pripisuju ženama. Samim tim se smatra da bi one trebale biti obzirnije, imajući u vidu implikacije koje bi njihov odnos mogao imati u odnosu na njegovu suprugu, djecu i obitelj u cjelini – objašnjava Marijana Vilimonović.

Što je zajedničko Marilyn Monroe i Camilli Parker Bowles? Prva je oličenje fatalne žene, druga nikad nije igrala na kartu izgleda. Pa opet, obje su u nekom trenutku svog života bile ljubavnice, prva američkom predsjedniku, druga britanskom princu. Prva je bila avantura, druga se za svog ljubavnika udala. Stereotip o zanosnoj ljubavnici ruše i istraživanja koja kažu da je ona često manje lijepa nego supruga, pa čak i starija, ali da muškarac u njoj traži ono što u supruzi nema, od emocionalne bliskosti do razumijevanja.

Izvor: Pozitivan stav / Obrada i nadopuna: APortal

Komentari

Neki baner