Novi počeci i stari završeci
Cafe

Novi počeci i stari završeci

Zamislimo, žena rađa dijete. Alkoholičar ostavlja čašicu i toči zadnju kap vina u odvod. Običan radnik postaje menadžer. Dijete gubi majku u prometnoj nesreći.

Često nismo svjesni da se ne novi počeci događaju svakog dana. Zaboravljamo da oni ponekad nisu ono što bismo htjeli i kako smo ih zamislili. Zaboravljamo da ponekad niti ne volimo ono što nam se događa. Možda radnik nije očekivao da bude promaknut. Alkoholičar je, s druge strane, sam donio odluku da se promijeni i da započne ispočetka. Iako se ne čini da rođenje djeteta i smrt drage osobe nemaju ništa zajedničko, oni su ustvari dvije fundamentalne istine života – početak i kraj nečega.

Može biti izuzetno teško koračati kroz vrata novog perioda u životu.

Mislimo, kako ćemo efektivno živjeti u jeku novih početaka koje nismo očekivali, a ponajmanje željeli? Kako da nastavimo vjerovati kad su nas zadesile nove okolnosti, ne samo nove, nego i izuzetno bolne? Svaki put kad otpuštamo nešto staro, javlja se nelagoda, čak i bol. Svaki put kad izgubimo nekoga ili nešto što nam je bilo važno, osjećamo gubitak i beznađe. Pa ipak, poput uskrslog Isusa, svaki put rađa se nešto potpuno novo, i opet dobivamo nadu i volju.

Neka viša sila tjera nas da živimo život u njegovoj punini, bez obzira na to što smo izgubili. Ta viša sila nas voli, iako se ponekad ne čini tako. Ta viša sila, barem tako vjerujemo, vidi iznad naše patnje i gubitka i daje nam nadu da će sve ipak biti dobro. Ona nam omogućuje da u svemu pronađemo mir i radost, unatoč lošim stvarima koje su nam se dogodile.

Što možemo napraviti kad nas zadese stari završeci i novi počeci?

Uvijek se moramo osloniti na istinu, a ne živjeti u laži. Bez osnove istine, laž će nas zarobiti u beskonačnoj i naoko vječnoj boli. To će nas zaustaviti u našem rastu i progresu prema naprijed. Uvijek se držite osnovne istine.

Korisno je zatražiti pomoć. Nitko se nije rodio da bude sam, a iskustva drugih ljudi, prijatelja ili poznanika mogu nam značajno dati uvid u rješenje naše situacije. Često se dogodi da su drugi ljudi preživjeli baš ono što je nas zadesilo, a njihovi savjeti i iskustvo preživljavanja ne smijemo tek tako odbaciti.

Budimo hrabri. Bez hrabrosti čovjek se vrti u začaranom krugu straha i anksioznosti. Vjerujući da će sve na kraju biti dobro i da imamo dovoljno snage je jako dobra stvar za početak rješavanja naše situacije.

Ne smijemo odustati. U najgorim životnim trenucima, uvijek mi se činilo da zlo pobjeđuje, ali stvarnost je drukčija. Na svakom kraju u životu uvijek pobijedi dobro, uvijek se izrodi nešto pozitivno, samo ako sami ostanemo pozitivni. Prema našem cilju, potrebno je ići korak po korak, nikad ga ne gubeći iz vida, naš krajnji cilj, našu konačnu pobjedu.

Da bismo prešli povremene prepreke, i dočekali bolje sutra, moramo se potruditi prevladati ih ma koliko to bilo teško. Teret prošlosti, tuga i bol u srcu ponekad su zaista samo dio jednog novog početka. Ako se prepuštamo negativnim emocijama i mislima, onda smo zapeli i nema koraka naprijed. Da bismo krenuli naprijed, moramo se riješiti svega što nas drži u prošlosti.

Koliko god bilo moguće držite oči otvorene svim ljepotama ovog svijeta.

Iako ste trenutno u mračnom stanju, to ne znači da svijet ne sadrži toliko ljepote. Nađite je u običnim, svakodnevnim stvarima i budite zahvalni na njima. Zahvalite se na svakoj popijenoj kavi ujutro jer imate šansu koju mnogi nemaju. Zahvalite na lijepom vremenu, jer toliko je dijelova svijeta pogođeno nevremenom svih vrsta.

Zahvalite što još imate roditelje, djecu, supruga, što imate prijatelje. Zahvalite što niste gladni. Zahvalnost je nešto najljepše što možete imati. Možete uživati u ljepoti jeseni jer živite na selu, a ne na hladnom betonu grada. Promatrajte svaki cvijet, list, novčanicu koju držite u ruci… toliko ljepote ima na ovome svijetu a vaša bol je samo trenutna. U svemu gledajte samo svjetlo, a ne mrak. To je osnovni recept za sreću. Uživanje u trenutku ma koliko malen on bio.

Dakle, svaki početak počinje nekim krajem.

Iako u određenom trenutku kraj mora biti neugodan i bolan, nada za novi početak i ono dobro što će se izroditi iz toga nikad nas ne smije napustiti, ako želimo iz ovog života izaći kao pobjednici.

Ono što gusjenica naziva svojim krajem, svijet naziva leptirom. Lao Tzu

Ono što nazivamo početkom, vrlo često je zapravo kraj. Da bismo napravili početak, prvo moramo napraviti kraj. Kraj je ono od čega počinjemo. T.S. Eliot

Ako ste dovoljno hrabri reći „zbogom“, život će vas nagraditi s novim „dobar dan“.

Paulo Coelho

Komentari

Neki baner