Savršene okolnosti ne postoje; ako nešto želiš stisni zube i odi uzmi
Per aspera ad astra

Savršene okolnosti ne postoje; ako nešto želiš, stisni zube i odi uzmi

Reci mi, koliki dio života ti je već izgubljen na čekanje?

Čekanje savršene prilike, čekanje boljih dana, čekanje savršenih okolnosti. Čekanje… Čekaš sunce da bi bila bolje volje. Čekaš 3 popodne da bi dobila volju za učenjem ili odrađivanjem bilo kakvih zadataka. Čekaš da ti posao iz snova i gro para i novih torbica padnu s neba. Čekaš da te netko pozove na kavu jer je tvoj ego prevelik. Čekaš da se napokon netko zaljubi u tebe. Čekaš da te netko povuče za rukav i kaže ti da ti to možeš.

Ali zašto? Zašto ne bi ti bila ta koja se vuče za rukav i govori „Ajde glupačo, dosta si minuta izgubila. Dosta si sažalijevala samu sebe i kajala se jer nisi znala bolje. Stisni zube i odi uzmi to što želiš.“

Jer znaš… Savršene okolnosti ne postoje.

Postoje, da, u našoj glavi kad zamišljamo sve one savršene scenarije u kojima možemo pokoriti cijeli svijet. Gdje je cijeli svijet samo naš, ružičast i mirisan, a krajevi su sretni bez imalo muke. Koliko god da je super ponekad otići i isključiti se iz stvarnosti, to nije upravo to – stvarnost.

Stvarnost je ponekad lijepa, ponekad ružna.

Ponekad izaziva euforiju, ponekad paralizu. Ponekad je kristalno jasna, a ponekad ti nisu dosta svi priručnici svijeta da je skužiš. Da je stvarnost osoba, po horoskopu bi vjerojatno bila blizanac.

Pružit’ će ti upravo ono što joj daješ. Ako je ne shvaćaš ozbiljno i ako si kreten prema sebi i drugima, stvarnost će biti još gora. Ako joj pokažeš da ti je stalo, ako joj daš slobodu da bude to što jest, ako je prihvatiš sa svima manama i vrlinama i ako se samo malo potrudiš da tvoj odnos s njom funkcionira, da uz nju postaneš bolja osoba, stvarnost će ti pružiti sve na svijetu.

Istina, stvarnost će kroz sve to mnogo puta biti zbunjujuća, slat će ti pomiješane signale, ponekad će biti toliko iskrena i realna da će ti se biti teško nositi s težinom istine, ali vjeruj joj na riječ da sve ima svoj razlog i tijek. Ponekad ne zna ni sama koji je točno razlog, ali sve će se saznati kad za to bude vrijeme.

Znam da je teško. Znam da je strašno slijediti svoje snove, biti to što jesi i za što si suđen da budeš. Ja sam prva koja se boji svega, koja redovito pada u depru, izgubi volju za svime. Prva koja nikad nije zadovoljna sa sobom jer znam da sam mogla bolje. Ali znaš što? Normalno je da griješimo i da se bojimo.

Savršene okolnosti ne postoje; ako nešto želiš stisni zube i odi uzmi

Svi se bojimo. Svi smo paralizirani pred određenim situacijama. Svatko svoju bitku vodi. Neki tu bitku samo malo bolje skrivaju od drugih. Neki samo znaju da okolnosti nikad neće biti savršene i da je bolje probati prije nego kasnije. Probati i pasti, a možda i probati i uspjeti. Kako god, znaju da neće znati ako ne probaju. A neki? Nekima se svako danas svodi na „sutra ću“.

A ti? Koji od ta dva čovjeka si ti?  

Komentari

Neki baner