Postoje žene koje mogu zavesti svakog frajera... žene zbog kojih frajeri lome vratove! Želiš li postati jedna od njih?
5+ preporuka Čitajmo zajedno Popularno

Postoje žene koje mogu zavesti svakog frajera… žene zbog kojih frajeri lome vratove! Želiš li postati jedna od njih?

Jedna je to od rečenica iz knjige „Muškarac u šaci“ Sanele Kovačević Nelly koja bi zaintrigirala baš svaku ženu. Jer koja od nas nije poželjela postati baš takva, ona kojoj nijedan ne može iskliznuti kroz prste?

Pitala se to i moja draga prijateljica, čiji ljubavni brodolomi nizali su se jedan za drugim iz mjeseca u mjesec.

Sve bi krenulo naprosto sjajno, a onda par tjedana kasnije, uslijedio bi jedan ovakav razgovor…

– Blokirao me! On mene! Nakon svega što mi je priredio u zadnje vrijeme, sad me još i blokirao! – derala mi se P. na uho pa sam mobitel odmaknula od glave za nekoliko centimetara i duboko udahnula. – Pa što si očekivala? Slala si mu 200 poruka dnevno! I ja bih te blokirala! – Sad ćeš još i braniti debila??! nastavila se derati. – Naravno da neću, ali lijepo sam ti rekla da ga pustiš na miru i da se brineš o sebi. – Ne razumijem te! Kako možeš biti tako mirna?! Ovo nije humano!!! – Daj smiri se, ajmo u Hall na kavu. – predložila sam.

Sat vremena kasnije našle smo se u kvatovskom kafiću. Ona je imala izraz lica kao da joj je upravo umrlo pola familije i ponovno me smarala istim pitanjima:

– Zašto se muški tako ponašaju? Zašto ja? Zašto se meni ovo uvijek događa??!!! – Diši! I daj se stišaj, pa ne mora cijeli grad znati o čem pričamo. – Lako je tebi! – napala me. – Oko tebe uvijek tipova kol’ko hoćeš! – optužila me kao da sam ja kriva za njenu novu/staru ljubavnu situaciju. – Čak i ovaj tvoj novi koji te zanima, te ne zanima. Tebi se za njih živo… – konobar je prekinuo njen izlijev bijesa, stavljajući pred nas na stol dvije nesice od vanilije.

Uvijek me pitaš iste stvari, dobiješ iste odgovore i savjete, pa opet sve napraviš po svom. – zaključila sam i počela miješati pjenicu.

(Kako ti tako brzo preboliš? Kako ti tako lako privućeš frajera? Kako to da se s time ne zamaraš previše?’ Uz njene standardne opaske: Ma lako je vama lijepim i uspješnim ljudima…) – bila je to trakavica koju smo uvijek razvlačile i prelijevale iz šupljeg u prazno.

– Nemam odgovor, ali evo ti knjiga pa čitaj. – Knjiga? – Da, knjiga. Biblija zapravo. – O čem’ ti to? – promucala je zbunjeno a ja sam joj u ruke već stavljala ne jednu već dvije knjige koje sam progutala u dahu i koje su mi objasnile zašto se ponašam tako kako se ponašam, zašto se brzo ohladim, zašto su neki frajeri zainteresirani više ili manje i zašto na kraju uvijek ja budem ta koja daje košaricu.

‘Muškarac u šaci’??? – imala je sto upitnika iznad glave. – Ma ti se šališ Mary. – Poprilično sam ozbiljna.  – Čekaj, to je napisala ona tvoja frendica, ona kojoj često lajkaš objave? – ništa mojoj P. ne promakne. – Da. – Ona je cool. -Znam. – nasmijala sam se, s olakšanjem dok je ona odjednom puna nekog žara listala knjige koje sam joj dala. 

Ona nije znala da sam i ja često imala svoje dvojbe, da stvari iznutra nisu takve kako ih je ona vidjela na mojoj vanjštini. Nije znala za mnoge moje unutarnje lomove, kao što na kraju nisu znali ni frajeri koji su mi se sviđali a još manje oni s kojima sam bila.

Oduvijek sam imala tu neku blesavu crtu da se nikome nisam davala do kraja. Ma kakav da je odnos bio u pitanju. Jedan dio mene uvijek je bio samo moj. Znala sam da to frajeri osjete i uvijek su se borili da me ‘pokore’. Bila sam kao ničija zemlja koju nitko nikad nije mogao zauzeti. 

Kad sumiram sve odnose iza sebe, mislim da sam možda jednom bila zaista zaljubljena, onako da sam izgubila glavu. I za njega sam se zamalo udala. Zamalo… da.

Svi ostali odnosi bili su samo to – odnosi, ali ne i ljubav. 

Kad bih osjetila da možda lagano gubim tlo pod nogama, napravila bih korak, dva, pet unazad. Jer lavica u meni ne voli gubiti kontrolu. Ne voli da joj netko previše okupira misli, ne voli ikome dati toliku moć. Gard se podigne naglo i jako ga je teško spustiti. To mogu samo ja, a nekad to radim samo na trenutke. Ako uopće.

Čitajući Nellynu knjigu, shvatila sam da sam predstavljala oličenje “Vile”. Tako je barem ona opisala ženu koja više od potrebe za frajerom, ima potrebu biti svoja. 

Definicija Vile?

“Ono što razlikuje ženu s kojom muškarac želi imati nešto ozbiljnije od one kojoj prodaje puste priče jest – STAV.

Stav Vile svakako biste trebale usvojiti. Vila nema čarobni štapić kojim jednostavno zamahne da bi osvojila muškarca. Vila nema nadnaravne moći, nije niti najljepša i najpametnija osoba na planeti. Ona ne živi u bajci. Vila samo ima STAV koji privlači muškarce kao pčele na med. Kada se pojavi Vila, sve druge žene postaju OSTALE. Tada se ruše svi mostovi, brišu se brojevi iz imenika – samo ako ona kaže DA. Samo ako mu da priliku. Muškarac će učiniti sve u njegovoj moći kako bi impresionirao Vilu. Jer ona je svoja.„

Sanela Kovačević Nelly

Kad smo se nedavno dopisivale povodom objave njenog intervjua, shvatila sam da ima mnogo istine u njenim riječima, muškarci žele ono što ne mogu imati samo tako, žele onu koja je nepredvidiva, nedokučiva i apsolutno svoja, čak i kad je u njih zaljubljena. Nije me zbog toga čudilo što Nelly slovi za najtraženijeg dating coacha u regiji i da se njene knjige prodaju kao novine. 

Moram priznati da sam pri prvom susretu s njenim radom, bila skeptična, jer čitajući najavu na njenom blogu: Kako osvojiti muškaraca? Kako vratiti njegov interes? Kako pretvoriti neobavezujući odnos u vezu? – imala osjećaj da sam uletjela na set za snimanje romantične komedije. No shvatila sam da žena zna znanje! 

U samo nekoliko članaka koje sam pročitala, pronašla sam objašnjenje sebe.

Moj fokus nije bio na nekom njemu, jer mi nikad nije bio problem zavesti frajera koji mi se sviđa, ovdje sam pronašla ono što su moje prijateljice silno željele dokučiti – Zašto se ponašam kako se ponašam? Zašto muškarce ne shvaćam ozbiljno? Zašto sam jedan dan ludo zaljubljena a drugi ga se uopće ne sjetim? Zašto se brzo hladim i kako da to naučim njih?

Sjetila sam se i svoje posljednje veze.

On je bio lik kojeg su mnoge htjele, slinile su po njegovim slikama, pričama koje je objavljivao i doslovno su lomile noge pokušavajući mu uhvatiti korak. Nisu uspjevale. Meni je sve to skupa bilo strašno zabavno. On je neupitno bio zgodan i markantan muškarac koji je imao genijalnu spiku. Pravi umjetnik s riječima. A uz to uvijek opušten, uvijek spreman na zezanciju. A ja sam bila ona koja se voljela zezati i nije trzala na njega. To ga je često znalo izbaciti iz takta. 

Mjesecima smo tako držali status quo. Moje se srce oporavljalo od prekida dugogodišnje veze s onim za kojeg sam se zamalo udala, a on je vješto izbjegavao biti upecan, nakon još jedne propale veze. Obožavala sam mu vaditi mast spikama o svojim izlascima s drugim tipovima. Znala sam pogoditi trenutak, ali iako mi je bio napet, zaista nisam s njim ništa htjela. Moj um ga je od prvog dana prepoznao kao galeba a s takvima mi se nije dalo natezati.

No s drugim tipovima nije bilo izazova. A to je ženi poput mene, koja je morala na svakom životnom polju imati dinamiku, predstavljalo problem. Brzo bih izgubila interes čim bi frajer pokazao da pada. 

Postoje žene koje mogu zavesti svakog frajera... žene zbog kojih frajeri lome vratove! Želiš li postati jedna od njih?
Sanela Kovačveić Nelly / Foto: Josip Čekada
Ti si kao muško, osvojiš pa odeš, rekla bi P. Prava kučka.

Zapravo ne kučka – Vila. Ona koja želi muškarca koji će joj parirati, koji će je znati intrigirati, koji će polomiti vrat da bude s njom, ali će uvijek znati naći balans između premalo i previše. A to mnogi nisu znali, zbog toga mi nisu bili zanimljivi kao on. 

Na kraju mi je pošlo za rukom ono što drugima nije, on se zaljubio. Bio je spreman na apsolutno sve sa mnom. No stvar je bila u tome da iako smo bili očarani jedno drugim, nismo bili jedno za drugo. Tako to često biva s tim ultimativnim osvajanjima. Istroši se kemija i ostanu dva stranca. 

To daje i dogovor koji mi mnogi često postavljaju – Zašto si solo? Nema ženo logike! Lijepa si, duhovita i zabavna, nije prirodno!

Zapravo je stvar u tome što ne želim biti s bilo kim.

Ne želim probati svakog tko se nudi. Ne želim gubiti vrijeme na površne odnose, želim da mi klecaju koljena, želim izgubiti glavu, želim da mi parira, a da je dovoljno muško da sa mnom ne igra igrice. Jer kad shvatim da se lik igra, jako se brzo ohladim i ne da mi se. 

To je ta kvaliteta Vile – ona sebe voli više nego što voli ideju ljubavi i veze s nekim. Ona je radije sama nego loše uparena. Ona će prekrižiti svakog frajera koji misli da može s njom lako i jednako će brzo pronaći novu zanimaciju. Njoj je ljubav samo jedan segment života i ništa se u njenom svijetu ne vrti oko nekog tipa. 

Nelly je to savršeno opisala u svojim knjigama ‘Muškarac u šaci’ & ‘Muškarac iz snova’. I ja vas zaista ne znam naučiti kako da to postanete, kako da prekrojite sebe i postanete si najvažnije, ali Nelly može. Jer poanta vam mile moje, zaista nikad ne bi smio biti lov na muškarca, već samoostvarenje na svim životnim područjima.

Možda je i to odgovor zašto me ne zanimaju tipovi koji mi padaju pod noge samo tako, jer ne želim nekoga tko će cijeli dan imati samo mene u svom fokusu, nekoga tko nema hobije, interese i ciljeve. Nekoga tko nema vlastite aspiracije i kome se život svodi na sjedenje pred telkom i redovne odlaske u kladionicu. Ja bih kraj takovg tipa umrla od dosade i doslovno bih uvenula.

I muškarci venu kraj žena koje nemaju svoje interese i svoje ja. Oni to ne žele. 

Možemo li im onda zaista zamjerati kad se prestanu javljati? 


Nelly Vas daruje!

Božićni popust na elektronske formate knjiga – 20% uz KOD za popust XMAS20 do 24.12. na webu: sknelly.com

Komentari

Neki baner