Ellen Marie Wiseman: Za tvoje dobro
Čitajmo zajedno

Ellen Marie Wiseman: Za tvoje dobro

“Za tvoje dobro”.

U ovome romanu ova rečenica ledi krv u žilama. Kada saznate što se sve iza nje krije, bit ćete pri kraju knjige, užasnuti i nepripremljeni na ono što ste pročitali. Mislit ćete da gore ne može. Ali može. Ovdje može.

Roman je ispričan iz dvije perspektive, kroz dva vremenska razdoblja.

Poglavlja su podijeljena tako da u svakom drugom saznajemo što se u prošlosti događalo s Lily Blackwood, a što s Juliom Blackwood više od dva desetljeća kasnije. Lily Blackwood je djevojčica koju su roditelji uvjerili da joj je mjesto u sobičku na tavanu, uvjerivši je da je svijet koji vidi kroz prozor opak i zao te nespreman za suočiti se s njenim izgledom, onim nakaze. 1931.je godina i Lily živi s ocem i majkom na grandioznom imanju na koje nikada nije ni kročila.

Jedne se večeri njena majka odlučila poigrati s Lilynom sudbinom. Lily je napokon izašla iz kuće, ali izgleda da se više neće vratiti. Majka ju je odlučila prodati putujućem cirkusu i na taj se način riješiti kćeri koje se oduvijek sramila. Otac nije znao da će to učiniti. Ili? Zašto je dopuštao takvo ponašanje svoje supruge? Zašto je tugu utapao u alkoholu, a vlastitu kćer izbjegavao? Je li bio i gori od svoje supruge?

Lily se mora priviknuti na novi život, sa saznanjem da su joj roditelji cijeloga života lagali. Drugačija je, ali ne onako kako su je uvjeravali. Lily će proći kroz sito i rešeto, doživjeti i lijepe i sretne trenutke u cirkusu, ali tuga i jad zbog njene obitelji nikada je neće napustiti. Zašto je roditelji nisu jednostavno mogli voljeti?

Julia Blackwood, također nesretne prošlosti i ružne obiteljske situacije, nakon smrti majke stiže na imanje koje su joj roditelji ostavili. Julia je mlada i znatiželjna te ubrzo biva opsjednuta  fotografijama prekrasne djevojke iz cirkusa i skrivenom sobom na svom imanju. Malo pomalo, sudbine se počinju ispreplitati, a otkrića do kojih dolazimo ne prestaju nas iznenađivati.

Iznimno zanimljiva priča, bez praznog hoda, prepuna predivnih opisa, srcedrapajućih trenutaka i šokantnih sudbina.

Nisam si mogla dozvoliti zatvaranje knjige, neprestano me vukla, morala sam okretati stranice jer me svako poglavlje sve više zaintrigiralo da saznam što se događalo s Lily i njenim putujućim cirkusom.

Ellen Marie Wiseman: Za tvoje dobro

I sadašnjost je zanimljiva, mnogo otkriva o ljudskim gledištima, njihovim vjerovanjima i zabludama. Ovo je i priča o ljubavi, ali daleko je od ljubavnog romana, iako je ovdje ta snaga ljubavi posebno važna. Lišeni smo nepotrebnih romantičnih izljeva, a prepuna je romantike. Nema patetike, a možemo opipati strast i žudnju. Toliko je toga ovdje skriveno i neizmjerni je užitak otkrivati sve njene kutke i otvarati sve ladice.

“Samo je pokušala zaštititi svoje dijete. Ne možete kazniti majku zato što se ponaša kao majka ili životinju zato što se ponaša kao životinja.”

Koliko je teško biti dobra osoba? Što nas definira, što nas oblikuje? Je li moguće da je vjera ponekad toliko jaka da iskrivi nečije cijelo poimanje dobra i prava. Do kuda ide ljudska zloba? Odakle uopće dolazi? S druge strane, kolika netko može biti kukavica da ne uspije zaštititi ono ili onoga koga najviše voli. Što je zakazalo?

Ovaj je roman priča o tridesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća, kad su ljudi bili puno zatvoreniji, često i neuki i njima je bilo jednostavno upravljati. Žalosno je što se mnoge stvari mogu primijeniti i na sadašnjost i zbog toga je ova priča još groznija i potresnija. Iako puno obrazovaniji i upućeniji u svijet nego li prije gotovo sto godina, često se uhvatim u razmišljanju o nečijim izjavama i gledištima. Nisu se puno odmakli od ovih u priči i to je najveći horor od svega. Usudila bih se reći i da je ovo horor priča jer ovoliko strašnih stvari na jednom mjestu dugo nisam pročitala.

Ellen Marie Wiseman: Za tvoje dobro / Izdavač: Stilus knjiga, 2019.

Piše: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner