praznični-filmovi
5+ preporuka Filmomanija

Top 10: Najbolji praznični filmovi svih vremena

Novogodišnja euforija, kićenje jelke, prvi sneg, ukrasi, Deda Mraz, irvasi, čak i da niste dete koje celim srcem veruje u božićnu čaroliju, ne može da vas ne razgali praznično raspoloženje koje vlada svuda okolo.

Međutim, za one kojima treba malo više da poveruju u čuda, Holivud (i ne samo Holivud) već čitav vek snima odlične praznične filmove. Izbor filmova koji sa sobom donose raspevane božićne pevače, Deda Mraza na sankama i širok osmeh za vaše lice je veliki i rasnovrstan. Istraživali smo koji su to filmovi opčinili gledaoce širom sveta, a pritom zadovoljili ukus filmskih kritičara, te vam predstavljamo deset najboljih prazničnih filmova svih vremena.

# 10 Dan mrmota (1993)

Smešno, fantastično i poučno, ovako se može opisati film „Dan mrmota“ snimljen 1993. godine sa Bilom Murejem u glavnoj ulozi. Centralna priča je neobična sudbina sebičnog meteorologa Fila Konorsa, koji sa svojom televizijskom ekipom odlazi u mali grad u Pensilvaniji i tamo – iz nepoznatih razloga – proživljava jedan te isti dan, iznova i iznova. Susreti i doživljaji koji mu se ponavljaju, kao i prisustvo koleginice koja mu se dopada podstaknuće ga da razmisli o svojim životnim odlukama i da pokuša da izađe iz začaranog kruga u kome se našao.

Nadasve simpatičan i smešan, ovaj film se ubraja u najbolje komedije ikad snimljene, a uz to, svojom originalnom pričom deluje podsticajno na gledaoce.

#9 Porodični čovek (2000)

„Porodični čovek“ je romantična komedija iz 2000. godine sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi. Duhovita priča o nesvakidašnjem putovanju kroz vreme i drugu verziju života pokazuje nam uspešnog Džeka Kembela, brokera koji živi za posao i sticanje materijalnog bogatstva. Njemu se ukazuje prilika da na kratko vreme proživi jedan drugačiji život, tj. život kakvim bi živeo da nije ostavio svoju devojku Kejt Rejnolds. Umesto brzog sportskog automobila, Džek odjednom vozi porodični kombi i živi skromno u kući u predgrađu Nju Džerzija sa Kejt i njihovo dvoje dece.

Ovo je zanimljiva pripovest o čoveku koji je kroz neobične božićne lekcije dobio priliku da se promeni. Uz Nikolasa Kejdža u filmu igra Tea Leoni.

#8 Praznik (2006)

Romantična komedija „Praznik“ iz 2006. godine sa Kejt Vinslet i Kameron Dijaz u glavnim ulogama je ono što bi većina nazvala filmom za žene. Ipak zbog svog ušuškanog dekora, simptaičnih scena i britkog humora, svoje gledaoce ovaj film je našao i među muškarcima. Osnovni zaplet u ovoj filmskoj priči uključuje ljubavne probleme dve mlade žene, koje odlučuju da zamene svoje domove za praznik – te tako Britanka odlazi u Ameriku, a Amerikanka u divnu kolibu u Britaniji. Obe upoznaju muškarce iz mesta u kome odsedaju i zaljubljuju se.

Uz Vinsletovu i Dijaz na filmu igraju Džud Lou i beskrajno smešan Džek Blek.

#7 Male žene (1994)

Simljen prema istoimenom romanu Lujze Mej Alkot, film „Male žene“ jedan je od najdirljivijih porodičnih filmova snimljenih ikad. Iako u centru priče nije samo Božić, nežna priča o odrastanju i stasavanju devojčica u žene drži gledaoce prikovane za ekran od početka do kraja filma.

Sa Suzan Sarandon, Vinonom Rajder, Kirsten Danst i Kristijanom Bejlom u glavnim ulogama ovaj film otkriva priču o četiri sestre koje sazrevaju, zabavljaju se i pate. Potresna božićna scena iz koje zrači porodična sreća uprkos skromnom životu i bolesti jedne od sestara ostaje urezana u sećanju svakog ko pogleda ovaj film.

#6 Božićna satira (1988)

Jedan potpuno drugačiji pogled na Božić i magiju praznika dolazi sa filmom „Božićna satira“. Film sa Bilom Murejom u glavnoj ulozi snimljen je 1988. godine i predstavlja satiričnu veziju Dikensove „Božićne priče“. Iako ovo nije jedinstven slučaj da Dikens nadahne scenariste i reditelje, film već decenijama intrigira sve ljubitelje dobrog humora. Glavni junak ove komedije je direktor televizije, ciničan i sebičan Frenk Kros. Kao i kod Dikensa, i ovde glavnog junaka posećuju Duh prošlog Božića, Duh sadašnjeg i Duh budućeg Božića, te on doživljava prosvetljenje, dopušta da ga uhvati praznična euforija i preokreće svoj život.

#5 U stvari ljubav (2003)

Simpatičan omnibus film iz 2003. godine „U stvari ljubav“ (Love actually), okupio je veliku i svetski poznatu filmsku ekipu na jednom mestu. Iako nema Deda Mraza, irvasa, ni anđela, u  filmu i te kako ima najveće božićne čarolije, a to je ljubav. Svedočeći o različitim oblicima i vrstama ljubavi, o isceljujućoj moći zagrljaja i poljupca pod imelom, ovaj britanski film pokupio je simpatije gledalaca širom sveta. Među poznatim glumcima koji su zaigrali u ovom filmu su i Hju Grant, Ema Tompson, Kolin Firt, Lijam Nison, Kira Najtli i mnogi drugi.

#4 Čudo u 34 ulici

„Čudo u 34 ulici“ je još jedan fantastičan film o božićnoj čaroliji i Deda Mrazu. Kada se Kris Kringl pobuni što je glumac koji igra Deda Mraza u paradi za Dan zahvalnosti pijan, dobije ponudu od organizatorke Doris Volker da ga zameni. On toliko dobro odglumi da ga upošljavaju da glumi Deda Mraza u Macijevoj glavnoj prodavnici u Njujorku u 34. ulici. I tako počinje magija!

Za ljubitelje crno-belih filmova tu je film iz 1947. godine sa Edmundom Gvenom i Maurin O’Hara u glavnim ulogama, dok je za one koji vole moderniji film 1994. godine snimljen rimejk sa Ričardom Atenborom, Marom Vilson i Elizabet Perkins.

#3 Sam u kući

Film „Sam u kući“ i svi njegovi nastavci omiljen je generacijama rođenih 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Snimljen 1990. godine u režiji Krisa Kolumbusa sa tada preslatikim plavim dečakom Makaulajem Kulkinom u glavnoj ulozi, ovaj film iz godine u godinu zasmejava publiku kraj malih ekrana. Nesvakidašnje avanture u koje dospeva osmogodišnjak Kevin razlog su zbog kog se ovaj film ubraja u najbolje komedije i u jedan od omiljenih prazničnih filmova i dece i odraslih širom sveta.

#2 Božićna priča

Dikensova „Božićna priča“ bila je inspiracija za veliki broj ekranizacija. Postoji nekoliko varijanti ove neobične pripovesti o škrtom i uskogrudom Skrudžu i njegovoj prilici za iskupljenje. Sebičan, večito namrgođen i ozbiljan Skrudž živi ne voleći i ne ceneći nikog kada ga na Badnje veče poseti Duh njegove prošlosti i pokaže mu kako je živeo. Za njim mu u posetu dolaze Duh sadašnjeg vremena i najstrašniji – Duh budućnosti, koja nimalo nije lepa. Skrudž otkriva kroz ova nestvarna putovanja gde je i koliko pogrešio u životu, ali i to koliko će ga to koštati.

Među prvima je snimljen film naslovljen jednostavno „Skrudž“ još 1951. godine. Tu je i televizijski film „Božićna priča“ iz 1999. godine, kao i film sa istim naslovom iz 2009. Mnogima je omiljena filmska varijanta ove priče sa Mapetovcima.

#1 Divan život (1946)

Neprikosnoven na prvom mestu, crno-beli film „Divan život“ snimljen je daleke 1946. godine u režiji Frenka Kapre. Ovo je potresna priča koja svedoči o vrednosti života svakog čoveka. Kada očajni Džordž Bejli odluči da skoči s mosta i poželi da se nikada nije ni rodio – događa mu se čudo. Anđeo s neba dolazi da mu pokaže kako bi zapravo izgledao svet bez njega i svih njegovih izbora.

Oni zajedno obilaze Bejlijevu porodicu i prijatelje, dok na dirljive scene života bez njega pada nežni sneg. Ova nestvarno lepa priča o božićnoj čaroliji omiljena je gledaocima širom sveta više od pola veka, a čak je i reditelj Kapra isticao u svakoj prilici kako mu je ovo najdraži film koji je snimio.

Ukoliko vam je teško da se odlučite koji film da gledate, možda je prava odluka da organizujete mali porodični filmski maraton. Praznici su idealno vreme za odmor i uživanje sa porodicom, a ništa nije bolje od filma koji unosi malo čarolije u vaš dan, zar ne?

Komentari

Neki baner