frizura
Fun & lifestyle Zdravlje i ljepota

Frizure na koje smo zaboravili!

Da li vam se čini da bez prese za kosu, figara i fena vi zapravo nemate izbora i mogućnosti da napravite frizuru. Zbog čega mislite tako?

Što više tretirate kosu ovim aparatima, kosa se sve više oštećuje. Možda ćete uvek, kako sada mislite, na taj način imati frizuru, ali dugoročno gledano, kosa će postati slaba, sklona pucanju, postaće suva, a krajevi ispucali.

Kada imate oštećenu kosu, onda nijedna frizura neće moći da prikrije te nesavršenosti  – jednostavno nećete moći ni sa čim da zamaskirate tragove oštećenja. Dok oporavljate kosu maskama i uljima, podsetite se nekih frizura na koje smo zaboravili i dozvolite sebi drugačiji izgled. Da se podsetimo svih onih frizura koje se mogu napraviti i bez prese, a koje su možda neopravdano pale u zaborav.

Riblja kost

Riblja kost je jedna od onih frizura koja u isto vreme može biti svečana, cesual ili napravljena za vežbanje i teretanu. Za svaku priliku ona će savršeno pristajti. Riblja kost nije samo za dugu kosu, čak i dame sa kraćom kosom mogu da ispletu na svojoj kosi.

S druge strane, za ovu frizuru neće vam biti potreban fen, presa, već samo vaši vešti prsti. Savet frizera je da kosa ne bude sasvim čista. Najbolje vreme jeste dan nakon što ste je oprali. Na taj način kosa neće da leti, biće malo teža i lakša za oblikovanje frizure.

frizura-riblja-kost
Foto: Pixabay.com

Da bi ova frizura koja podseća na kost ribe, bila savršena, mora da naučite da je pletete na pravi način.

Kako isplesti riblju kost na glavi?

Da krenemo. Kosu ćete prvo dobro da rasčešljate, a nakon toga podelite je na tri jednaka dela, kao tri velika pramena u kosi. Ovo je važno i sam je početak pravljenja frizure – potrudite se da svi pramenovi budu jednaki. Sada krećete sa desne strane i desni pramen prebacite preko srednjeg. Kada ste to prepleli, isto to učinite i sa levim pramenom u kosi.

Ako baš ne razumete najbolje kako početak treba da izgleda, on  podseća na samo pletenje obične pletenice u kosi.

Međutim, nastavak se ipak malo razlikuje, pa da vidimo i u čemu.

Pletenje se nastavlja na isti način, ali dodavanjem kose. Šta to znači i kako zapravo izgleda?

Sledeći korak je da desni pramen, prebacite preko srednjeg, ali tako što ćete mu dodati malo kose, koja je puštena sa strane. Isto to učinite sa levim pramenom, samo što ćete mu dodati i deo puštene kose sa leve strane.

Tako pletete celu dužinu kose. Znači, akcenta je na dodavanju kose, kako bi cela kosa upravo bila u frizuri.

Kada iskoristite sve pramenove sa strane, nastavite da pletete kao običnu pletenicu dok ne dođete do kraja. Ovo zavisi od dužine kose – što je duža kosa, biće i ta završenica duža i više će da podseća na pletenicu. Kosu na kraju pričvrstite gumicom i vaša frizura je gotova.

Kao efektan detalj, možete zakačiti cvetnu šnalicu ili  bilo koji drugi ukras za kosu, koji se vama dopada.

Ova frizura posebno je interesantna kod onih dama koje imaju pramenove u kosi koji će učiniti veliku šarolikost u vašoj kosi i sam izgled riblje kosti.

Možda vam se sada čini kao zahtevna frizura za pravljenje, ali rutinu ćete postići vrlo brzo, već nakon par vežbanja.

Još jedna prednost ove frizure ogleda se u tome što njen izgled može da se razlikuje. Riblja kost može da se pravi sa strane, mogu da budu dve pletenice u kosi, mogu da idu od pola dužine. Mnogo je načina, a izbor je samo na vama.

Lokne u kosi

Lokne na kosi su zaista frizura koja je zaboravljena. Ukoliko vam kosa nije prirodna kovrdžava, devojke kao i da nemaju ideju da bi mogle da naprave sjajne lokne u kosi. Upravo smo ovde ponovo kod prese, koja ne mora da bude vaš jedini preparat za ulepšavanje. Ne mora kosa uvek da bude ravna.

Lokne u kosi možete da postignete na više načina, a da ni jedan od njih ne oštećuje kosu i njen izgled.

Samo neki od načina su uz pomoć slamčica, krpica, pletenjem kikica, trakama, gumicama, i naravno viklerima.

Vikleri mogu da budu plastični, gumeni, samolepljivi, sa trakom ili metalni. Bilo koje da odaberete biće bolji nego da kosu uvijate svaki put sa figarom.

frizura-lokne
Foto: Pixabay.com

Vikleri se postavljaju vrlo jednostavno. Kosu podelite po sredini, a nakon toga na više manjih pramenova. Uzimajte pramen kose i obmotajte ga oko viklera i dobro pričvrstite. Ukoliko želite sitnije lokne u kosi, birajte one uže viklere, dok za krupnije lokne trebaće vam širi vikleri.

Isto tako ukoliko želite da vam kosa cela bude ukovrdžana, onda birajte tanje pramenove. Što je pramen širi to će biti manje lokni u kosi. Kosa se uvija dok je mokra. Ostavite tako viklere u kosi određeno vreme dok se kosa ne prosuši dobro.

Kada je kosa u potpunosti suva, skinite viklere, jedan po jedan. Frizura je gotova, a vi ćete imati stil koji odgovara bilo kojoj prilici. Da li je to službeno putovanje, večera sa prijateljima ili izlazak – ova frizura biće pun pogodak.

Punđa

Mnogi su mišljenja da su punđe da su karakteristične samo za starije dame – to nije tačno. Punđe jednako odgovaraju i mladim i starijim i možete ih nositi na svim mestima, bilo da je u pitanju proslava ili neko opušteno druženje sa prijateljima.

Frizura odgovara, čak i damama sa kraćom kosom. Kosu ćete prvo uvezati u konjsi rep, i obmotate oko gumice za kosu, i tako je pričvrstiti sa ukosnicama. Ovo je svakako  jedan od najjednostavnijih načina za pravljenje ove frizure. Mnogo ima varijacija na ovu temu, a sve je na vama – koliko ste maštovite.

Možete da napravite i dve male punđe u kosi, tzv.sarmice – jednu sa leve strane, a drugu sa desne.Možete da ih ukrašavate sa raznim šnalama, ukrasima ili sl.

frizura-punđa
Foto: Pixabay.com

Zalizana kosa

Da li mislite da je ova frizura samo za muškarce? Ne, nikako. Setite se samo koliko je poznatih slavnih ličnosti nosilo zalizanu kosu i u isto vreme su izgledale izazovno i privlačno.

Za ovu frizuru biće vam potreban gel za kosu, kako biste učvrstili svoju frizuru. Toliko ima varijacija kako biste zalizali kosu. Za kraću kosu ovo će biti jednostavnije rešenje, a vaša frizura će izgledati vanvremenski.

Dovoljno je da je zaližete samo spreda, a da ostatak kose pustite pozadi prirodno da pada.

Ukoliko imate dugu kosu, možete je zalizati takođe spreda, tako da nijedna dlačica ne viri, a zatim je pozadi vezati u jedan konjski rep.

Isto tako, kosu možete spreda da prebacite unazad i da natapirate sa češljem prednji deo tako da izgleda više – da dobijete volumen, a zatim zakačite blago ukosnicama sa strane.

Paž frizura

Hajde samo da se podsetimo koje su slavne žene prošlosti nosile paž frizuru poput Coco Chanel, Louise Brooks i neodoljiva Elizabet Tejlor. Zašto onda ne biste i vi?

Sa paž frizurom ne možete da pogrešite. Ova frizura je idealna za ravnu kosu. Gornji deo kose imaće potreban volumen, dok prednji duži krajevi padaju oštro i daju vam neki sasvim drugačiji izgled.

Prednost paž frizure je što može da koriguje određene crte lica, a odgovara za svaku priliku i nije zahtevna za održavanje.

paž-frizura
Foto: Pixabay.com

Dakle, najveća prednost ovog načina šišanja je to što odgovara svakom tipu kose. Gustu kosu će učiniti lakšom i daće joj teksturu. Dok s druge strane, tanka kosa dobija veći volumen.

Evo nekoliko predloga:

Moderna stepenasta

Stepenasto šišanje će svakako da osveži vaš izgled i da pruži kosi dodatni volumen. Dodatna prednost je što se dužina ne menja mnogo, a vi ćete se rešiti ispucalih krajeva, koji umeju da budu noćna mora svakoj ženi.

Stepenasto se uglavnom skraćuje gornji deo kose, i to joj upravo i daje volumen. Ipak, prednje pramenove možete po želji ostaviti duže.

Duži paž

Duži paž je odličan izbor. Frizura koja će naglasiti i dalje vaš seksipil, ali sa malo više smelosti.

Dužinu ove frizure takođe možete sami da odredite. Neko više voli ravno šišanje, dok su drugi slobodniji i smeliji, pa mogu više da eksperimentišu. Smatra se da je idealni ugao onaj  koji prati liniju jagodica.

Paž sa šiškama

Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, važno je da znate da stilisti preporučuju da izbegavate guste ravne šiške – jer na ovu dužinu kose nisu baš privlačne. Šiške koje idu uz paž frizuru su asimetrične, raščupane ili izdužene šiške.

Drage dame, kao što vidite mnogo je frizura koje mogu da budu bolje rešenje nego konstantno peglanje kose presom. Uvek se trudite da izgradite lični stil i da brenutni udete prepoznatljivi upravo po svom stilu. Nekada, moda i ono što se predstavlja kao trenutni hit u svetu, ne mora da znači da odgovara i vama.

Nekada je upravo bolje biti svoj, nego slepo pratiti modu. Frizure koje smo predstavili su one koje se čini da su malo zapostavljenje i da se ne nose kao što je to bilo ranije.

Vi uvek možete da se vratite u prošlost i da birate trend davnih prošlih vremena. Bićete primećeni u svakom slučaju.

Komentari

Neki baner