Najbolje knjige u 2019. godini
Čitajmo zajedno

Najbolje knjige u 2019. godini

Moja je čitalačka 2019. bila predivna, prepuna raznolikih naslova, mješovitih žanrova i većinom odličnih romana.

Goodreads kaže da trenutno čitam 97. knjigu. Na početku sam si godine zadala broj od 80 i prešišala sam ga. Nije mi to bila namjera, ali jednostavno je išlo. Prvih je par mjeseci bilo produktivnije, ljeti uvijek nekako više toga pročitam i onda sam od rujna malo usporila. Ne žalim se, uživala sam u svih dvanaest mjeseci.

Došlo je vrijeme da nekako sažmem tih devedesetak knjiga i pokušam napraviti listu onih najupečatljivijih. Nije mi dovoljno napisati koje su mi bile najbolje pa sam se odlučila za nešto drugačiji pristup. Podijelila sam ih u par kategorija i u svaku stavila nekoliko knjiga. Možda vas potaknem na čitanje koje. Pa krenimo…

NAJBOLJI NASLOVI DOMAĆIH AUTORA

Nije bilo jednostavno odabrati naslove jer sam pročitala jako puno romana domaćih autora i zaista su bili iznimno kvalitetni.

 1. Jurica Pavičić: Crvena voda – malo je reći da me ovaj krimić oduševio. Uspio me naljutit, rasplakati, ali i staviti na rub stolice jer nisam mogla prestati razmišljati kako će se razriješiti jedan užasan zločin na jugu Dalmacije krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zaista maestralan roman!
 2. Marina Vujčić: Pitanje anatomije – ovo je prvi roman talentirane spisateljice koji sam imala priliku pročitati. Toliko mi se svidio da ću pročitati sve njeno. Marina ima jedan specifičan stil pisanja, jezično savršen, iskren i britak i u njenim se rečenicama zaista možete izgubiti. O likovima da ne govorim.
 3. Ivana Delač: Japodinine muke – ovaj me roman uvukao u svoju radnju već prvom stranicom. Steampunk je podžanr u kojem neizmjerno uživam, iako prvenstveno u filmovima, ali Ivana me uspjela podsjetiti što volim kod njega. Japodinine muke su originalne, inovativne i griješno dobre.

NAJORIGINALNIJI NASLOVI

U ovu sam kategoriju uvrstila romane koji su me izuli iz cipela, na koji god način.

 1. Milena Benini: Mletački sokol – najoriginalniji roman koji sam pročitala ove godine. venecija koja više ne postoji, Japan koji se odjednom našao puno bliže, igre mačke i miša, upečatljivi likovi. A o jeziku da ne govorim. Već sam i u recenziji napisala da je lingvist u meni bio u sedmom nebu. Toliko poigravanja hrvatskim jezikom dugo nisam vidjela. Melem za moje oči!
 2. Cormac McCarthy: Cesta – možda i najpotresniji roman ove godine. McCarthy je u dvjesto stranica rekao više nego neki autori u tri puta više materijala. Kratkih dijaloga, opisa toliko uvjerljivih da sam imala osjećaj da putujem s ocem i sinom. Bolan, misaon i savršen!
 3. David Mitchell: Kuća Slade – mene je ovaj roman obuzeo, prestrašio, ostavio bez riječi. Bezobrazno je čudan, pomalo griješno dobar, zbunjen, ali toliko zanimljiv da će vas neprestano vući na još.

NAJBOLJI KLASICI

Ove sam godine birala dosta klasika, sama, ali i u mini book klubu jer sam se htjela uhvatiti onih koje možda još nisam uspjela pročitati, a oduvijek sam željela. Tri su ipak malo iskočila.

 1. Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu – Često mi se dogodi da prvo pogledam film i ovdje je to bio slučaj. Davno me oduševio ovaj klasik na ekranu, a ove godine još i više u svom papirnatom originalu. Američki jug, odrastanje, predrasude, suočavanje s vlastitim demonima, brutalnost okoline i način na koji vas može obilježiti. ŠPravo remek djelo.
 2. Louisa May Alcott: Male žene – klasik kojem sam se vratila nakon petnaestak godina i ponovo me uspio osvojiti. Jedna od menih najdražih knjiga općenito, vjerujem da neće razočarati ljubitelje takvih priča.
 3. Bram Stoker: Drakula – još jedan klasik koji sam najprije odgledala, ali i ovaj je put knjiga bolja. Možda sam malo i subjektivna jer me oduvijek fascinira ova priča i sve vezano uz grofa, geografski i radnjom, ali uspjela me obuzeti i vratiti preko sto godina unazad.

NAJBOLJE DRAME

Ovo je žanr koji u prosjeku najviše čitam i kategorija u kojoj je bilo najteže odabrati najdraže naslove. Zato ih i ima više 🙂

 1. Lisa Genova: Posljednja nota odsvirana – možda i među tri najpotresnija romana ove godine. Predivno napisan, zanimljiv i poučan. Svakakvi su se osjećali vrzmali u meni dok sam ga čitala. Suze su išle same, prouzročene raznim opisima i riječima.
 2. Marius Gabriel: Parižanke – uživala sam u svakoj stranici ovog zanimljivog i originalnog romana. Smješten u jedan od meni najdražih gradova, mogla sam ga osjetiti kroz svaku riječ. Prepun povijesnih činjenica, napete radnje i upečatljivih likova, ne dopušta vam da se jedne sekunde odmorite, neprestano vuče na još.
 3. Andre Aciman: Zovi me svojim imenom – nakon što me ekranizacija ovog romana oduševila svojoj usporenošću, umjetnim kadrovima i glazbom, morala sam ga i pročitati. I oduševio me, ponovo tom nekom melankoličnom crtom, predivnim opisima i tematikom koja odskače od mnogih. Ljubav ne bira, ali često je zabranjena i krivo shvaćena. Ovaj roman predivno opisuje takvu ljubav, na trenutke sramežljivo, ali kasnije i drsko i odvažno.
 4. Maria Semple: Kamo si otišla, Bernadette – duhovito, luckasto, ali s druge strane vrlo ozbiljno i realistično. Možda i najdraži lik u mojoj čitalačkoj godini, Bernadette me osvojila svojom svojeglavošću i sarkazmom, ali s druge strane i toplinom i ljubavi koje, nažalost, nije uvijek uspjela pokazati drugima.
 5. Nicola Yoon: I Sunce je zvijezda – ovo je još jedna autorica za koju sam uvjerena da ću pročitati sve što napiše. Prvenstveno me osvojila stilom pisanja, a onda i predivnim pričama, onima koje će uvijek biti aktualne. Ovdje progovara o vječitoj temi zabranjene ljubavi, mladima koji se nalaze na suprotnim stranama, očekivanjima okoline te predrasudama s kojima se moraju nositi.

NAJBOLJE FANTAZIJE

Fantazije češće gledam, obožavam kad me prenesu u izmišljeni svijet u kojem se svašta može dogoditi. Nisam ih toliko pročitala ove godine, ali ove se dvije definitivno ističu.

 1. Lucy Strange: Tajna slavujeve šume – roman koji će čitati i veliki i mali. U ovu predivnu priču o maštovitoj i hrabroj djevojčici utkana je jedna puno ozbiljnija situacija. Sve je tako magično i bajkovito opisano da vas na trenutak odvrati od ozbiljnih problema o kojima progovara. Ovakva se knjiga čuva na policama.
 2. Katherine Arden: Djevojka u tornju – Vasja i Morozko su likovi koja vam se uvuku pod kožu i više nijedna lista knjiga fantazije neće biti moguća bez njih. Ovo su fantastične priče koje mene osvajaju, lirske i magične, bogatih opisa i likova kakve bih i sama voljela sresti.

OTKRIVENI AUTORI

Ono što me uvijek najviše veseli autori su koje još do sada nisam čitala, a napisali su puno toga. Užitak otkrivanja njihovih knjiga je nemjerljiv.

 1. Isabel Allende – svojim me Japanskim ljubavnikom osvojila i 2020.će biti prepuna njenih naslova. Jedva čekam.
 2. Elif Shafak – mislim da ne griješim kad kažem da će mi ova autorica postati jedna od omiljenih. Jačina kojom me osvojila svojim najnovijim romanom teško je objašnjiva, a o osjećajima koji su me prožimali dok sam ga čitala mogla bih danima.
 3. Mario Benedetti – nešto je u tim latinoameričkim autorima što me vuče. Sviđa mi se njihov stil pisanja, mjesta u koja nas vode, način na koji nam prikazuju ljude i njihove probleme.

NAJBOLJI NAPETI NASLOVI

Krimići i trileri nisu moji žanrovi, puno ih radije gledam. Svejedno ih se dosta našlo na mojoj čitalačkoj listi ove godine, doduše potpuno različitih stilova, ali u ovom žanru zaista najviše variram.

 1. Jane Harper: Suša – ova autorica piše krimiće po mojoj mjeri. Spori su, razrađeni, atmosfere koja savršeno paše temama njenih romana. Vruća i zagušljiva Australija, opasnosti koje vrebaju su svakolike, a način na koji nas uvuče u radnju i napetosti je poseban.
 2. Laura Purcell: Nijemi pratitelji – pravi predstavnik gotičkog horora, roman koji će me još dugo pratiti. Dobit ćete sve što i očekujete od ovakve priče, jezu, napetost i neobjašnjive pojave.
 3. Riley Sager: Zadnje što sam vam lagala – možda jer je toliko filmičan i podsjeća me na mnoge trilere slične tematike koje sam pogledala, ovaj me roman zaista zabavio. Ovdje nema tone krvi, ali ima puno svega drugoga. Svega što i zamislite kad vam netko spomene ljetne kampove u Americi tijekom osamdesetih godina 20.stoljeća.

NAJVEĆE IZNENAĐENJE

Kad biram knjigu, biram naslove za koje vjerujem da su po mom guštu. Ne zamaram se uvijek najpopularnijim naslovima i onime što drugi čitaju, iako ne mogu pobjeći od toga. Znam u kojim žanrovima uživam i njih se držim. Svako toliko iskoči nešto za što nikada ne bih rekla da će me se toliko dojmiti. Možda da će biti ok, da ću pronaći u tome nešto zanimljivo, ali da će me toliko “potrefiti”, rijetko. I onda se dogodio Blogdan 🙂

 1. Bogdan Stevanović: Oblozi od tinte – ovo nije self-help literatura, iako bi netko poput mene koji je nikad ne čita to mogao pomisliti. Prepuna predivnih misli i poruka, ova “knjižica” nudi puno više od savjeta “u prazno”. Ovo su hrabra razmišljanja mladog čovjeka, ona koja vam zaista u nekim trenutcima mogu biti korisna i poticajna.
Najbolje knjige u 2019. godini

TRI APSOLUTNO NAJDRAŽA NASLOVA

 1. Elif Shafak: 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu – ovaj me roman oduševio na sve moguće načine, od priče, preko stila pisanja pa do opisa osoba i Istanbula. Kao da sam bila u nekom oblačku, u nekom međuprostoru dok sam ga čitala. Obuzeo me kao malo koji roman ikada.
 2. Isabel Allende: Japanski ljubavnik – roman po mojem guštu, ima sve što volim kod knjiga. Zanimljiv, poučan, bez praznog hoda, izvrstan za razgovor uz šalicu kave ili čaja. Maestralan!
 3. Phaedra Patrick: Čudesna narukvica Arthura Peppera – kad se uhvatite da vam se neki roman nađe na listi svih usmenih ili pisanih preporuka za čitanje, onda to mora biti jedan od najboljih romana koje ste ikad pročitali. Ova me topla priča osvojila na sve moguće načine. Smijala sam se, plakala, putovala, uživala!

Još sam mnogo predivnih priča pročitala, neke su me i razočarale, ali većinom su to jako lijepi naslovi. Nadam se da sam vam uspjela približiti meni najljepše, podsjetiti vas na one koje ste pročitali, a i potaknuti vas da odaberete neki koji još i niste 🙂

Izdavači: Hena COM, Vuković & Runjić, Ljevak knjige, Mozaik knjiga, Naklada Fragment, Fokus na HIT, Stilus knjiga, Znanje, Profil, Hangar 7, Šareni dućan, Naklada Iris Illyrica, Mitopeja

Piše: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner