Popularno Tridesete

Žensko je srce heroj nad herojima, kad to odluči biti

Nevjerojatno je koliko jedna žena može voljeti i koliko toga može oprostiti ljudima koji su joj važni. Koliko planina može pomaknuti golim rukama, koliko krvariti ali biti ustrajna u borbi za sreću tih ljudi. Koliko putem može sama sebe uvjeravati da je to dobro, da ona to može i da ne vidi ono što je očito, a to je da živi laž. Ili barem sudjeluje u tuđem igrokazu. I to vrlo lošem.

Nevjerojatno je koliku snagu ima žensko srce. Koliko samo sebe može mučiti kad vjeruje da se bori za pravu stvar. Koliko se može zavaravati i koliko se brzo može otrijezniti kad odluči progledati.

U trenutku se posloži mozaik. I cijela priča više ne izgleda lijepo, već samo stvarno… a to stvarno, jako je jako daleko od ljepote.

Žensko je srce slijepa i naivna budala, ponekad njena najslabija karika, ali i najveći heroj kad odluči kao lav riknuti, strgnuti sa sebe breme užadi kojima je vezan i osloboditi se.

Žensko je srce heroj nad herojima, kad to odluči biti. Kad to odluči biti za sebe i zbog sebe.

Dese se ti trenuci, kad počneš ljude gledati pravim očima. Sve je naizgled isto, ali zapravo ništa nije.

Maske su pale.

I ne osjećaš ništa.

Iznutra je sve nekako tupo, pa priželjkuješ osjetiti štrecanje, kao barem naznaku boli, razočaranja, ljutnje, nečeg… bilo čega.

Ali ničeg nema.

Listaš kroz slike u glavi. Vrti se kaleidoskop uspomena i pokušavaš sva ta lica jedne osobe spojiti, ali ne ide. I bude ti nekako čudno, što netko tko je u toliko mnogo stvari bio toliko dobar prema tebi, može s druge strane, u tolikoj masi stvari biti takav gad.

Najviše te čudi što si indiferentna. Gledaš u cijelu priču, konačno skupljenu na jedno mjesto, spajaš razbijene fragmente u cjelinu i pitaš se što učiniti?

Vikati? Nemaš volje za to.
Plakati? Nemaš suza.
Praviti se kao da ništa ne znaš? Ne da ti se.

Otići, šutke i bez pompe? Čini se zapravo kao jedini izbor. Pa odlučiš da ćeš tako.

Ponekad, ljudima daš najbolje od sebe, samo da shvatiš kako imaš more ljubavi za dati i kako nisi izgubila ništa, ali oni jesu.

Neće to naučiti tako što ćeš na njih vikati, što ćeš treskati vratima i tražiti objašnjenja. S time ćeš im samo dati argumente da se brane i ostanu slijepi na svoje gluposti.

Daj im lekciju tako da im oduzmeš sebe. Ili dio po dio kako si se i dala ili naglo, ali odlazeći u tišini.

Nitko ne mora znati da si u sebi prelomila, da si iza sebe spalila mostove i da si okrenula novu stranicu. Nitko ne mora znati ni da te boljelo, niti da si pred kraj posve otupjela.

Nitko ne mora imati uvid u tvoj unutarnji svijet. Nikome to ne duguješ.

I znam da je ponekad teško ostati dama, pa stoički podnijeti pogled nekog tko misli da te izigrao i ne poželjeti sasuti mu sve u lice ili ga barem zaliti kantom ledene vode. Ali vjeruj mi, šamar koji opališ kad samo šutke odeš i prekrižiš tog nekog boli mnogo jače i mnogo dulje.

Tvoje prste neki ljudi osjećaju na licu svog debelog ega još godinama.

Znaš li zašto? Zbog toga što se nisi ponizila i pokazala da te dira, samo si se okrenula, prekoračila preko cijele priče i nastavila dalje. Otresla si lošu vibru i loše ljude, kao prašinu s kaputa bez nekog osobitog truda.

Možda će za tebe reći da si kučka, da nemaš srca ili da si proračunata i hladna, ali ne brini o tome. Takve stvari ionako pričaju samo luzeri, oni koji ne vide dalje od sebe, svog ega i svoje narcisoidne gluposti.

Njihovo ti mišljenje nije važno jer kome bi uopće bilo?

Rodila si se da ispisuješ lijepa poglavlja, da se smiješ, da gradiš, da uživaš u životu po mjeri vlastite duše, a ne da zdvajaš dan i noć oko riječi i djela onih što nisu marili što rade tvom srcu.

Nisu te osiromašili jer si ih voljela, obogatili su te lekcijama kakvih se bića kloniti, a to je… vjeruj mi, najbolje što ti itko može dati, jer kad ti postane jasno što ne želiš, vrlo brzo otkriješ čemu težiš i što te pokreće i za što si se spremna boriti.

A ja ti želim da se uvijek boriš za ljubav, za sebe, za snove, za ljepotu življenja i ništa manje od toga.

Jer sve manje od toga, su izgubljene bitke koje si vodila, s krivim ljudima.

Komentari

Neki baner