Govor o kojem svi pričaju – Evo što je Joaquin Phoenix poručio svijetu primivši Oscara!
ShowBiz

Govor o kojem svi pričaju – Evo što je Joaquin Phoenix poručio svijetu primivši Oscara!

“Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom… Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i kada se oteli, mi joj ukrademo bebu, iako su njeni krikovi bola i očaja toliko očigledni… i onda joj uzmemo mlijeko namijenjeno njezinom teletu, i stavljamo ga u svoju kavu, u svoje žitarice…

Sinoć su u Los Angelesu podijeljeni ovogodišnji Oscari. Isplatilo se ostati budan do 5 ujutro i gledati live prijenos, a ponajviše zbog Phoenixovog emotivnog govora! Joaquin je iskoristio ovaj najveći moment u svom profesionalnom životu za jednu puno uzvišeniju poruku i svrhu. Oscar mu je dodijeljen za najbolju mušku ulogu – i to više nego zasluženo! Talentirani Phoenix ga je dobio za ulogu u filmu Joker u kojem glumi istoimenog zločinca (zapravo, je li zločinac?) iz slavnog DC-jevog stripa.

Ovaj 46-godišnji glumac, kojeg još pamtimo po ulogama iz filmova Gladiator, The Master i Her, od premijere Jokera u apsolutnoj je žiži javnosti. Svi žele čuti što on ima reći, a Phoenix, koji je vegan i gorljivi aktivist za prava životinja i ekologiju je ovaj momentum iskoristio da u javnosti govori o ozbiljnim životnim stvarima.

Gorljivi aktivist i vegan

Joaquin Phoenix je inače zaštitno lice PETA-ine kampanje za borbu protiv specizma. Kampanja ove najpoznatije svjetske organizacije za prava životinja svojom glavnom porukom „Svi smo mi životinje” promiče suosjećajni život temeljen na veganskoj prehrani i poštovanju života svakog bića, bez obzira na vrstu.

Phoenix šalje jasnu poruku da kao pojedinci najviše možemo pomoći životinjama tako da postanemo vegani.

„Ne želim uzrokovati bol drugom živom suosjećajnom biću. Ne želim mu oduzimati djecu. Ne želim ga prisiljavati na zatočeništvo i tovljenje samo kako bi bilo zaklano. To je apsurdno i barbarski. I ne mogu razumjeti kako možete svjedočiti tome, a da to ne utječe na vas. Tu je sigurno i učinak koji sve to ima na naš okoliš, a koji je razarajući”, izjavio je angažirani glumac i istaknuo da je veganstvo oduvijek bilo njegov život i da mu je to najvažnija stvar.

Vegan od svoje treće godine, Phoenix je neumorni aktivist za prava životinja koji ne propušta nijednu priliku kako bi ukazao na goleme razmjere patnje životinja i nužnost da izborom prehrane najizravnije utječemo na smanjenje te patnje. Više od deset godina redovito sudjeluje u PETA-inim kampanjama protiv zlostavljanja životinja radi vune, kože, krzna ili jedenja riba i drugih životinja…

U vremenu kada je više nego ikada aktualan problem opstanka planeta, trebamo se suočiti s činjenicom da svako biće ima svrhu u svojoj specifičnosti i svako zaslužuje život bez ropstva i iskorištavanja. Iako to već znamo, i znanost je potvrdila da životinje osjećaju bol i patnju, jer njihov živčani sustav sadrži iste biokemijske elemente kao i naš, te imaju vlastiti smisao života. „Čime onda možemo opravdati njihovo ugnjetavanje?” zapitao se još 1970. godine kreator pojma specizam, profesor Richard Ryder.

„Specizam je propust da se, s obzirom na pripadnost vrsti ili karakteristike tipične za neku vrstu, bilo kojem svjesnom biću prida jednak obzir i poštovanje”, pojasnila je spisateljica Joan Dunayer. Drugim riječima, specizam je diskriminacija na osnovi vrste koju itekako trebamo i možemo izbjeći jer svi možemo živjeti bez iskorištavanja drugih vrsta.

Govor koji će se dugo pamtiti – Oscari 2020.

U proteklih mjesec dana Phoenix je uhapšen jer je prisustvovao protestu za klimatske promjene u Washingtonu, na dodjeli BAFTA nagrada je šokiranom življu u britanskoj dvorani poručio da su rasisti, jer niti jedna nominacija nije data “ljudima u boji”, a njegov sinoćnji govor na dodjeli Oscara također je daleko odjeknuo…

I baš zbog toga što je ove riječi, važno čuti, njegov govor objavljujemo u cijelosti:

“Prepun sam zahvalnosti i ne osjećam da sam iznad bilo kojeg svojeg nominiranog kolege ili bilo koga drugog u ovoj prostoriji jer svi dijelimo istu ljubav – onu prema filmu. Ovaj oblik izražavanja dao mi je najneobičniji život i ne znam gdje bih bio bez njega.

Ali mislim da je najveći dar koji mi je dao, ali i mnogim ljudima u industriji, mogućnost da koristimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo. Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde.

Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedan narod, jedan čovjek, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, ali i kontrolirati druge.

Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom, a mnogi od nas krivi su zbog egocentričnog pogleda na svijet i vjerovanja da su centar svijeta.

Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa.

Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i kada se oteli, mi joj ukrademo bebu, iako su njeni krikovi bola i očaja toliko očigledni… i onda joj uzmemo mlijeko namijenjeno njezinom teletu, i stavljamo ga u svoju kavu, u svoje žitarice.

Bojimo se ideje osobne promjene jer mislimo da trebamo žrtvovati nešto, odreći se nečega. No ljudska su bića tako kreativna i inventivna pa možemo stvarati, razvijati i provoditi sustave promjena koji su korisni svim živim bićima i okolišu.

Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku.

Mislim da je to najbolje od nas – to što podupiremo jedni druge. Ne kada zbog pogrešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedni drugima da rastemo”, priveo je kraju svoj govor i potom se sjetio svog pokojnog brata, glumca Rivera Phoenixa, riječima:

“Kada je imao 17 godina, moj brat napisao je ove riječi. Rekao je: ‘Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.”

reference: radiosarajevo.ba / prijatelji-životinja.hr / Izvor: Atma

Foto: YouTube screenshot, ABC

Komentari

Neki baner