O Valentinovu i zašto nemam ništa protiv njega
Cafe

O Valentinovu i zašto nemam ništa protiv njega

Nisi frajer, ako si poklonio ružu. Nisi cool, ako nisi okrenula oči na plišanog medu, koji u krilu ima razglednicu sa srčekima. Da dokažeš koliko si in, moraš naglasiti koliko je Valentinovo out! Amerikanizirani nusprodukt potrošačkog društva.

I što više ljudi pljucaju po njemu, ja ga sve više imam poriv obilježiti. Prije petnaestak, dvadeset godina kada su svi, hrlili po srca u raznim oblicima, Valentinovo mi nije bilo toliko zanimljivo. Iako čokolade nikad nisam odbijala. Sada kad su svi nešto anti, ja sam baš odlučila biti za.

Ne zato što sam  luda za američkom kulturom, niti zato što posebno volim plišane medvjediće. Čak bih htjela naglasiti, ovim putem, svima koji bi mi, ikad iz bilo kojeg razloga, poželjeli kupiti plišanca, u bilo kojem obliku: ako Boga znate, NEMOJTE!

Ali nije li licemjerno pljucati po komercijalizaciji „praznika ljubavi“, a ispod Božićnog bora staviti 50 poklona? Iščuđavati se onima koji se „razbacuju” bombonijerom u obliku srca, a onda organizirati djetetu rođendan s 40 uzvanika. Okretati (melo)dramatično oči, na „bačen novac“ za romantične večere, a kupiti ulaznicu za precijenjen novogodišnji party?

Pa hajde da budemo dosljedni.

Hejteri do srži! Onako, pravi iskonski hejteri komercijalizacije i američkog konzumerizma. Proslavimo Božić bez Djeda Mraza i poklona. I tako je Djed, Coca Colina izmišljotina. Skupi marketinški trik.

Organizirajmo svadbu bez 300 uzvanika, jer su barem 200 od njih i tako potpuni neznanci.

Što će nam vatromet i pijanka za Novu godinu? Neka to bude samo običan 31. u mjesecu.

Neće ići?

Pa kog vraga vam onda smeta, što će sutra, netko nekome, napisati srcedrapajuću poruku i kupiti slatkiš?

Ne želite ga slaviti? Nemojte!

Ja nisam htjela svadbu s 264 uzvanika. I nisam je imala. Ali ne organiziram peticije protiv njih.

Nisam niti među 10 najromantičnijih stvorenja na svijetu. Nisam uopće. Ali kada mi je suprug, na prošlo Valentinovo, donio ružu na posao, bila sam svakako, jedna od najsretnijih žena u tom trenutku. Ne zbog ruže, još manje zbog Valentinova… Zbog geste! Jer nisam očekivala. Jer me ugodno iznenadio. Jer mu je stalo i nakon toliko godina. A to se pokazuje naoko malim stvarima. Na Valentinovo, Božić, rođendan, godišnjicu, 3.utorak u mjesecu, subotom u 16:35…

Kad god…

Nije bitan dan ili datum.

Ali nije ni zgorega da nas možda baš datum, podsjeti koga imamo pored sebe.

Komentari

Neki baner