Žene u srednjim godinama, Evo zašto je 40. godina najteža za čovjeka: Početak novog života ili potpuno uništenje starog?, Zašto su toliko lijepe i posebne žene kad uđu u svoje četrdesete?
Cafe

Žene u srednjim godinama

Zovu nas „žene u srednjim godinama“. Ili „najboljim“. Ili „kriznim“. Zavisi od konteksta.

Opasno je to doba, zbunjujuće, za čas te zavara. Doba u kojem se polako sklapaju kockice. Očekivanja od života dobivaju jasne granice. Neke želje su ostale neispunjene, neki snovi već odsanjani, neke nade prežaljene.

Nisi ni tamo ni ovamo. Ni mlada ni stara.

Čini ti se da je sve isto kao ranije ali snaga se neprimjetno smanjuje, energija mijenja, ranjivost raste, dobro sakrivena i od tebe same.

A još uvijek neke unutrašnje vatre daju sjaj očima, osvjetljavaju planove za budućnost, griju dušu.

Upoznala si sebe, znaš šta ti prija, ‘ko te nervira, šta voliš, koga voliš, znaš gdje griješiš, kako reagiraš na pohvale, uvrede, razočarenja, nježnost, dobrotu. Znaš od koga i šta da očekuješ, od čega da se čuvaš, koga da čuvaš, šta te usrećuje a šta smiruje. Znaš koga da izbjegavaš, koga da se pribojavaš, koga da precrtaš.

To znanje je tvoje bogatstvo, godinama si ga stjecala. Iskoristi ga, to je tvoja prednost i snaga.

Lijepa si, mnogo si lijepa. Isijava iz tebe ljubav koju si godinama primala i davala, osmjesi koje si izazvala, dobrota kojom si nekoga usrećila i bila usrećena, nježnost koju si podarila, toplina kojom si pomilovala nečije postojanje.

Moćne su ovo godine. Mogu da budu kraljevske. Ako odabereš da ne otaljavaš ovaj život.

Sanja Krstić / Izvor: uspesnazena

Komentari

Neki baner