Nataša Jukić - 'Mi. Žene'
5+ preporuka Čitajmo zajedno

Nataša Jukić – ‘Mi. Žene’

Neke knjige teško je svrstati u određeni žanr. Stvore se s vremena na vrijeme nove vrste koje ne pripadaju vrstama književnosti na koje smo navikli. Iako protkana prozom i toplim ženskim pismom, ova knjiga je misija i svrha u nastojanju sama  sebi. Ispisana ideja jedne žene koja si je za zadatak uzela razbiti teoriju kako je žena ženi vuk. Da žena može pisati lijepo o drugoj ženi, točnije o sto drugih žena, dokazala nam je u ovoj knjizi njena autorica Nataša Jukić.

Knjiga „Mi.Žene“ rođena je u prosincu prošle godine. Pod izdavačkom kućom „Fragment“ iz Splita.  

Skup stotinu životnih priča o živućim ženama današnjeg vremena.

„Odabir tih žena se posložio sam od sebe. Razmišljala sam o različitostima i jednakostima. Jako mi je bilo važno da zastupim što više upravo tih nijansi koje nas čine naoko drugačijima. Različite nacionalnosti, vjeroispovijesti, životna dob, zanimanja, bračna iskustva, životna iskustva, bolesti, razvodi… No, prije svega razmišljala sam koje žene mene inspiriraju. Koje su mene dotaknule ili zaintrigirale. Pa je krenulo u nekom istraživačkom smjeru i zaista sam blaga otkrila. Hvala im što su mi dozvolile da zavirim u škrinje njihovih duša.”- rekla je Nataša.

Nataša Jukić - 'Mi. Žene'
U knjizi je mnogo žena iz javnog života ali i one do sada potpuno nepoznate javnosti, s razlogom je tako, kaže nam Nataša.

„Namjerno,  da razbijem zidove među nama. To što je žena javna osoba ne čini je manje ili više ženom od bilo koje druge žene. I one su majke koje dišu za svoju djecu, supruge koje su voljene i vole. I one kuhaju, skidaju djeci temperaturu, smiju se, plaču i samo one znaju kako su došle do faze svojih života u kojima im je tako kako jest. Prečesto olako poimanje ‘javnih osoba’ pozvalo me da stvari sagledam iz drugog ugla. To što možda izgleda predivno u elegantnim štiklama ne znači da joj u njima i udobno. Ako me razumijete. Olako sudimo, pretpostavljamo, uzimamo tuđe živote u svoja usta bez ikakvog ispravnog povoda. ”

Neke od onih koje o kojima možemo čitati u knjizi „Mi.Žene.“ su književnica Julijana Matanović, slikarica Tisja Kljaković Braić, glumica Ana Gruica Uglešić, borkinja za ženska prava Sanja Sarnavka, radijska voditeljica i spisateljica Ivana Plechinger, Ingrid Divković, blogerica Alis Marić  i mnoge druge. 

Liječnica, blogerica, obrtnica, književnica, glumica, tv voditeljica, službenica, kućanica, pjesnikinja, psihologinja, slikarica, prevoditeljica, doula, pedijatrica, novinarka, ginekologinja, učiteljica, sociologinja, majka, „teta“ u vrtiću, menagerica, motivacijska govornica, grafičarka, primadona, konobarica, borkinja za ljudska prava, kreativka, umjetnica, pjevačica, radijska voditeljica, kozmetičarka, modna kreatorica, profesorica filozofije, doktorica znanosti, čistačica, terapeutkinja, blagajnica, spisateljica, teta pričalica, revolucionarka…

Nataša Jukić - 'Mi. Žene'
Žene koje su preživjele rakove, bolesti, silovanja, zlostavljanja, razvode, pobačaje.

Žene koje su izgubile svoju djecu i one koje ih još čekaju da ih utople u krilu.

Takve žene. „Mi.Žene“

Promocije knjige „Mi.Žene.“ su vrelo emocija. Vrijeme  tolerancije, podržavanja, uvažavanja i umrežavanja. Promocije na kojima se i smije i plače, dijeleći iskustva, istine i ogoljavanje do sebe same. A tu je najljepše. Tu nam je svima dom. 

Žena ženi nije i ne smije biti vuk. Uz malo truda, malo volje tako je lako vidjeti lijepo u svakoj od nas i tu i tamo pružiti ruku. Ova knjiga nas tako lijepo podjeća na to. 

Nataša Jukić je spisateljica, kolumnistica i master NPL-a. Članica je Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade. Ovo je njeno četvrto izdanje, nakon niza uspješnica: zbirke proza –„ Zagrebi sivu“, te dviju slikovnica za djecu “Krijesnica koja se zove baš kao Ti” i “Biseri prosuti morem”. Nataša živi u Kaštelima i radi kao Suradnik u odgojno obrazovnom procesu s djecom iz spektra autizma. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. 

Nataša Jukić - 'Mi. Žene'

„Ona piše.

Ona krvari po papiru, plače po slovima, smije se po razmacima među riječima. Ona živi priču i priča život. Ona je poezija u prijateljstvu, uspavanka u utjehama, balada u suosjećanju. Ona je slušač i pričalica. Ona je moja prijateljica, sasvim neočekivana i iznenadna, kao kucaj na vrata kad si “najsamiji”. U ovoj knjizi, ona piše i o meni, a ja se zahvaljujem zbog nje. Ona je ona. Ona je mi. Mi. Žene.“ – napisala je o Nataši pjesnikinja Katarina Vrca. 

Više detalja o Natašinom radu čitajte na stranicama Naklade Fragment .

Komentari

Neki baner