strah-od-letenja
Fun & lifestyle

Kako prevazići strah od letenja?

Gotovo svaka deseta osoba na svijetu ima aerofobiju, tj. iracionalni strah od letenja avionom. Iako je avion jedno od najbržih, najpraktičnijih i najpovoljnijih prijevoznih sredstava, mnogi ljudi ga i dalje izbjegavaju. 

Za sve one koji se bore sa ovim strahom imamo jako dobre vijesti – on se može uspješno pobijediti! Razlozi zbog kojih se javlja aerofobija su mnogbrojni, a samo neki od njih su:

  • Bojazan da će avion pasti
  • Strah od turbulencija, do kojih nerijetko dolazi u toku leta
  • Strah od polijetanja, a samim tim i slijetanja
  • Strah od nemoći tijekom leta.

Tvrdi se da fobičar osjeća toliko snažan strah od letenja da čak nije u stanju ni da rezerviše avio karte online rezervacije, upravo zbog prisustva aerofobije. 

Na sreću, takvo stanje može se prevazići. Kako biste se uspješno izborili sa ovom fobijom, mi vam u nastavku dajemo nekoliko korisnih savjeta koji će vam sasvim sigurno biti od pomoći da ovaj problem riješite što prije.

Dobro se informirajte o stvarnom stanju stvari

Kako biste ublažili svoj strah od letenja, osvrnite se na statistiku koja kaže da je avion ubjedljivo najsigurnije prijevozno sredstvo. To znači da je mnogo bezbjednije letjeti avionom nego se voziti bilo kojim drugim prijevoznim sredstvom.

U 2019. godini bilo je ukupno 86 avionskih nesreća, za razliku od 2018., kada je ukupan broj nesreća bio 160. Najsigurnijom godinom se smatra 2017. godina, kada je bilo samo 10 avionskih nesreća. Svi ovi podaci govore da je vjerojatnost da ćete stradati u avionu, u najgorem slučaju – 1 u 5 milijuna, što znači da je mnogo vjerojatnije da vas ujede zmija ili da se utopite u kadi.

Dođite na aerodrom što ranije

Iako zvuči pomalo smiješno, ali ovo treba shvatiti i te kako ozbiljno, jer je riječ o jako bitnoj stavci. Ukoliko imate strah od letenja, potrebno je da razinu stresa svedete na minimum pa je zato važno da dođete na aerodrom što prije.

Raniji dolazak će vam omogućiti da sebi date vremena za opuštanje prije polijetanja, kao i da se prilagodite na aerodromsku atmosferu. Osim toga, nećete morati da trčite i žurite kako biste na vrijeme stigli na let, na taj način stvarajući napetu atmosferu i uvećavajući strah.

Ponesite sa sobom stvari koje će vam skrenuti misli

Kada imate strah od letenja, od ključnog je značaja da preusmjerite svoje misli na neke druge stvari, koje vas neće podsjećati na strah koji imate. Kako biste uspjeli u tom zadatku, sa sobom u avion možete ponijeti gomilu stvari, zahvaljujući kojima ćete se tijekom leta osjećati opuštenije.

strah-od-letenja

Knjiga, časopis ili film koji ćete gledati na vašem laptopu (mada bolji avioni, kao i oni koji lete na dužim relacijama, danas imaju razvijen čitav sustav zabave), a možda čak i slušanje omiljene glazbe – mogu značajno da vam pomognu u preusmjeravanju misli. 

Također, su tu i igre na mobitelu (ukoliko ste im ljubitelj), a nerijetko se mnogi odluče i za to da u avionu rade. Sve u svemu, koju god varijantu da odaberete najbitnije je da ispuni svoj zadatak – skretanje misli sa straha. 

Fokusirajte se na disanje i relaksaciju

Kada se radi o disajnim vježbama, one mogu pomoći kod svih oblika anksioznosti i svih fobija, bilo da je u pitanju aerofobija, agorafobija ili klaustrofobija. Prednost vježbi disanja je u tome što se mogu izvoditi bilo gdje, pa i tijekom leta avionom. Kada se pojave napadi panike i straha, dolazi do značajnih promjena u disanju – ono postaje brže i pliće, što za posljedicu ima vrtoglavicu, ubrzani puls i općenito pojavu velike napetosti.

Najbitnije je da kada osjetite ovakvo stanje, krenite da udišete duboko kroz nos, a da izdišete na usta. Ovaj postupak treba ponavljati, a ukoliko znate i neku drugu relaksacionu tehniku – iskoristite je, neće vam sigurno odmoći.Ovo, naravno, nisu jedini načini na koje možete sebi olakšati let avionom i pređete preko straha koji imate. Uvijek možete iskoristiti nekoliko sitnih trikova poput: izbora sjedišta do prolaza (kako ne biste morali da gledate kroz prozor zbog straha), nikako ne smijete koristiti alkohol i droge prije leta, a tu je također i dobar obrok koji će vas opustiti. Naravno, možete uvijek popiti lijek protiv mučnine koji će vas opustiti i pomoći vam da brže zaspite, a samim tim i da se opustite.

Komentari

Neki baner