Virus koji nas je zaustavio u ratu protiv samih sebe, Mentalitet “ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine” – U duhu aktualnog virusa
Psihologija

Mentalitet “ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine” – U duhu aktualnog virusa

U duhu aktualnog virusa ne mogu se načuditi inerciji i ismijavanju istog od strane naroda. Tipičan balkanski mentalitet “ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”. Čekate da vam netko naredi da povučete djecu iz škole i odredi karantenu, kao da nemate vlastit mozak i osjećaj procjene stanja?

Nisam za širenje panike, ali nisam ni za to nonšalantno “prešetavanje” i ignoriranje stvarnosti.

Virus je tu. Na 2 tjedna ne možete zaboravit na kave, kina, teretane, shoppinge i restorane? 2 tjedna ne možete izdržat sami sa sobom i s ljudima s kojima živite? I to mogu shvatit. Nemate kapacitet bavljenja sobom. Ne volite sebe, možda ne volite ni druge. Čekate da vam netko naredi karantenu kao da nemate vlastit mozak i osjećaj procjene stanja. A ni zdrav razum.

Ipak, najviše se čudim takozvanim roditeljima, koji su se do danas žalili da zašto država ne zatvori škole. Država vam treba reći hoćete li ih poslati u škole? Vi nemate moć samoodlučivanja da ih ne šaljete? Nemate moć samoorganizacije i bojkota? Imate.

Ili; “Zašto zatvaraju škole pa gdje ćemo s djecom?” Ako vaše dijete od 7 g ima najnovije mobitele, laptope, šeta s ključem oko vrata i glumi odraslu osobu, kako to da niste naučili djecu da 8 h provedu u zatvorenom domu bez da strahujete da će izbiti požar ili 3. svjetski rat?

8 h vam provedu na mobitelima, ali ne daj Bože da mali Einsteinovi nove generacije sjede doma sami, zar ne?

“Nastava će biti online pa moje dijete sigurno neće sjedit mirno 3 h i pratiti to!”. Za vrijeme rata i bombardiranja, djeca su u skloništima i podrumima slušala preko radija nastavu i ništa im nije falilo. Danas su to mahom obrazovani i sposobni ljudi. Preživjeli. Ako su imali sreće. A, što kažete, vaši klinci i klinceze ne mogu sjedit doma 3h i gledat nastavu online? Strašno. Zaista.

Pored ovakvih umova nama nikakav virus ne treba. Mi se čudimo što su današnja djeca mahom razmažena i divlja, ali pored ovakvih roditelja, ne znam imaju li ikakve šanse i izbora? Koja moć inteligencije moraš biti da odgajaš čovjeka nesposobnog za život. Koji ne može preživjeti 8 h u idealnim uvjetima. Stvarno?

Sanja Paraminski Aisha / atma

Komentari

Neki baner