Liječnik sam evo što me zaista plaši u vezi korona virusa,
Popularno Specijal Zdravlje i ljepota

Liječnik sam, evo što me zaista plaši u vezi korona virusa

Liječnik sam i specijalist za zarazne bolesti. Već duže od dvadeset godina svakodnevno viđam bolesne pacijente.

Radio sam u luksuznim urbanim bolnicama i u najsiromašnijim dijelovima Afrike. HIV-AIDS, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, zoster, veliki kašalj, difterija… malo je toga čemu nisam bio izložen. I uz izuzetak SARS-a, malo je toga zbog čega sam se osjećao ranjivo, skrhano i jednostavno uplašeno.

Ne plaši me Covid-19. Plaše me implikacije novog zaraznog agensa (faktora) koji se širi svijetom i uporno pronalazi način kako uspjeti na različitom tlu. S pravom sam zabrinut za starije ljude slabijeg zdravlja ili slabije materijalne situacije koji će disproporcionalno biti najviše pogođeni ovom novom pošasti. Ali ne plaši me Covid-19.

Ono što me plaši jest gubitak razuma i val straha koji je naveo društvene mase u začaranu spiralu panike, pravljenja zaliha nerazumnih količina bilo čega što adekvatno može napuniti sklonište za bombe u postapokaliptičnom svijetu. Plaše me N95 maske koje se kradu iz bolnica i klinika za hitne slučajeve, gdje su zaista i potrebne za medicinsko osoblje koje je direktno izloženo, a umjesto toga se koriste na aerodromima, u trgovačkim centrima i kafićima te samo izazivaju još više straha i sumnje.

Plašim se da će nam bolnice preplaviti svi oni koji misle da „ma vjerovatno nemam, ali mogu i provjeriti, nema veze, nikad se ne zna…“  i svi oni sa zatajenjima srca ili pluća, upalom pluća i moždanim udarom koji će platiti cijenu, za prepune čekaonice u hitnoj, jer postoji ograničena količina dostupnih doktora i medicinskih sestara.

Liječnik sam evo što me zaista plaši u vezi korona virusa, / Sharkawy / Facebook
Foto: Abdu Sharkawy / Facebook

Plašim se da će ograničenja putovanja postati toliko dalekosežna da će se otkazivati vjenčanja, propuštati diplome i obiteljska okupljanja. Pa čak i ona velika zabava koja se zove Olimpijada, i to bi se moglo otkazati. Možete li uopće zamisliti da se to desi?

Plašim se da će ti isti strahovi od epidemije ograničiti trgovinu, naškoditi partnerstvima u različitim sektorima, poslovanju i generalno uzrokovati globalnu recesiju.

Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj djeci kada smo izloženi nekoj prijetnji. Umjesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paničare, budu u strahu, budu sumnjičavi, da reagiraju nadasve impulzivno i brinu se samo o sebi.

Daleko smo od rješavanja stanja sa Covid-19. Doći će u vaš grad, bolnicu, približiti se prijateljima ili čak i članovima obitelji. Približit će se ljudima koji su vam blizu. Koji su vam bliski. Očekujte to. Prestanite čekati da budete iznenađeni. Činjenica je da sam virus neće izazvati mnogo štete kada dođe. Ali naše ponašanje i stav „bori se za sebe iznad svega“ bi se mogao pokazati katastrofalnim.

Baš zato, pozivam vas sve! Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvjesnosti edukacijom.

Imamo priliku naučiti mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu. Hajde da se zajedno suočimo sa izazovom u najboljem duhu suosjećanja s drugima, strpljenju i, iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama i znanjem nasuprot pretpostavki, nagađana i katastrofiranja.

Činjenice nisu zastrašujuće. Operite ruke. Otvorite srca.

Naša djeca će nam biti zahvalna.

Abdu Sharkawy / Facebook / Prevela i obradila Marija Klasiček

Komentari

Neki baner