Tek dok smo sretni sami sa sobom, tek onda možemo biti sretni s drugima
Per aspera ad astra Popularno

Tek dok smo sretni sami sa sobom, tek onda možemo biti sretni s drugima

Jesi li se ikad osjećala usamljeno u sobi punoj ljudi? Jesi li se ikad osjećala ispunjeno dok si bila sama? Ja jesam, ali sam se isto tako osjećala usamljeno i dok sam bila sama sa sobom, a osjećala sam se živom s drugima.

Sad će neki reći da sam u prvom slučaju samo bila s pogrešnim ljudima. Nekad jesam, nekad nisam, ali što ako su obje situacije s istim ljudima?

Što ako naša sreća uopće ne ovisi o drugima već o nama samima? Što ako ti kažem da najprije moramo pronaći sreću u sebi da bismo je mogli proživljavati s drugima?

Osjećaš se prazno, je l’ da? Imaš sve, ali opet nemaš. Uvijek nešto fali. Imaš krov nad glavom, imaš prijatelje, zdrava si, možda još i rasturaš u poslovnim vodama, imaš sve što ti treba za sreću, ali to nije tako, je l’ da? I dalje nisi sretna. I dalje je tu praznina.

Što radiš? Pokušavaš je ispuniti drugim ljudima. Tražiš nove prijatelje, odjednom želiš dečka, sad si se sjetila da ti fali ljubavi u životu, forsiraš i sebe i druge. A je li ikad bilo što dobro izašlo iz forsiranja? Hah, nije. Stvari su takve kakve jesu, a one najbolje dolaze kad im se najmanje nadaš.

Istina, fali ti ljubavi u životu, ali ljubavi prema sebi pa tek onda sve ostale ljubavi. Ovo što sad radiš je ionako prolazno, ovo što sad radiš je kao da pukne staklo, a ti samo popunjavaš pukotine umjesto da ga zamijeniš.

Popunjavaš ljudima koji ti dižu ego da barem moć osjetiš ako ništa drugo, i ljudima koji te tretiraju poput princeze da barem pažnju dobiješ, i ljudima koji su samo za zabavu da se barem na trenutak osjetiš živo.

Ali život nije samo zabava niti ćeš uvijek dobiti potrebnu pažnju, a nećeš ni baš uvijek biti moćna. Svakako ne ako ti sreća ovisi o drugima. Onaj tko ti daje sreću, taj ti je bez problema može i uzeti.

Ali ne može ti je nitko uzeti ako ona proizlazi iz tebe.

Ne može te nitko uvrijediti ako si ti sama zadovoljna sa sobom. Ne može ti nitko nabijati na nos tvoje greške ako si ih svjesna i znaš da radiš na njima. Ne može nitko koristiti tvoje mane protiv tebe ako si se prihvatila s njima.

Dok si sretna sa sobom, ne brine te ničiji status ni vanjština jer znaš da to ne čini čovjeka. Ne tražiš ni ljubav na svakom uglu jer si svjesna da je bolje biti sam nego s bilo kim. Uostalom, previše se cijeniš da bi baš bilo kome dala pristup svom srcu. Dok si sretna sa sobom, ne zamaraju te tračevi i ne brine te što rade drugi, jedina briga ti je kako sebe još više poboljšati.

Ako se ne pronalaziš u zadnje četiri rečenice, vrijeme je da se pronađeš. Vrijeme je da pronađeš što te zaista veseli, a što samo prividno. Vrijeme je da otkriješ što ti zaista nedostaje, a što samo misliš da ti treba.

Jer tek dok smo sretni sami sa sobom, tek onda možemo biti sretni s drugima. Tek onda možemo stvarati svijet prema svojim pravilima.

Komentari

Neki baner