kancelarija
Business

Kancelarija iz snova: kada se udruže funkcionalnost i estetika

Inspirativno radno okruženje, mesto susreta sa novim poslovnim partnerima, ali i prostor u kome se rađaju ideje – to je kancelarija iz snova za poslovne ljude današnjice.

Radni sto, jednoličan nameštaj, zidovi bez ukrasa, zadugo su ovi elementi smatrani osnovom u uređenju kancelarija. Međutim, za poslodavce koji žele više, čiji ciljevi nisu samo uspešni rezulatati i visoki bankovni računi, već i zadovoljni klijenti i saradnici – kancelarija nije samo mesto za rad.

Pružamo vam nekoliko korisnih saveta kojima možete postići veću funkcionalnost svoje kancelarije, a pritom održati visok stepen estetike.

Počnite od podova

Pre nego što unesete nov nameštaj u svoj radni prostor, razmislite dobro o tome kakve podove želite da postavite. Ukoliko hoćete da ostavite sjajan utisak od prvog koraka, onda možda jeftine keramičke pločice ili linoleum nisu najbolje rešenje. Vodootponost, visok kvalitet i zaštita od oštećenja izdvojiće u prvi plan laminat i kompozitni parket. Za radni prostor u kom mnogo ljudi cirkuliše svakodnevno, idealni biće oni podovi koji se ne mogu tako lako ogrebati. 

kancelarija-podovi
Foto: Pixabay.com

Napravljeni od drveta i prirodnih materijala, antistatic podovi će vašoj kancelariji dati poseban elegantan izgled. Kompozitni parket je otporniji od običnog parketa i masivnog drveta, a uz to lakše ga je postaviti i održavati. Sličnih karakteristika su i sve vrste laminata. Nema klizanja, nizak je stepen zapaljivosti, a rezistentnost na vlagu i vodu je čak 72 sata. Na ovaj način, postavljanjem podnih obloga, osiguravate svoju kancelariju od požara i poplava. Po pristupačnoj ceni dobićete i estetiku i funkcionalnost. 

Pametno organizujte prostor

Već smo napomenuli da je najvažnija karakteristika dobrog dizajna kancelarije njena funkcionalnost. Nije retkost, međutim, da je naš radni prostor pretrpan sa toliko mašina, opreme i papira da je upravo funkcionalnost ozbiljno ugrožena.

Ukoliko morate da pomerate stvari sa puta pre nego što stignete do svog radnog stola ili vam treba više od deset minuta da pronađete neki dokument – vreme je da zasučete rukave i reorganizujete svoju kancelariju.

Uredan radni sto

Počnite od radnog stola. Šta zaista treba da se nalazi na vašem kancelarijskom stolu? Računar i telefon,  podrazumeva se. Ali šta još?

Ako je ovo odluka koju ne možete lako da donesete, organizujte sto sistemom eliminacije. Stvari koje ne korisitite svakodnevno, da biste olakšali sebi posao, ne treba da budu na stolu i  krajnje je vreme da pronađete drugo mesto za njih. 

Sa druge strane, čista radna površina biće idealno mesto za razvijanje novih poslovnih strategija.

kancelarija-radni sto
Foto: Pixabay.com

Organizujte fioke i police

Sređivanje radnog stola povlači sa sobom ono što je trebalo da uradite odavno – reorganizaciju radnog materijala, dokumentacije i kancelarijskog materijala. Savršen red krije se u policama sa fiokama, fasciklama sa folijama i pregradama, pregradama, pregradama!

Ovo je pravi trenutak da sve bitne podatke arhivirate i klasifikujete. Da li će to biti po bojama, azbučnom redu ili nekom drugom sistemu koji vama odgovara nije važno. Jedino bitno je to što ćete konačno znati gde vam se šta tačno nalazi.

Raščistite putanje

Čist put od kancelarije do radnog stola, a onda od radnog mesta do ormarića sa bitnim dokumentima povećaće vašu efikasnost. Sve je mnogo jednostavnije kada ne morate da prelazite tri metra sa preprekama da biste uzeli heftalicu ili neki priručnik. Dakle, stočić za kafu, gomila knjiga, fotelja na koju niko nije seo mesecima – sve to sklonite sa svog puta. Neka se vaša preduzetnička priča odvija nesmetano.

Prilagodite rasvetu

Mnogo dnevne svetlosti, ali i adekvatno veštačko osvetljenje mogu i te kako uticati na efikasnost u radu. Ukoliko ste u mogućnosti da birate, uvek izaberite kancelariju sa sunčane strane ulice. Postavite radni sto kraj velikog prozora i uvek ćete imati dovoljno svetla, ali i savršen pogled kada vam je potrebno da se odmorite od računara i posla.

Što se rasvete tiče, većina kancelarija ima ambijentalnu rasvetu, odnosno „veliko“ svetlo koje je raspršeno po celom prostoru. Veoma je važno da ovo osvetljenje prati i neko dodatno – poput stone lampe, koje će imati svoj fokus na radnu površinu

Pored ove dve vrste funkcionalne rasvete, možda ćete želeti da dodate dekorativnu rasvetu kojom biste poboljšali vizuelni karakter kancelarije. 

Mislite na detalje i boje

Vreme belih zidova bez slika u kacelarijama odavno je prošlo. Neka vaši zidovi ožive. Okačite umetničke slike ili fotografije, svoje diplome i priznanja ili pak odštampane inspirativne citate i čitave tekstove. Neka cilj bude da svaki put kada podignete pogled možete da gledate u nešto što će vas podstaknuti da radite još bolje i kvalitetnije. 

Dizajneri predlažu plavu boju kao idealnu za zidove, mada nećete pogrešiti ni sa neutralnim nijansama sive ili bež. Ukoliko se odlučite da zidove ofarbate, potrudite se da svi detalji i nameštaj budu u skladu sa odabirom boja

Vaša kancelarija treba da bude ogledalo vašeg stila i poslovanja. Upravo u detaljima kao što je lampa, fotelja ili neka masivna figura na polici za knjige nagoveštava se vaš profesionalan pristup poslu i korektan odnos sa partnerima. Pametnim i sofisticiranim odabirom dekorativnih predmeta možete uliti poverenje i poslati poruku da ste osoba na koju se može računati. Ko ne bi verovao osobi koja je sa tolikom predanošću uredila svoje radno okruženje?

kancelarija
Foto: Pixabay.com

Radno okruženje koje motiviše

Da biste stalno bili inspirisani i motivisani za rad, za to su vam potrebni podsetnici u vašem radnom prostoru. Zašto celo radno okruženje ne bi bilo inspirativno? Razmislite o postavljanju table sa vašim ciljevima i snovima. Lako je izgubiti motivaciju kada ste zatrpani tonom posla koji se stalno gomila. Međutim, postoje načini da ostanete motivisani čak i kada potpuno ostanete bez volje da radite. 

Ne morate potrošiti mnogo novca na ove detalje. Kolaže od fotografija i afirmativnih poruka možete napraviti i uramiti sami. 

Ukoliko pažljivo razmislite i posvetite se s punom pažnjom uređenju svoje kancelarije od poda do plafona, dobićete radno okruženje koje motiviše i koje će vas sigurno dovesti do uspeha.

Komentari

Neki baner