mama-i-beba
Biti Mama Roditeljstvo

Savjeti za nove mame – priprema za prvu bebu bez stresa

Biti mama je jedna od najvećih uloga koju žena može da ostvari tokom života. Koliko god da se sprema, kada dođe trenutak da se prvi put oproba u toj ulozi nesigurnost uvijek postoji. I zaista, nema tog udžbenika o roditeljstvu koji će vas u potpunosti spremiti za novu životnu etapu.

Ipak, postoji niz savjeta koji mogu pomoći da se smanji napetost u trenutku kada krenu da se gomilaju obaveze, odgovornosti i izbori poput onih kakav krevetić nabaviti, koji je pouzdan brend bebi opreme, kako pripremiti dom za bebin dolazak i mnoštvo drugih pitanja koja će samo nadolaziti.

Pripremite dom prije nego što beba dođe

Prije nego što se porodite možete uraditi dosta posla kako biste bebu sačekali spremniji, a jedan od njih je i priprema doma za bebin dolazak. S obzirom na činjenicu da će prostorija u kojoj beba spava biti mjesto na kome ćete provoditi najviše vremena potrudite se da je uredite tako da vam boravak u njoj bude praktičan.

Konsultujte se sa iskusnim mamama šta je ono bez čega one nisu mogle tokom bebinih prvih dana, kakav raspored u prostoriji im je bio najefikasniji i na šta bi trebalo da se obrati pažnja prilikom uređenja. Dakle, nakon što se posavjetujete, a potom očistite i pripremite dom, vreme je da opremite prostoriju za bebu adekvatnim namještajem.

Ovaj dio pripreme se uvijek obavlja prije bebinog dolaska, kako bi beba stigla u kutak prilagođen njenim potrebama. Savjet je da sa kupovinom krevetića, stola za presvlačenje, komodica i ostalih dodataka krenete onoliko ranije koliko vam treba da odličite o svemu, ako ste neodlučni dajte sebi vremena.

Namirnice i proizvodi za higijenu – budite snabdjeveni na samom početku

Prije bebinog dolaska je vrlo važno da obezbijedite određne proizvode koji će vam trebati od samog početka. Činjenica je da sve ove stvari možete kupovati i usput, ali kada govorimo o pripremi koja neće iziskivati dodatni stres, nema sumnje da je ključna stvar da se većina posla završi na vrijeme, odnosno da većinu pripreme obavite prije bebinog dolaska.

bebi-oprema
Foto: Pixabay.com

Od namirnica biće vam potrebno zamjensko mlijeko, možete obezbijediti jedno pakovanje u slučaju da se dogodi da ne možete da dojite, a uz njega pribavite i flašicu. Zatim, proteinske pločice, i kompleks vitamina koje ćete pribaviti za vas, jer ćete prvih dana sa bebom biti izmoreni i često ćete zaboravljati da jedete.

Od higijene za bebu biće potrebe pelene, prvih dana nakon što dođete iz porodilišta biće vam potrebno 8-12 pelena dnevno i zato treba da imate spreman paket čim stignete kući sa bebom. Zatim, će vam biti potrebne vlažne maramice, i one za bebu, ali i one za odrasle jer će i vama trebati.

Nabavite i papirne proizvode poput toalet papira, običnih maramica, ubrusa, jer sa novorođenčetom u kući vas stalno čeka brisanje. Takođe, pribavite prašak za veš, iako ste navikli da ga imate u kući, sada će vam trebati znatno više praška s obzirom da će se veš mnogo češće prati.

Prikupite iskustva žena kojima vjerujete i potražite savjete

Bilo da je to vaša mama, baka, drugarica ili rođaka čije mišljenje cijenite, sigurno u vašem okruženju postoji osoba kojoj vjerujete i sa kojom možete popričati o izazovima koje majčinstvo predstavlja. Prikupite sve savjete za koje mislite da ne možete da pročitate u knjigama i magazinima, one sitne cake koje su se prenosile sa generacije na generaciju.

Razgovarajte o strahovima, pitajte ih o njihovim iskustvima tokom porođaja, kako se spremiti i kako smanjiti stres koji nosi neizvesnost. Razgovori sa osobama od povjerenja uvijek imaju terapeutsko dejstvo, pa će isto tako biti i sada kada ste na pragu da se ostvarite kao majka. Biće vam lakše kada čujete da su iste nedoumice imale i vama bliske žene, i da određene brige ima svaka mama.

Ne trudite se da budete savršene – imate pravo na grešku

Prvi put postajete mama. Svaki prvi put u životu nosi svoje izazove, a ovaj je po svemu jedinstven i zato dajte sebi vremena da se uhodate. Ukoliko ste poslušali prethodni savjet vjerovatno vam je neko već rekao da su greške sasvim dozvoljene, i da ne postoji savršena ali postoji dovoljno dobra mama.

U redu je da učite u hodu, verujte svom osjećaju i kako vrijeme bude odmicalo zatećićete sebe kako vam sve bolje ide. Imate pravo i na odmor, to nikako ne zaboravite. Kada beba dođe u kuću  podređujete joj čitav svoj život, trudeći se da joj  stvorite savršene uslove, i da konstantno budete tu za njega.

Ipak, ono što treba da znate je da srećna mama znači srećna beba, a kako biste bili srećni neophodno je da budete odmorni. Zato od samog početka kada god vam neko ponudi da pričuva bebu kako bi ste se vi naspavali, prošetali, ili jednostavno popili kafu u miru – prihvatite. Kratak predah će vama mnogo značiti, a beba neće ni osjetiti da je mama na kratko uzela pauzu.

Kada se beba rodi kreće vrtlog svakodnevnih trenutaka neizmjerne sreće, zahvalnosti, uzbuđenosti, ali i umora, brige i preispitivanja. Trudite se da u svaki trenutak uplivate znajući da su oni neizbježan dio roditeljstva, i da će se iz njih izroditi veliko iskustvo koje ćete uspješno primjenjivati kada sledeća beba zakuca na vrata.

Komentari

Neki baner