Zašto se Faca na kraju balade uvijek vraća svojoj Carrie?, Neki drugi život, Kad izgoriš od silnog truda shvatiš da se ništa više ne podrazumijeva, Volim društvene mreže ali ne volim sve što ide u paketu s njima, Uspomena od koje grizem usne i još gori svaki dio mene, Jesam li zaista hladna ili samo nisam spremna dati sebe za ništa što nije prava ljubav?, Nekad znaš da nekome značiš mnogo više no što si želi priznati, ali svejedno se povuče, jer strah ga je opet voljeti, Nitko te ne poštuje? Poštuj se sama pi**a ti materina!, Lijepo sanjaj prošlosti , Teško je ponekad prihvatiti da je i razočaranje samo još jedna životna lekcija, Čuda se događaju kad jednostavno prihvatiš i pustiš, Ne vjerujem u 'volim te', meni je to samo fraza, Nađi sebe na granici između srca i razuma, tamo stanuje ljubav, Možda ne mogu biti iskra svjetlosti u tvojoj tami, ali mogu razumjeti zašto tamo ostaješ, Nedovršene priče, Možda mi danas ne treba tvoj monolog. Možda mi samo treba da mi budeš frend..., Ne dvoumim se postaviti granice kad se netko ponaša kao debil, Jedna u stilu platinaste Carrie: Zašto se On vrati tek kad Ona zaboravi na njega?, Nisu naše emocije slabost, već činjenica da smo zaboravili kako se s njima nositi..., Nemoralne ponude, Zabranjeno voće, Kako sam u trenu izgubila milijun, malih sivih stanica ili o fenomenu 'dick pickova'?, Tren prije no što utihne muzika..., Ili možeš i hoćeš ili možeš al' nećeš - sve je samo stvar tvog stava
Popularno Tridesete

Nemoralne ponude

Zadnjih dana silno su me počele umarati beskrajno duge analize i debate o koroni, karanteni i svim ‘divotama’ koje idu uz život u izolaciji, pa kad sam se sjetila da mi se bliži još jedan rok za novu kolumnu, došlo mi je doslovno da čupam kosu. O čemu pisati?

Znam da je mnogima sve ovo teško, da pate, da su u strahu, da im je dosta, da se mogu jedino fokusirati na strah i trenutnu situaciju, ali ja osobno ne mogu više o tome i ne želim prosipati patetiku. Moj um ima ograničenje za faktor zvan ‘drama’ i sama sebi počnem u nekom trenutku ići na živce. Nisam nikad bila pekmez i nisam uspijevala danima cmoljiti i prelijevati iz šupljeg u prazno.

Zbog toga sam odlučila upregnuti male, sive stanice i pitati se o čemu bih pisala da je sad sve u redu? Što bi mi se motalo po glavi? Što bi me žuljalo… i tad mi je zbog frendove opaske od prije nekoliko dana, sinulo… pisala bih o nemoralnim ponudama.

Švaleri u pokušaju

U poslu kojim se bavim, svakodnevno se susrećem s uspješnim businessman-ima, od direktora da managera, paleta je zaista široka.

Mnogi od njih osim uspjeha, imaju još jednu zajedničku crtu, a to je potreba za osvajanjem.

Ponekad bih ostala zatečena kad bih shvatila da naoko fin, obrazovan i prije svega uljudan muškarac koji kod kuće ima pravu, malu, slatku obitelj i zlatnog retrivera, može biti tako “slinav”.

I ne, nisam iznimka. Ovo se događa tolikim ženama, da ti pamet stane. Sastanak krene normalno i onda u nekom trenu, on pokušava promijeniti tijek razgovora, nekim usranim insinuacijama.

Kada sam se tek malo dublje otisnula u Freelancerske vode, bilo mi je to tako zbunjujuće. Dolazila bih kući ljuta, frustrirana, s knedlom u grlu i suzama u očima. Zaista sam u tim trenucima mrzila muškarce. Sve redom.

S vremenom sam naučila kako se nositi s tim, kako odgovoriti i kako svakog od njih postaviti na njegovo mjesto. I takvih je situacija sve manje, jer sad imam krug normalnih suradnika i klijenata u kojem takvih tipova ili nema ili su davno dobili smjernice kako se ponašati, što ne toleriram i koje granice ne smiju prijeći.

U čemu je caka?

Shvatila sam i da u takvim situacijama, malo u njihovim očima igraju fizički atributi žene, već ih najviše pali inteligencija i nedostupnost.

Nekoliko mi je prijatelja čak otvoreno reklo; što veća hladnoća i arogancija, to im je veći izazov.

  • Ajmo o tome još uz večeru?
  • Mogli bi detaljno razraditi ugovor večeras, da te pokupim oko 8?
  • Mogli bi nastaviti ovaj interesantni razgovor uz piće…

Ovo su pokušaji da povedu poslovni razgovor u nekom drugom smjeru.

Tu postoje i oni koji nemaju takta i koji doslovno kažu nešto u stilu:

– Zgodna si mala, znaš kako stvari idu. Ti meni – ja tebi.

Ako si zajebano stvorenje kao ja, onda ćeš odgovoriti nešto u stilu:

– Zanimljiva ti je ponuda, ali daj uzmi je nazad, pa revidiraj. Možeš ti to puno bolje.

Postaviš mu ljestvicu više i tako svaki put sve više i više i više, dok ne shvati da je to nemoguća misija i da je bolje da ili odustanemo od suradnje ili da mi da što tražim bez svojih melodramatičnih švalerskih pokušaja.

Ovo je siva zona s kojom se poslovne žene susreću svakog dana. Zona u kojoj ako si izrazito inteligentna i znaš kako funkcionira muški mozak, možeš zaista profitirati i to tako da sve zaista bude samo posao.

Granice, granice, granice!

Jako puno možeš postići ako znaš na pravi način postaviti granice i distancirati se od problematičnih tipova. Možeš to podići do takve razine da u gaćama sjediš nasuprot njega i da mu apsolutno ništa ne padne napamet.

Ali to se uči. Zaista sa svakom takvom situacijom naučiš nešto novo, prvenstveno o sebi, a zatim i o muškarcima i zapravo njihovoj spremnosti da naprave posao izuzetno dobro kad im daš do znanja da s tobom ne mogu manipulirati. Najdegutantniji tip na planeti tad postaje tvoj najveći saveznik jer ti u njegovim očima neizmjerno porasteš.

Nemali broj puta su mi se mnogi ispričavali zbog svojih glupih opaski, trudili se pomoći mi da realiziram neki drugi posao, vukli veze i izvodili čuda kako bi mi olakšali da nabavim robu koja mi je trebala. U njihovim očima vidjela bih divljenje i poštovanje.

Taj isti “nestaško” koji bi prije samo kojeg tjedna na svakom sastanku pokušavao izmusti barem late night piće, okrenuo bi se za 180 i postao onaj koji sipa ideje, rješenja, načine i nudi sve što je i sve što ima da mi olakša.

Toliko o ideji da najbolje prolaze žene koje popuste. Zapravo je stvarnost mnogo drugačija. One koje misle da drugačije neće napredovati, uspjeti i dobiti željeni job ili suradnju, često izvuku kraći kraj. Jer u situacijama gdje on može birati s kime će surađivati, prve otpadaju žene s kojima može kako hoće.

Poštuj se sama, pa će te poštovati i oni

Isto je zapravo i u vezama. Što mu je lakše s tobom, to su manje šanse da bude tvoj.

I srca muškaraca a i dobre poslovne suradnje dobivaju žene koje ne spuštaju gard, ne trpe sranja, ne pristaju na ništa manje od apsolutnog poštovanja i divljenja. I one vladaju svijetom.

Poanta je dati mu do znanja na damski način da si ti ta koja bira s kime će raditi, kako i po kojim uvjetima. A ne on.

Znam zvuči grdo, ali zaista je tako. Zbog toga dame moje, budite poslovne, direktne i jasne, a na trenutke nasmijane i ugodne. Tako možete pokoriti svijet, a kamoli ne ukrotiti nekog babuna u odijelu. 😉

Komentari

Neki baner