Tomas Ridal: “Pustinjak”
Tatjanin svet knjige

Tomas Ridal: “Pustinjak”

Jako dugo nisam čitala triler i ova promena žanra mi je prijala. Danski pisac i prevodilac, Tomas Ridal je za svoj prvi roman “Pustinjak” dobio prestižnu nagradu za najbolji skandinavski triler i proglašen je najboljim debitantskim ostvarenjem 2014 .godine.

Erhard Jorgenson je danski iseljenik i na Kanarskim ostrvima živi usamljenički život, vozi taksi i povremeno štimuje klavire. Zbog svoje otuđenosti dobija nadimak Pustinjak. 

Posle novogodišnje noći u kojoj mu u saobraćajnoj nesreći strada poznanik, a on sa mesta nesreće krade otpali prst pokojnika, sledi niz događaja u kojima Pustinjak reaguje bizarno i neobično.

Vrhunac predstavlja kada policija pronalazi auto na obali u kom se na zadnjem sedištu nalazi kutija sa mrtvom bebom.

Videvši da policija zataškava slučaj zbog štetnog uticaja na turizam i da nema nameru da se podrobno bavi smrću nevinog deteta, Pustinjak pokreće sopstvenu istragu što ga uvlači dublje u zamršenost budućih događaja.

“Pustinjak” je obiman roman i iako je radnja zanimljiva i zamršena, čitanje mi je išlo sporo ili je tako radnja zaista tekla, a ujedno me je i mamilo da nastavim sa čitanjem i razmrsim zamršeno klupko Pustinjakovih dogodovština. Ukoliko volite trilere, ovo je knjiga vredna čitanja.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana 

Komentari

Neki baner