Cafe Zdravlje i ljepota

Karantenizam

Što ženu čini lijepom? Prije nego sad svi udarimo u zborno pjevanje o sjaju u očima, osmijehu Mona Lise ili dobroti duše, revidirajmo neke zbunjujuće činjenice koje su mi, tijekom ovog karantenizma, izazivale blage do srednje jake živčane nadražaje.

Recimo, znamo reći kako je na ženi najljepši pogled.

Onaj zavodnički, tajanstveni. Fatalni, ispod obrva. Naravno, ukoliko si je femme fatale stigla iste te obrve iscrtati. U protivnom, umjesto sanjivog pogleda Marylin Monroe imamo izbezumljeno buljenje Goluma iz “Gospodara prstenova”. Jer, više izgleda nije dovoljna samo pinceta kao prije. Čak i usred karantene, pandemije i jasnih uputa #ostanidoma, velik broj žena je čuo #svismomitvojeobrve, pa je ubrzo krenuo neviđeni mobbing na kozmetičarke (i frizerke – doći ću i do toga). “Mogu li doći na obrve? Nije mi ništa, al’ stavit ću masku samo zbog tebe. Jako su mi važne te obrve dok u staroj trenirci već n-ti dan gledam serije i jedem sve osim namještaja.”

Glas razuma izblijedio je poput boje na obrvama, pa su s prvim nekarantenskim danom žene pohrlile u kozmetičarske salone po svoje zavodničke poglede.

Neki vele kako je lijepa, njegovana kosa najvrjedniji nakit na ženi.

I  apsolutno bih se složila s tim. Svaka od nas može kosu oprati, isfenirati, voditi računa o tome da je uvijek uredna. Čak i ako je bojamo, ukoliko nemamo prilike posjetiti frizera, možemo to učiniti same uz pomoć mame, sestre, prijateljice (iako osjećam kako su se mnogi balajaži, midlajtsi i sombre – ombre pramenčići nakostriješili na ovo svetogrđe).

Što sve činimo za ljepotu? Priča o jajetu u kosi, Svim ženama koje misle da im šminka definira njihovu ljepotu, BLOG: Jesmo li lijepi i koliko su nam drugi lijepi?

Ali ne, gospođa Silvija (nazovimo je tako) tjednima uporno zlostavlja svoju frizerku da joj samo mrvicu popravi pramenove, još mrvicu podšiša i možda još samo mrvicu isfenira. Kako će izdržati s ovakvom frizurom, na što to liči?, rezignirano se pita prolazeći relaciju kupaonica – kuhinja – dnevna soba. Eventualno ode i do balkona, a tamo je ipak mogu vidjeti oni golubovi koji joj vrijedno kakaju po rublju. Ne može čekati da se stvari vrate u normalu, pa onda otići frizeru kao svi normalni ljudi. Ako gospođa Silvija nema svoj balajaž, svemir nije u ravnoteži. I ona umjesto #ostanidoma čuje #izgledaškoberorakun.

Neki vole njegovane ruke, pa uopće ne doživljavaju ljepotu kroz lice ili kosu, već im je najvažniji izgled noktiju, ruku. I ima tu logike. Kad nokti izgledaju kao da je njima preorana njiva, rukovanje s njihovim vlasnikom neće mi biti poseban prioritet.

Ali brate mili, kad gospođa Silvija usred karantene moli frizerku da joj gelira, polira i pravi lustere na noktima, onda bismo mogli pomisliti kako gel na noktima nije jedino što nedostaje gospođi Silviji. Naime, osim sa zdravom pameti, Silvija ima problem i sa sluhom – umjesto #ostanidoma čuje #noktisuesencijatvogbića.

I onda dođe dan prestanka karantene. #ostanidoma pretvori se u #ostaniodgovoran, a gospođa Silvija opet čuje pogrešno i, dok joj u glavi odjekuje #nemojnositmaskudanepokvarišfrizuru, odgovorno se zaputi u salon po svoju ljepotu. Prva je na redu, pa dok joj nokti plivaju u gelu, a obrve veselo namiguju, ja vas opet pitam – što ženu čini lijepom?

Obrve, pramenovi, šminka…

…sve su to poboljšice, “final touch” koji nije nužan (osim gospođi Silviji), ali je svakoj od nas poželjan i čini da se osjećamo bolje percipirajući sebe. No, izvor prave ljepote, sa balajažom i manikurom ili bez njih, jest smisao za humor, optimizam, sposobnost vidjeti pozitivu i onda kada je tama doista pregusta. Ne osmijeh tek radi osmijeha, već smijeh koji u drugome budi isti takav smiješak.

Nitko ne voli namrgođene, negativne žene sa savršenom frizurom i neće poželjeti mlako rukovanje sa Silvijinom rukom ukrašenom cirkonima. Ali će poželjeti iskren osmijeh koji kaže kako mora biti bolje, iako i sam zna koliko je budućnost neizvjesna.

Život ne dolazi isfriziran, zato promijenimo prioritete. #prvostavondafrizura, jesi čula Silvija?

Komentari

Neki baner