biznis
Business

Prije nego što proširite biznis u inozemstvo ovo treba da znate

Imate sjajnu firmu koja dobro posluje i verujete da je došao trenutak za veliki korak – proširenje na inostrano tržište. Mnogo je prednosti premeštanja vašeg poslovanja na globalna tržišta, uključujući nove mogućnosti za rast i prodaju i priliku da vaša firma postane konkurentnije u vašoj branši.

Ovo je značajan moment za svaku preduzetnicu, jer ujedno predstavlja izlazak iz komforne  zone poslovanja. Širenje u druge zemlje se ne događa samo od sebe, već naprotiv zahteva izvesnu dozu hrabrosti i upuštanja u rizik.

Postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir pre nego što odlučite na ovu promenu. Ipak sledeći koraci mogu vam pomoći u tome.

Dobro procenite svoj kapital

Finansije su bitan činilac svakog posla, a pogotovo kada rešavate da se otisnete na još neistražen i neosvojen teren, kao što je strano tržište. Kada za cilj imate veliki uspeh, onda je neophodno da napravite dugoročni finansijski plan. Ako nemate dovoljno kapitala za početnu investiciju, razmislite odakle ćete nabaviti taj novac. Takođe, ne očekujte da ćete odmah profitirati samo zato što ste se proširili na globalnom nivou.  Za veću i pouzdanu zaradu morate opstati na tržištu i poslovati na duge staze.

Angažujte stručnu pomoć

Kada se razmatra na koje tržište treba ući jedan od prvih koraka je angažovanje iskusne i ugledne kompanije za istraživanje tržišta. Neka stručnjaci procene da li će vaše preduzeće biti dobro primljeno u toj oblasti i da li uopšte postoji tržište za vaše usluge i proizvode u zemlji u kojoj želite da se probijete.

Stručna pomoć biće vam neophodna i za otvaranje firme u inostranstvu. Veoma je važno da uposlite nekog ko će vam pomoći da kroz ceo proces registrovanja fimre prođete lako. Primera radi, ako želite da registrujete firmu u Sloveniji, biće vam potrebne i knjigovodstvene usluge (odnosno računovodske storitve), kao i finansijske i poreske, a koje su u skladu sa slovenačkim knjigovodstvenim standardima. Kada imate stručnjake uz sebe, sa kojima se u svakom trenutku možete konsultovati, neće biti problema.

biznis
Foto: Pixabay.com

Povežite se sa influenserima na stranom tržištu

Veze sa uticajnim ljudima su bitne. Pre nego što započnete širenje biznisa, potražite influensere na tržištima koja vas zanimaju i postarajte se da stupite u kontakt sa njima i razvijete odnos i saradnju. Vreme će pokazati da li će oni postati dobar partner u vašoj ekspanziji ili će pak poslužiti kao mentor i pomoći vam da savladate osnove poslovanja u inostranstvu.

Obavezno izgradite mrežu ozbiljnih budućih saradnika i koristite je za razvoj vaših ideja ili za kreiranje novih zajedničkih zamisli. Ovi odnosi će biti ključni kada napravite poslednji skok.

Dovedite svoje radnike u inostranstvo

Da biste uspešno proširili svoje poslovanje u inostranstvo, biće potrebno da se oslonite i na svoje zaposlene. Kome poveriti obuku novih zaposlenih i pokretanje proizvodnje no kvalitetnom i vrednom radniku koji odlično poznaje posao. Takođe, to mora biti osoba od poverenja, jer će u ogranku firme u inostranstvu predstavljati vas i vaš biznis.

Neka to bude osoba koje ima odlične komunikativne i pregovaračke veštine, neko ko ima osećaj za marketing  (ili idealno nekog ko je već radio u marketinškoj agenciji) i ko će se brzo i lako snaći na inostranom terenu. Ti su ljudi okosnica vaše kompanije i imaju značajnu ulogu u tome što ona tako uspešno posluje i širi se. Vredi zadržati ih uz sebe.  

Savladajte jezičke barijere i kulturne izazove

Od brojnih prepreka sa kojima ćete se suočiti prilkom ulaska na neko strano tržište, kulturne razlike se izdvajaju kao možda najizazovnije. Moraćete da prilagođavate marketing i brendiranje da biste se dopali potrošačima u različitom region. Takođe, ako otvarate svoje kancelarije, morate uzeti u obzir i kancelarijsku kulturu i poslovni bonton koji važi u toj sredini. Na primer, u nekim zemljama se profesionalni i lični život često ukrštaju, dok će u nekim drugim biti potpuno odvojeni.

Pored kulture, jezičke barijere mogu predstavljati izazov za efikasnu komunikaciju, koja je od suštinskog značaja kada želite da se pozicionirate kao lider u nekoj branši. Učenje jezika je najbolji način da se prevaziđe ova prepreka. Takođe, time ćete pokazati da poštujete druge kulture dok napredujete, kao i da umete vrednovati smislene odnose.

Istražite koji jezik se najčešće govori u regionu na koji ciljate i koliko će vam vremena trebati da ga naučite. Na primer, ako želite da proširite svoj posao na nemačko, austrijsko i švajcarsko tržište, neizoostavno morate naučiti nemački jezik. Ukoliko učite pet dana u nedelji potrebno je oko 8 meseci da poznajete jezik na srednjem nivou. Napravite svoj plan za učenje jezika ranije, kako biste bili spremni kada posao krene napred.

Ovo su samo neki od koraka koje ćete morati preduzeti kada proširite svoje poslovanje na međunarodnom nivou. Ako krenete u ekspanziju sa označenim pravim okvirima, bićete uspešni dugoročno.

Komentari

Neki baner