Stacey Halls: Familijari, Goran Tribuson: Propali kongres
Čitajmo zajedno

Stacey Halls: Familijari

Volim mistične, tajanstvene priče, pune neobjašnjivih događaja, otkrića i likova. Volim i kad su smještene u daleka vremena u Velikoj Britaniji, kad usput i saznam nešto o načinu života tamošnjih ljudi te njihovim običajima, vjerovanjima, strahovima, predrasudama. Familijari je priča o vješticama u Engleskoj, onima o kojima nismo toliko često čitali jer smo većinom upoznati s njihovim “suradnicama” iz prekooceanske Nove Engleske. Ali i Velika Britanija ima svoje, također poprijeko gledane i osuđivane.

Autorica ovog romana rođena je u Lancashireu i oduvijek ju je fascinirala priča o vješticama iz Pendlea pa ih je odlučila istražiti. Mnogi likovi ovdje su stvarni, iako je priča sama po sebi izmišljena. Ali meni je to dovoljno da me zaintrigira.

I unatoč svim uvjetima da me osvoji od samog početka, ova priča to nije uspjela.

Do stote sam stranice imala osjećaj da čitam pojednostavljenu verziju originalnog romana. Sve mi je bilo nekako prebanalno, prekratko, nedovoljno opisano i nije me uspjelo uvući u radnju kao što slični romani običavaju. Ali dala sam joj šansu i na kraju mi je bilo drago, posebice kad sam pročitala da se radi o priči temeljenoj na stvarnim događajima.

Ovaj roman čine ženski likovi i nakon dugog vremena uživala sam u njihovoj odučnosti i snazi. Iako odgajane i odrasle u “muškom” svijetu, uz jedini zadatak bivanja suprugama i majkama, ove su se žene većinom uspjele suprotstaviti onima koji su ih najviše ugnjetavali. Glavni lik je sedamnaestogodišnja Fleetwood Shuttleworth, beskompromisna i inteligentna djevojka, koja, nažalost, nikako ne može iznijeti trudnoću do kraja.

Već je četvrti put trudna i napokon je uvjerena da će joj to uspjeti. Naime, Fleetwood upoznaje mladu primalju Alice, siromašnu i izgubljenu djevojku u kojoj ubrzo prepoznaje vjernu pratiteljicu i dobiva prvu pravu prijateljicu. Nakon niza otkrića koja poljuljaju Fleetwoodinu vjeru u ljude, čak i one njoj najbliže, ona se svim snagama odluči boriti za sebe i svoje nerođeno dijete, ali i za dragu Alice, koju u međuvremenu optuže da je vještica.

Mnoge će se još zanimljivosti dogoditi ovdje i vjerujem da će ljubitelji ovakvih priča biti zadovoljni.
Stacey Halls: Familijari

Nije ovo premračan roman, nema mnogih stvari koje inače prate život vještica i ostalih nadnaravnih bića, ali je dobar početak za ulazak u taj svijet.

Prebačeni smo četiristo godina unatrag, u svijet toliko dalek i nepoznat da možemo samo zamišljati kako su žene tada živjele. Najsretnije su bile one koje nisu previše razmišljale svojom glavom i propitivale zašto im se događaju određene stvari.

Ali ako su pokušale biti imalo drugačije, često su se susretale s lažnim optužbama, onima koje su odgovarale muškarcima tog doba. I zato mi je najfascinantniji dio ovog romana baš taj feministički, pomalo atipičan za taj svijet, ali moguć sigurno i tada u nekim segmentima, iako vjerojatno rijetkim.

“Koliko bi djece voljela imati? Dvoje – odgovorila sam. Dječaka i djevojčicu? Dva dječaka. Nikome ne bih poželjela ženski život.”

Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner