Naklada Fragment najavila dva nova naslova: 'Oteta ljepota' Kate Mijić i 'Po rubovima duše' Marije Klasiček
5+ preporuka Čitajmo zajedno

Naklada Fragment najavila dva nova naslova: ‘Oteta ljepota’ Kate Mijić i ‘Po rubovima duše’ Marije Klasiček

Iako je korona uzdrmala nakladnički svijet, te obustavila izdavanje mnogih zanimljivih naslova, osobito kad se radi o domaćim autorima i izdavačima, Naklada Fragment nastavlja sa svojim planovima za ovu godinu. Tako su prije nekoliko dana najavili paralelno čak dva izdanja, te objavili kratki osvrt na prvih godinu dana svoga rada.

Pri tome je Bartul Vlahović, jedan od suvlasnika Naklade rekao kako je na njega najveći dojam ostavio mentalitet hrvatskih nakladnika, koji idalje tvrdoglavo prevode strane autore i odbijaju u većini, surađivati s domaćim autorima.

Naklada Fragment najavila dva nova naslova: 'Oteta ljepota' Kate Mijić i 'Po rubovima duše' Marije Klasiček

Podrška domaćim autorima

‘Sjećam se mnogih „dobronamjernih“ komentara, ali jedan mi je još dugo nakon ostao urezan u mislima. Glasio je ovako: „Jedna knjiga američkog ili britanskog autora, čak i uz visok trošak prijevoda, na tržištu vrijedi više nego li deset knjiga domaćih autora.“

Osoba koja je izrekla ovu rečenicu radila je dugo u izdavaštvu i uvjeravala me da poslovanje Naklade Fragment, ovakvom postavkom planova, vodim u propast. Ne mogu reći da me ta rečenica nije zapekla, kako i ne bi kad mi je to rekla osoba koja je bila godinama u djelatnosti u koju smo se Sonja i ja tek spremali ući.’ – govori Bartul pa nastavlja:

‘Ali… I hvala Bogu na tome „ALI“, slušali smo svoju intuiciju i nismo dopustili da nas nečiji komentari pokolebaju ka ostvarenju snova.
Naklada Fragment postoji manje od godinu dana, svoj prvi naslov objavila je u rujnu 2019. godine, i rezime našeg poslovanja izgleda ovako:

– prva izdanje triju naslova DOMAĆIH autora rasprodala su se mjesec dana nakon objave i odlučno koračamo da rasprodamo i drugo izdanje istih naslova!
– odradili smo 15 promocija knjiga diljem Hrvatske i da nas korona nije zaustavila, taj bi broj bio mnogo veći!
– na društvenim mrežama naš trud je prepoznao velik broj ljudi i svakodnevno dobivamo poruke podrške!
– primili smo preko 200 rukopisa autora koji želje objaviti svoju knjigu u našoj nakladi!
– na ovogodišnjem Interliberu ćemo imati svoj štand i to će biti vrhunac prve godine našeg poslovanja!

Mislite li da bi skandinavski pisci krimića bili to što jesu da netko nije vjerovao u njih i da je konstantno pružana prilika samo američkim ili britanskim piscima? Teško… I baš zato, čitajmo domaće autore, kupujmo njihove knjige, širimo ovu našu malu književnu scenu i stvarajmo od naših autora proizvode koji će se u bliskoj budućnosti s ponosom moći plasirati na inozemno tržište.

Jednaku ulogu u svemu tome igramo i mi, i vi, i država, i cjelokupni sustav. Drago nam je da smo pokrenuli lijepu priču i da se neke stvari pomiču s mrtve točke, ali pred nama je ogroman posao. Još puno truda, volje, želje i ljubavi trebamo uložiti kako bismo ostvarili svoj cilj. I hvala vam što nam pomažete u tome. Hvala vam u ime naših autora koji su mjesecima sjedili pred računalom i koji su ogolili dušu kako bi im tekstovi bili što autentičniji i posebniji.

Za kraj, završit ću s dvije jednostavne riječi: #čitajmodomaće ‘ – izjavljuje ovaj hrabri poduzetnik, za kojeg se zaista može reći da je u nepovoljno nastojenoj klimi spram čitanja općenito a osobito prema domaćim autorima koje izdaje, ostvario svoj san i zajedno sa svojom poslovnom partnericom Sonjom Šumić, ostvaruje ‘nemoguće’.

Kata Mijić: ‘Oteta ljepota’

“Oteta ljepota” priča je o nadi, o borbi i vjeri da čuda zaista postoje. – stoji u najavi, koju je Naklada objavila na svojim službenim stranicama, govoreći kako se radi o reizdanju hita hrvatske kraljice ljubića Kate Mijić, poznatije kao Kate Mitchell.

Naklada Fragment najavila dva nova naslova: 'Oteta ljepota' Kate Mijić i 'Po rubovima duše' Marije Klasiček

Glavni akter priče je mlada i talentirana slikarica Veronika koja je cijeli život provela u siromaštvu, uz oca alkoholičara i majku koja mu se nikad nije imala snage suprotstaviti.

U sjeni obiteljske povijesti, svim silama se trudi ne ponoviti majčine greške. Međutim, zbog očevog kockanja i alkoholizma, jedva preživljava. Boreći se za vlastitu egzistenciju, odluči prodati svoje slike, a nakon što upozna Mladena Babića, naočita i karazmatična muškarca, stvari se još dodatno zakompliciraju.

Može li Veronika preokrenuti svoj život i osloboditi se pečata patnje zbog odrastanja u disfunkcionalnosti svoje obitelji? Može li iskoračiti iz majčine sjene i dokazati da se čuda događaju onima koji su spremni sve riskirati?

U ovom ljubavno-obiteljskom romanu, osjetit ćete pravu snagu ženske odlučnosti te proživjeti pravi vrtlog emocija. I oni najskeptičniji teško će ostati ravnodušni nad zbivanjima koja će pratiti Veroniku u njenoj borbi protiv oluje prošlosti.

Marija Klasiček: ‘Po rubovima duše’

Naklada je najavila i zbirku kolumni Marije Klasiček pod naslovom ‘Po rubovima duše’. Riječ je o popularnim tekstovima usmjerenim prije svega na mlade žene pune pustolovnog duha, koje ste mogli pratiti i u našoj rubrici ‘Tridesete’, ali i o neobjavljenim tekstovima, kratkim pričama i životnim spoznajama ove mlade, ali veoma popularne blogerice.

Naklada Fragment najavila dva nova naslova: 'Oteta ljepota' Kate Mijić i 'Po rubovima duše' Marije Klasiček
Što se tiče samog sadržaja knjige, u nastavku vam donosimo autoričinu poruku čitateljima:

“Na ovo putovanje moja je duša krenula jer sam željela ispisati sve doživljene i proživljene emocije s kojima se često tako nevješto nosimo. Sasvim je moguće da samozatajna kakva jesam, zbog nespremnosti da podijelim ono što spava u mojoj nutrini, a često to nisu bile samo lijepe i tople emocije, nisam znala što bih drugo, no pisati. Znala sam zapravo često reći da mi je pisanje oduvijek bilo najbolja terapija.

Ispisala sam tu svoje ljubavi i svoje ljubavne brodolome, čežnje, snove, ali i bolne rastanke. Ispisala sam ponekad i ljutnju, strahove, ali i ono iskreno i nadasve ljudsko čuđenje zbog događaja, svjetonazora i ljudskih postupaka s kojima nikada nisam uspjela srasti. Moglo bi se reći da sam se oduvijek u ovom našem modernom svijetu osjećala kao potpuni autsajder, kao dijete u tijelu žene, koje odbija biti dio nekog nadasve ružnog igrokaza, kakav život često postaje, htjeli mi to ili ne.

Zbog toga, nadam se da ćete u ovoj knjizi pronaći svoje utočište, jer ona je pisana od strane jednog autsajdera, svim autsajderima, kako bi znali da nisu sami i da negdje imaju svoj dom.”

Obje knjige dostupne su putem webshopa na web stranici Naklade Fragment, a u narednim danima i tjednima osvanut će i na policama knjižara Znanje, Hoću knjigu, te Školske knjige.

Komentari

Neki baner