Bumerang efekt ( kad susjedu crkne krava)
Cafe Osvrt na društvo

Bumerang efekt ( kad susjedu crkne krava)

Pa kaže, onako, iskreno iz srca i ponosno, što se eto, toga valjda prvi dosjetio:

“Baš mi je drago da je dobio koronu, kad je protivnik cijepljenja!”

I dok se tako ponosno, poziva na Boga ili karmu, koji vraćaju, prije ili kasnije, milo za drago, ne vidi u svojoj priglupoj izjavi ništa loše. Ne vidi, da u njoj nema ništa kršćanski. Ništa neoliberalno ili neosocijalno. Ne vidi u tome ništa suprotno, onim uvjerenjima, za koja god vjeruje da ih se drži.  Ne vidi, da, ako već vjeruje u Boga, višu pravdu, u karmu ili kolo sreće, da bi se taj isti Bog, viša pravda, karma ili kolo sreće, mogli zavrtjeti i na njemu. Mogli bi mu vratiti, to veselje tuđoj nesreći i pokazati mu iz prve ruke, na njegovoj koži, moć svoga djelovanja. 

Možeš se smatrati  “pronicljivijim” i “pametnijim” od drugih, ali da to zaista i jesi, ne bi se veselio što je susjedu crkla krava. Ako ni zbog čega drugog, onda iz straha od vlastitog uvjerenja i da zbog toga, ne crkne tvoja. Shvatio bi da se taj bumerang efekt, u koji vjeruješ odnosi i na tebe i da nema baš ničeg mudrog, plemenitog ili karmičkog u veselju tuđoj bolesti. 

Netko te je povrijedio?

Okreni se i odi. Nemoj mu dati drugu priliku, da ponovno učini isto. 

Smetaju ti nečiji stavovi? Ne slažeš se s njima? Vaša uvjerenja nemaju dodirne točke? Kompromis nije niti na vidiku? I još si tu? Slušaš? Zašto?  

Pronađi  sebi slične! Slušaj njih. Razmjenjuj stavove, iskustva. Nauči nešto novo! Rasti! Neka ti druženje bude zabava, a ne stres.

Živcira te stanoviti portal?

Blokiraj!

Ne voliš “onog” pjevača?

Ne slušaj!

Stvari su poprilično jednostavne;  Ako su ti različitosti izazov: slušaj, diskutiraj, raspravljaj. Nauči nešto novo. A onda ili  prihvati ili odbaci!

Ako ti nešto stvara pritisak u životu, makni se od toga!

Pronađi ljude i mjesta, uz koje možeš biti opušten. Koji te vesele. Uz koje nema glume! Uz koje si Ti, više Ti, nego kad si sam sa sobom. Uz koje nema onog grča u želudcu! 

Može ti netko biti više ili manje simpatičan, možeš na nekoga biti ljut iz opravdanog ili neopravdanog razloga, ali onog trena kad ti zbog tuđe nesreće, usnica počne titrati u  slavodobitni osmjeh, a serotonin preplavi tijelo, znaš da si dotaknuo dno i da niže ne možeš.

Ako zaista vjeruješ, da se netko zaslužio razboljeti, jer razmišlja drukčije od tebe,

možeš imati 2 fakulteta, 

managersku poziciju i dobro plaćeni posao,

brendiranu odjeću,

možeš citirati knjige koje si pročitao,

možeš slijepo slijediti trendove i staviti crnu profilnu sliku i #blacklifematters# ispod nje, 

možeš se uslikati kako pokazuješ srednji prst Škori (jer prav za prav, tako se zaista bori za ženska prava), 

možeš i ići svaku nedjelju u crkvu i dati lemozinu k’o nikad nitko prije tebe, 

možeš se truditi da ti život izvana izgleda, kao naslovnica novina,

ti si unatoč svemu tome, samo obična nula od čovjeka!

Komentari

Neki baner