rizična-trudnoća
Biti Mama

Da li je vaša trudnoća visoko rizična?

Kada sazna da je u drugom stanju, nijedna buduća majka ne želi da čuje riječi: trudnoća visokog rizika. Trudnoća sama po sebi donosi dovoljno anksioznosti i nepoznanica, a rizična trudnoća znači da je sve vrijeme potreban i dodatni oprez. Razlog zbog kojeg se određena trudnoća kategorizira kao rizična, zavisi od slučaja do slučaja. Svim trudnoćama visokog rizika zajednička imenica je povećan rizik od nastanka zdravstvenih problema kod bebe i/ili kod majke prije, tijekom ili nakon porođaja.

Faktori rizika

Veoma je važno da doktora koji vodi vašu trudnoću uputite u anamnezu, odnosno povijest bolesti. Ukoliko se u vašoj porodici generacijama unazad provlači jedna bolest, važno je da doktor raspolaže takvom informacijom. Osim oboljenja od kojih buduća majka od ranije boluje, trudnoću mogu činiti rizičnom i zdravstvena stanja koja pogađaju trudnicu ali i bebu, tokom same trudnoće. Na pojavu određenih bolesti nažalost ne možemo utjecati, ali svakako možemo uticati na stil života. Naime, životne odluke i životni stil buduće majke, u velikoj mjeri mogu uticati na tok trudnoće i zdravlje ploda.

Najčešći faktori rizika

Trudnoću visoko rizičnom čine stanja kao što su: povišen krvni pritisak, bolesti tiroidne žlijezde, dijabetes, epilepsija, gojaznost, problemi sa srcem i krvotokom, kao i nekontrolirana astma i različite infekcije. Godine majke također mogu biti faktor rizika. Svaka majka starija od 35 godina ima nešto veće šanse da rodi dijete sa urođenim sindromima i raznim anomalijama. Kada je riječ o stilu života, poznato je da pušenje, konzumacija alkohola i različitih narkotika, u velikoj mjeri nepovoljno utiču na razvoj ploda.

Poseban plan vođenja trudnoće

Višeplodne trudnoće također spadaju u rizične trudnoće i zahtjevaju dodatni oprez i učestalije kontrole. Ako ste tokom prethodne trudnoće iskusili komplikaciju kao što je preeklampsija, velika je vjerojatnost da će se ista dijagnoza ponoviti i tokom sljedeće trudnoće. Ako iza sebe imate povijest spontanih pobačaja ili ste prethodnu trudnoću iznijeli prijevremeno, također su povećane šanse da će se situacija ponoviti. Zbog toga je vrlo važno da svog doktora uputite u sve važne informacije, posebno sada u vrijeme pandemije korona virusa, te će on na osnovu toga osmisliti plan vođenja vaše trudnoće.

Moguće su i komplikacije poput abnormalno pozicionirane placente i restrikcije rasta ploda. Razlike u rezus faktoru (Rh) mogu izazvati ozbiljne posledice ako je majka Rh negativna, a dijete Rh pozitivno. Zato se testiranje Rh faktora najčešće vrši na samom početku trudnoće.

Kako smanjiti rizik?

Kada vas doktor informira da je trudnoća rizična, uglavnom će vam odmah ponuditi i nekoliko savjeta kako da rizik držite pod kontrolom. Prvi korak bi bila preventiva. Kada počnete planirati obitelj, bilo bi dobro da se obratite doktoru sa svim informacijama kojima raspolažete, a koje se tiču vašeg zdravstvenog stanja, kao i zdravstvenog stanja vašeg partnera. Doktor će vam možda preporučiti suplemente poput folne kiseline i prenatalnih vitamina. Ako ste pod određenom terapijom, možda će biti potrebne korekcije prije nego što ostanete u drugom stanju.

Redovne kontrole

Važno je da tokom cijele trudnoće redovno odlazite na kontrole. Na ovaj način ćete voditi računa o svom i zdravlju svog nerođenog deteta. Ako primijeti problem, ginekolog će vas možda uputiti na kolegu specijalistu. Brojni zdravstveni problemi su rješivi ako se primijete na vrijeme. Cigarete i alkohol bi trebalo da otpišete tokom trudnoće. Ukoliko već koristite neke medikamente ili suplemente, raspitajte se kod doktora da li je konzumacija dozvoljena i u trudnoći.

Testovi koje trebate uraditi

Osim ultrazvučnog pregleda, dabl testa i laboratorijske analize, doktor će vas možda uputiti i na dodatna testiranja. Prenatalni test namijenjen je svim trudnicama. U pitanju je neinvazivna metoda koja u veoma ranoj trudnoći otkriva prisustvo određenih hromozomskih abnormalnosti. Moj prenatalni test dostupan je već od desete nedjelje trudnoće i na osnovu uzorka male količine majčine krvi detektira prisustvo najčešćih trizomija kod ploda (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom), kao i spol bebe. Rezultati testiranja su dostupni već nakon nekoliko dana. Prenatalni test je namijenjen svim trudnicama, a posebno se preporučuje u rizičnim trudnoćama: trudnice starije od 35 godina, nepovoljni nalazi dabl/tripl testa, opterećena porodična anamneza, povijest spontanih pobačaja, trudnoća koja je rezultat vammaternične oplodnje…

Zabrinjavajući simptomi

Čak i ako vaša trudnoća nije inicijalno kategorirana kao visoko rizična, obavezno se obratite doktoru ako uočite simptome kao što su: vaginalno krvarenje ili iscjedak, intenzivne glavobolje, bol ili grč u donjem dijelu abdomena, smanjena aktivnost ploda, bol ili peckanje prilikom uriniranja, zamućen ili dupli vid, pojava naglog otoka prstiju, šaka i lica, pojava groznice i povišene tjelesne temperature, intenzivna mučnina i povraćanje, vrtoglavica, suicidalne misli…

Svi navedeni simptomi mogu upućivati na ozbiljne komplikacije. Međutim, često je teško razlučiti alarmantne od klasičnih simptoma trudnoće. Zbog toga je veoma važno da se obratite doktoru čim primijetite neočekivane promjene, a posebno ako je beba sve manje aktivna ili se više ne pomiče.

Važno je da buduća majka tokom trudnoće iskusi što manje stresa. Stres se može odraziti na sveopće stanje, a majka pod stresom će teže podnijeti porođaj, te će se teže i oporaviti. Zbog toga je važno da trudnica svaku moguću komplikaciju dočeka “hladne glave”, kako bi reakcija bila blagovremena i kako bi i mama i beba zajedno započele novo poglavlje svog života.

Komentari

Neki baner