Kukuljice otvori se!
Cafe Osobni razvoj

Kukuljice, otvori se!

Svaka promjena boli. Ali, zašto? Zar se ne bismo trebali radovati promjeni, spremno dočekivati bolje stvari, situacije, ljude, gradove? Jesmo li možda ipak previše vezani za prošlost i svoju ugodnu zonu ili se samo bojimo onog neizvjesnog što nas čeka?

Čavrljajući s prijateljicom o raznim temama, došle smo do vrlo poznate paralele gusjenice i leptira. Mislim da se ta transformacija može primijeniti na toliko toga u životu, da je jednostavno neiscrpna. Kako to da je životinjama sve nekako lakše? One kao da su pomirene sa svojom sudbinom.

Od gusjenice do leptira

Realno, rijetko koja životinja ima izbor po pitanju biločega. Kod njih se sve odvija evolucijski naučeno. Jesmo li mi upravo zbog previše izbora toliko razmaženi? Ili zbog toga što mislimo da nam se nešto duguje, pa zanovijetamo kada ne ide po planu, onako kako smo zamislili i očekivali?

Moja usporedba životnih promjena sa gusjenicom i leptirom bila mi je bliža, jer nisam još rađala prirodnim putem. Moja prijateljica jest, stoga je ona uzela paralelu s porodom. Potom mi je ispričala svoj stav kojeg, kako kaže, ne bi smjela govoriti pred drugima, jer bi ju razapeli ili možda čak i spalili.

Rekla mi je da postoje žene koje misle da je porod kao i sve drugo u životu, pa se iznenade, jer nisu spremne ni psihički ni fizički za ono što ih dočeka. Onda se počnu opirati, čime automatski lošije surađuju i na taj način štete, sebi, bebi i cijelom osoblju. Pobjegle bi iz te situacije, ali ne mogu. Suočene su sa tim da se to sad sve događa i da nije nimalo slično ičemu što su ranije doživjele.

Nisam proživjela i doživjela na svojoj koži, ali učinilo mi se potpuno smisleno. Porod je najteža promjena za odraditi. Bolna, na svim nivoima. Ako nismo spremni nositi se sa svakodnevnim preokretima u životu, naizgled običnim glupostima, vjerujem da onda postoje i žene koje su možda mislile da su spremne za porod, pa ipak nisu.

Za izlazak iz kukuljice potrebna je ogromna snaga volje i želje da se postane nešto novo, ali isto tako, potrebno je i prepustiti se. Dopustiti procesu da odradi svoje. Sve ostalo je, ustvari, na nama samima. Imamo odgovornost sami odraditi ono što moramo. Jedino smo mi ti koji možemo, ali i moramo učiniti ono što je potrebno.

I leptir i žena moraju promjenu proći sami

Ukoliko krenete pomagati gusjenici da izađe, taj leptir će biti uništen. Ženi na porodu možete pomoći navodeći ju, ali nitko za nju ne može poroditi to dijete. Ukoliko netko i učini za nju mnogo više nego što bi trebao, oporavak je teži, a i komplikacije su izvjesnije. Zvuči kao ostale životne situacije? Apsolutno.

Koliko god je to sve zastrašujuće, istovremeno je toliko predivno. Smatram da je zapravo važno da većinu zahtjevnijih stvari u životu učinimo sami, jer tako jedino i najbolje učimo. Uostalom, ima li išta slađe od pobjede koja uslijedi kasnije? Svaka intervencija uskratit će nam u potpunosti iskustvo boli. A bol je nužna. Bol oslobađa. Sve ovisi o tome kako smo odlučili gledati na nju.

Komentari

Neki baner