Edukacija uma i duše
Osobni razvoj Psihologija

Edukacija uma i duše

U ljudskoj svakodnevnici je neizbježna bol, patnja, tuga, stres i ostale negativne emocije. Mnogo puta smo doživjeli poraze, naučili velike životne lekcije i osnažili svoju mentalnu snagu. Važno je znati posvetiti se njegovanju vlastitog sopstva, odnosno izvora naše energije koja se nalazi u našem umu i duši i uspostaviti mentalnu i emocionalnu ravnotežu.

Danas je na ponudi najraskošnija lepeza selfhelp liteature, životnih trenera, edukatora i motivacijskih govornika koji su izgradili osobne brendove na osnovu različitih životnih stilova. Također imamo vidovnjake, astrologe, gurue.

Imamo takozvanu instant duhovnost.

U ovoj velikoj ponudi vrlo je bitno da čovjek zna prosuđivati i u traženju pomoći racionalno odlučiti što je za njega dobro. Svaka vrsta duhovnosti je zdrava i dobrodošla dok god ne preraste u fanatičnost i stanje samouništenja. Ljudi idu u crkvu, hram, džamiju, međutim ako ne primjenjuju zakone ljubavi i solidarnosti prema drugima, postaje besmisleno sjediti u prvim redovima i nakon obreda ogovarati druge ljude.

Na raspolaganju imamo psihologiju i psihoterapiju koja spada u racionalne oblike traženja pomoći, pogotovo ako polazi od glavne pretpostavke, kada čovjek prizna da ima probleme i da mu je potrebna stručna pomoć. Psihologija može pomoći zbog mnogo razloga, razgovor s psihoterepeutom koji će objektivno gledati i ponuditi konkretno rješenje.

Razgovor sa psihologom koji je stranac u našoj realnosti dovodi do novih i vrijednih spoznaja o vlastitoj osobnosti, o nedostacima na kojima trebamo raditi i o nepotrebnom stresu koji opterećuje naš život.

Osnovne razlike između life coachinga i psihologije su: psihologija je usmjerena na rješavanje emocionalnih poremećaje a coaching na ostvarivanje ciljeva koje klijenti žele. Nijedno ne promovira ignoriranje negativnih emocija u brzoj potrazi za srećom.

Iscijeljenje je proces, a svaki korak može biti krucijalan u osnaživanju vlastitog karaktera i budućnosti. I jedno i drugo pridonose osobnom rastu i napretku, s tim da je jedna od ideja life coachinga osobni resursi koji se mogu manifestirati kroz zakon privlačnosti ili vibriranje energije. Opće poznati postulati o mislima i osjećajima koje šaljemo svemiru i koja se vraćaju.

Suočavanje s vlastitim emocijama

Psihologija je znanost koja kroz metodološki pristup otkriva uzročno posljedične veze između ispoljavanja naših emocija i liječi različite poremećaje osobnosti. Do ovih poremećaja dolazi ako potiskujemo naše emocije koje se utalože u naš organizam i na kraju eksplodiraju.

Najvažnija je edukacija i odgoj naših emocija, tj da njegujemo empatiju, strpljenje, duševni mir, spokoj i ljubav prema drugima, ali i prema sebi samima. Kao što tijelo njegujemo kozmetikom, tako možemo paziti i uljepšavati našu pamet i duh. To možemo ostvariti na različite načine od čitanja, pjevanja, umjetničkog izražavanja, meditacije, molitve i intrapersonalne komunikacije- razgovora sa samim sobom.

Nema koristi od stručne pomoći i duhovnosti dok čovjek ne počne pomagati samom sebi i dok ne zavoli i prihvati samog sebe.

Komentari

Neki baner