Zabavna astro analiza: Kada ste rođeni?, Fetiš na čvrst muški karakter, Povratak dobrote u modu, Mjesečni ljubavni horoskop za kolovoz - što nam donose zvijezde na polju ljubavi?
Odnosi

Povratak dobrote u modu

Često gledam fimove o superjunacima i što više ulazim u tematiku dobra i zla to me sve više zaokuplja ta ideja. Zašto svi ljudi na svijetu nisu dobri? Zašto je tako teško biti dobar? Što bi se dogodilo kada bismo svi bili dobri?

Ono što sam primijetila u filmovima, ali i u svijetu oko mene jest to da su žene sklonije dobroti. Evolucijski gledano, to je nekako i prirodnije. Žene su kroz povijest bile kući s djecom, dok su muškarci bili ti koji moraju odrađivati sirovije i stresnije stvari. Danas se mnogo toga promijenilo, jer su se uloge postepeno izmiješale. No, je li to ipak naša stvarna priroda?

Ženama je prirodno da su davateljice, a muškarcima da primaju, ali jesu li svi postali pomalo izgubljeni u tim ulogama?

Mislim da je problem sa ženama nastao se kada su počele davati previše. Davale su onoliko koliko su inače davale, a onda su počele primjećivati kako ipak ne dobivaju baš mnogo. Stoga su, umjesto da traže za sebe, počele davati još više, misleći da je možda problem u tome što ne daju dovoljno. Sve veće i veće davanje dovelo je do sve većih frustracija.

Zbog toga danas imamo žene koje traže za sebe. Ali, je li poanta u tome da mi težimo tome da postanemo kao muškarci? Je li poanta u tome da neprestano tražimo za sebe, svoja prava nad tijelom, životom, izborima? Je li poanta u tome da neprestano tražimo da nas se prizna i voli ovakve? Tko nam je sve to uskratio?

Gledajući žensku prirodu koja je od početka brižna, graditeljska i umirujuća, pitam se kako je uopće moguće da je patrijarhat nadvladao matrijarhat. Možda zato što može. Možda zato što je jači. Ali, sigurna sam da nije bolji. Sigurna sam da nema ni desetinu emocije i ljubavi kao matrijarhat. Realno, ni ne može.

Mnoge su žene danas izabrale biti same. I premda još uvijek u društvu to ne prolazi sasvim odobravajuće, ima smisla.

Ukoliko se muški i ženski princip, davanje i primanje, nalaze u tako bliskoj vezi, vrlo je vjerojatno da će na kraju doći do toga da će žena, kao i obično, davati previše. Što na kraju vodi u nezadovoljstvo, a mislim da će svatko moći nabrojati barem tri nezadovoljne žene.

Svijetu trenutno treba upravo matrijarhat. Da nas nauči kako ponovno biti dobar. Da nas ponovno nauči davanju. Da nas podsjeti na naš unutarnji mir. Da nam vrati potisnute emocije.

Jedino važno u cijeloj priči jest što smo to naučili od patrijarhata. Ako nismo naučili ništa, onda je uzalud vladao ovoliko godina. Ako nismo naučili kako se zauzeti za sebe, ne biti potlačen, ali istovremeno bezuvjetno i bezgranično davati, onda ničemu nije služio.

Povratak dobrote u modu,

Kada sam bila mala zamišljala sam svijet u kojem su svi divni jedni prema drugima. Možda sam onda i vidjela takav svijet, tim svojim dječjim očima. Danas, nakon brojnih filmova, ali i poznanstava, shvatila sam koliko je zapravo teško održati dobrotu na životu.

Previše je prepreka na putu. Od djetinjstva, društva, ljubavnih veza do poslovnih situacija. Sve te to malo po malo pretvara u čangrizavo ljudsko biće koje više ne vidi smisao u izigravanju dvorske lude svojim dobrim djelima. Previše se povreda nakupi. I ja kažem neka. Neka tako bude. Uvidjeti da je dobrota besmislena je ponekad možda i dobro. To nas vraća nama samima, u našu srž. A tamo smo ionako svi dobri.

Komentari

Neki baner