Horoskopski znakovi u starosti?, Vječita polemika: Jesmo li dužni poštovati roditelje čak i kada su loši?
Cafe Razmišljanja

Vječita polemika: Jesmo li dužni poštovati roditelje čak i kada su loši?

Svi smo vjerojatno čuli prodike drugih ljudi koji su nas opominjali da više poštujemo roditelje čak i kada su bili veoma teški prema nama. Da li stvarno trebamo sjediti, šutjeti i trpjeti? Jesmo li dužni poštovati roditelje čak i kada su loši prema nama?

Kada smo bili djeca, naši roditelji su nas izluđivali pričama o dječaku iz susjedstva koji ima “sve same petice” i koji bespogovorno sluša svoje roditelje.

Sada kada su oni ostarjeli, vjerojatno da bi ih pokrenuli vi često govorite rečenice ovog tipa: ”Susjed svaki dan šeta, a ti cijeli dan sjediš kod kuće.”

Ne pokušavajte ih promijeniti. Ne možete promijeniti ljude u tim godinama. Ono što možemo je prihvatiti ih onakvima kakve su. Ako je osoba pušač u svojim osamdesetim, ona se vjerojatno ne želi odreći cigareta, bez obzira na to što zna da to za nju nije dobro.

Krivica stigne sve nas, prije ili poslije.

Što god da se desi, uvijek ćete se u jednom periodu svog života osjećati kao promašaj: niste završili ono što su vas zamolili, galamili ste na njih bez potrebe itd.. Ne krivite sebe. Svako od nas mora voditi računa o sebi.

Ako živite da biste udovoljili roditeljima, na kraju ćete se dovesti u situaciju da krivite njih za svoj neuspjeh u životu. Zašto se niste udali? Zašto niste rodili djecu? To nije odluka vaših roditelja, već vaša osobna. Vi živite svoj život, a njima prepustite njihov.

Sa starijim roditeljem često morate postupati kao s malim djetetom – strpljivo. Nikad ne reagirajte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvrijeđenost. Ako reagirate – vi gubite. Saslušajte ih i pokušajte riješiti njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti.

To je jedini način da na kraju ne osjećate krivicu.

Oni su nervozni, neraspoloženi ili što god. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Stoga, ako su ljuti, pričajte s njima, ali nemojte da ih štedite zato što su stari. Suosjećanje je veoma bitno, ali nemojte se ponašati kao da su oni bespomoćni i jadni.

Izvor: Pult24 / Obrada APortal

Komentari

Neki baner