Život žene
Cafe

Život žene

Dakle, zamišljam idealan balkanski scenarij. Žena se ujutro digne, počasti muža seksom, istušira se, spremi cijeloj obitelji doručak i krene na posao vesela i našminkana. Na poslu mora dati sve od sebe, jer tako nalaže karijera. Obiteljski život stavlja negdje u pozadinu i trudi se maksimalno. Nakon odrađenih osam sati, pokupi djecu iz škole i kreće kući. Veselo pjevušeći, obavlja sve kućanske poslove dok se muž, umoran od posla, odmara na trosjedu ili igra igrice. Djecu valja nahraniti, ispeglati veš, oprati suđe… sve ona to obavlja u svojoj svetosti, dodajući pritom mužu pokoje pivce.

On će možda slavodobitno iznijeti smeće navečer i to je to. Djeca verglaju svoje, ali ona nije nervozna. Strpljivo sluša njihove školske dogodovštine i sretna je što ima obitelj. Navečer, odmorna i presretna, oblači svoje zavodljivo žensko rublje i poslije plaćanja svih računa i tjedne nabavke namirnica, nudi se ponovno svome mužu.

On je zaista sretan, iako se još nije odmorio od silnog osmosatnog radnog vremena. Zajedno, zagrljeni, liježu u krevet i vole se. On voli nju. Zacijelo će svim svojim prijateljima reći kako je krasna njegova ženica.

Stvarnost?

Žena se budi u 6 ujutro. Budilica je već dva puta odzvonila svoje. Mamurna, lupa muža u rebra da i njega probudi. Prokletnik je sinoć opet do kasno gledao televiziju. Hrkao je cijelu noć. S mržnjom ga prezirno pogleda i brzo se digne. Kosa je masna ali izdržat će još danas.

Ne stigne je sad oprati, a bogami nije stigla ni sinoć jer je ono budalasto derište uz njenu pomoć učilo geografiju dok je ona kuhala za današnji ručak. Pogleda se u ogledalo.

Možda ipak stavi malo šminke. No, za koga? Uostalom, nakon nebrojeno mnogo kalkulacija, otkrila je da šminka košta. Nakon rekalkulacije, shvatila je da si može priuštiti samo jeftin ruž i boju za kosu. Djeci trebaju nove trenirke i tenisice. Pa je odustala od pudera. I od depiliranja. Za koga?

Probudi djecu, dok oni mrzovoljno klepeću svoje, mrze školu, a zašto i ne bi? Koja korist uopće od škole, kad im je pametnije u neki zanat, bar će imati kruha. Bolje automehaničar, nego sociolog bez posla. Nakon što im je namazala kruha maslacem i skuhala čaj, kreće na posao. U tramvaju gleda sva ta lica, sve te umorne starce i napudrane žene.

Dolazi na posao. Možda je blagajnica, a možda i doktorica, kakve ima veze?

Cijeli dan, svoje osmosatno vrijeme, mora biti savršena. Mora se smješkati svim strankama i slušati njihove probleme i dogodovštine, kao da navečer ne mora platiti brdo svojih računa. Ako bude imalo neraspoložena, stranka će uporno govoriti kako je sredovječna nadrkana baba i žaliti se na svim mogućim kanalima, od Facebooka pa do slanja e-mailova njenim šefovima.

Od straha, smješka se cijeli dan, iako bi najradije plakala. Svjesna je svojeg nenašminkanog lica i svoje polumasne kose. Prijateljice je tješe. I njima je isto. To je život žene, kažu. Ali to ne umanjuje njenu tugu.

Umorna i bolnih nogu, kreće doma. Za danas je bilo dosta rada, dosta je bilo lažne sreće i stresa. Poslodavac je iz nje izvukao zadnji atom snage. Ali to je tako, na poslu moraš dati sve od sebe, inače nećeš dobiti plaću, a to znači manje kruha za gladna usta. Nema milosti, moraš odraditi svoje. Nitko te ne pita.

U tramvaju nitko se ne diže njenim umornim nogama. Gleda sva ta umorna lica, i na svima se nalazi patnja. Neki, naročito oni mlađi, jednostavno stave slušalice na uši i zaborave na svijet oko sebe. Da barem ona može zaboraviti. I da barem može ponovno biti mlada i razmišljati o novim modernim Nike tenisicama, umjesto o režijama i cijeni mlijeka i kruha.

Stigavši kući, u ono što bi trebala biti njena oaza mira, njena muka se još produbljuje.

Sa smiješkom pogleda djecu koja se svađaju i pokušava predvidjeti njihovu budućnost. Nada se iz sveg srca da sin neće biti kao otac, a kćer rob nekom muškarcu. I ta mala ženica je gleda s ljubavlju, sažaljivo. Pokušala je pospremiti kuću, ali ipak je ostalo toliko sitnica koje samo mater vidi.

Život žene

Još nije ni sjela, već je izbrojala što se sve treba napraviti. Djeca su gladna, treba spremiti jelo za danas i za sutra kad dođu iz škole, treba oprati rublje, pokupiti ono što se osušilo, ispeglati, ma sto čuda. U sedam navečer počinje zbrajati što sve nije stigla napraviti i što će ostaviti za vikend. Dođe joj da zaplače, ali ipak stisne zube. Djeca trebaju jesti večeru, a treba i napisati zadaću.

Na televiziji serija sa savršenim ženama. Onakvima koje se ujutro bude našminkane, u svilenim spavaćicama, savršene frizure. Sve to tjera je da se osjeća još jadnije dok odlazi na spavanje u mekanoj pamučnoj pidžami s placa.

Uto suprug dolazi s posla. Umoran, zlovoljan, gladan. Jako mu je bilo teško. Jede ono što je ona skuhala, malo je preslano. Popije pivu da se smiri i odlazi gledati televiziju. Viče na djecu da se smire jer mu treba mira.

Gleda ona sve to šutke dok pegla. Iz kćerinog pogleda razaznaje sažaljenje.

„Mama, hoće li i moj život biti takav kao tvoj?“

Uz suze, ona tiho govori: „Ne, moja divna kćeri. Ti ćeš biti žena, a ne robinja. Ne kao tvoja majka.“

Kćer ušuti. I dok suze kapaju po opeglanom rublju, proći će život.

Navečer, suprug će glasno ući u njen krevet, preumoran da se istušira, i dok se ona okreće na drugu stranu da ga ne čuje i ne vidi, kroz zube samo iscijedi: „Odj….“

Drage žene, odj….. cijeli svijet. Nemojte biti robinje. Iako masne kose i umorne, u starim tenisicama, naprosto ste predivne. Naučite svoje kćeri da ne moraju biti savršene. Naučite ih da ne robuju. Jer nismo došle na ovaj svijet da bi muškarci imali savršene žene i majke. Ovo je naš svijet. Naše doba i naše vrijeme.

Naučite sinove da budu samostalni.

Ne zadovoljavajte se sa supruzima koji ne pomažu oko kućanskih poslova. Tjerajte sve oko sebe bičem ako treba.

I nalakirajte te nokte. Našminkajte ta usta. Ne zbog muškaraca, nego radi sebe samih. Zaslužile ste, jer ste savršene takve kakve ste. S pokojom kilom viška nakon poroda, s masnom kosom jer je malo dijete u kući, i dok idete umorne s posla kući.

Dugujete to svojim kćerima, jer one će najviše naučiti iz vašeg primjera. Naučite ih da budu ono što jesu, prekrasna ženska biča, savršena u svojim nesavršenostima, a ne robinje.

Ne kao velika većina. I zato, jednostavno „odje….. „ je pola vašeg zdravlja.

Komentari

Neki baner