Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones i Šestorka
Čitajmo zajedno

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones i Šestorka

Zadnjih se godinu dana puno pričalo o Sedam muževa Evelyn Hugo autorice Taylor Jenkins Reid, mahom pohvalno. Nisam ga pročitala, jednostavno mi nije došao pod ruke, a nije me toliko privukao da sam ga morala imati. Ali kad sam vidjela o čemu se radi u njenom sljedećem romanu, Daisy Jones i Šestorka, nekako sam osjetila da je baš za mene. Uh, i kako je bio za mene.

Kad odrastate okruženi rock glazbom šezdesetih i sedamdesetih, taj vas svijet jednostavno fascinira. Miljama daleko, zvijezde koje si mogu sve dopustiti, u svijetu bez granica i pravila. Nedostižni san većine od nas. San koji prepoznajemo i doživljavamo kroz njihove stihove i melodije.

I svjesni smo da je većina laž i privid i da se iza svih tih kulisa skrivaju mračne tajne, netrpeljivosti, laži i obmane. Možda su nam i primamljivije kad smo potpuno drugačiji od tih naših idola, ali u tom trenutku su ovdje, prisutni i tako inspirativni. Takva je bila i Daisy.

“Način na koji se Daisy Jones držala, imala je punu kontrolu nad vlastitom seksualnošću, kako je pokazivala grudi kroz majicu, ali pod svojim uvjetima…”

Roman je pisan u obliku intervjua kroz koji upoznajemo članove rock benda The Six, otkačene mladiće i klavijaturisticu kojima jednostavno nešto nedostaje da postanu prava glazbena atrakcija.

Vođeni karizmatičnim Billyjem, najvećom zvijezdom benda, pomalo shvaćaju da im je potreban ženski vokal, glazbenica koja će im donijeti svjetsku slavu. Nakon neuspjelih pokušaja, upoznaju Daisy Jones.

I povijest je ispisana. Daisy utjelovljuje sve ono što se tada očekivalo od rock zvijezda. Predivna, magična, božanskog glasa i nastupa koji obara s nogu. Daisy se bori s vlastitim demonima, opasnim i ozbiljnim, poput većine članova benda. Kroz kratke odgovore njih samih i njihovih menadžera i pomoćnika saznajemo kako im se život razvijao od kasnih šezdesetih pa sve do početka osamdesetih. Nitko im nije bio ravan. Ali svaka medalja ima dvije strane.

“Zašto sam nanosila takvu bol samoj sebi? Ne mogu to objasniti. Voljela bih da mogu. Mrzila sam to kod sebe. Mrzila sam to kod sebe, ali sam to i dalje radila pa sam se mrzila još više. Na to pitanje nema dobrih odgovora.”

Ne znam jesam li ikada čitala roman napisan u ovome obliku.

Nevjerojatno se lako čita, priča je zanimljiva i intrigantna i ne možete se oteti dojmu da je taj bend zaista i postojao. A nije. I jednostavno vam je to nemoguće shvatiti. Sve je toliko detaljno, stilski i činjenično precizno, napeto i zavodljivo. A zavest će vas, bez sumnje. Nećete joj moći odoljeti, ni priči, ni Daisy, ni mnogim drugim likovima.

“Danas više ne vjerujem u srodne duše i ne tražim ništa. Ali kad bih vjerovala da postoje, vjerovala bih da ti je srodna duša netko tko ima sve ono što ti nemaš, netko tko treba sve ono što ti imaš. A ne netko tko pati od onoga od čega i ti patiš.“

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones i Šestorka

Obuzeo me ovaj roman, preselio u to doba u Los Angeles, mogla sam si predočiti svaku sitnicu, posebice njihove osjećaje, turbulentnost njihovih veza i vezica. Nabijen je nevjerojatno snažnim emocijama, ulazi u mnogo dublje probleme od samih umjetničkih te nam prikazuje taj svijet ludih rokera i njihovih fanova, ali i članova obitelji.

“Odlučila sam da ne trebam savršenu ljubav i da ne trebam savršenog muža ni savršenu djecu di savršeni život. Ništa od tog. Ja želim svoje. Želim svoju ljubav, svog muža, svoju djecu, svoj život.”

Cijelo ozračje, zajedno s pričom i glavnim likovima me podsjetilo na izvrstan film Korak do slave redatelja Camerona Crowea, koji na sličan način prati život rock zvijezda i svih koji oko njih postoje. Jer, vidjet ćete, mnogi su, nažalost, samo postojali uz njih.

Nekolicina je uspjela stvoriti i razviti vlastito ja, ali pitanje je koliko su uz njih uspjevali biti sretni. Vjerujem da će mnogi uživati u priči o Daisy Jones i šestorki i posebno se veselim skorašnjoj ekranizaciji u obliku TV serije u kojoj je Daisy utjelovila Riley Keough, a Billyja Sam Claflin, jedini glumac kojeg mogu i vidjeti u toj ulozi.

Izdavač: Vorto Palabra / via: Books

Komentari

Neki baner