Zašto smo tako nesigurne?, Ako ne možete nekome oprostiti...
Cafe

Zašto smo tako nesigurne?

Samopouzdanje i samopoštovanje je jedan od osnovnih dijelova stabilnog, čvrstog i  zdravog karaktera. Baza na kojom gradimo odnose s drugim ljudima. Ruku pod ruku s njima ide i ljubav prema sebi. Potpuno prihvaćanje same sebe u svakom obliku i predstavljanje najbolje verzije sebe. Puno lakše zvuči ovako napisano nego kad se primjeni u burnoj svakodnevnici kada smo u opasnosti da svaki naš kompleks ispliva na površini.

Opasnost da se raspadnemo u okršajima vlastite nesigurnosti protiv osuda vanjskog svijeta.

Što će ljudi misliti, kakva mi je frizura, je li mi prijelaz od pudera vidljiv na koži, je li mi haljina savršeno izglačana, imam li fleku na odjeći, ajme izbio mi je prišt…

Dam mi je bio užasno loš, zamalo sam propustila razgovor na posao, nisam stigla provjeriti mail, moram po dijete u vrtić, saznala sam da me muž vara i milijun sitnica….

Što mi to nedostaje da budem “savršena“?

Moram obvezno u teretanu i izgubiti nakupljeni višak kilograma jer sam se udebljala tokom korona virusa, od silnog stresa sam se prejedala, ili možda izgladnjivala.

Nisam ovo uradila kako valja, moram to nekako prikriti, šoping, provod, nova haljina,,,da, da, navlačim sve moguće navlačimo sve moguće fasade, mi žene, jer si nećemo dopustiti luksuz da nas u javnosti vide tužne, živčane, nervozne.

Taj skupocjeni luksuz košta živaca, strpljenja,čekanja i milijun potisnutih osjećaja. Nesigurnost, nervoza, trema, strah, sram. Sve se može svesti na veliki zajednički nazivnik neizvjesnosti. Kad ćemo se umoriti od ovoga površnog svijeta koji nemilosrdno  vaga svaku našu pogrešku toliko da nas tjera da budemo ovako stroge prema sebi? Da zahtijevamo od sebe toliki napor?

Mnoge smo pale na ispitu vlastitih i tuđih očekivanja, iznevjerile sebe jer nismo bile dovoljno dobre da bi zadovoljile kriterije, Kriteriji su stvorili sve nabrojane negativne emocije i sabotirale naše samopouzdanje, Zašto smo toliko nesigurne? I što učiniti kada nesigurnost postane vidljiva, kada je primjećuju svi odreda do nas samih kad se skrivamo u vlastitim zidovima?

A kada naučimo lekciju, hoće li nas preopterećenost „sitnicama koje život znače“koštati emocionalnog i mentalnog zdravlja?

Komentari

Neki baner