knjige
Čitajmo zajedno

Najbolje knjige za čitanje na putovanjima

Čitanje je navika koja prije svega opušta, lako ulazi pod kožu, i kreira poseban svijet u kome se nalaze samo čitalac i štivo koje ima u svojim rukama. Međutim, oni koji nemaju ovu naviku obično čekaju idealan trenutak da izdvoje dovoljno vremena da se posvete čitanju, a putovanje zasigurno jeste jedan od tih momenata.

Posebno kad je u pitanju ljetovanje, ili neko statičnije putovanje koje ne zahtijeva svakodnevne obilaske i izlete, knjiga može biti vaš najbolji saputnik, te ćemo vam mi predložiti one koje biste mogli da čitate tokom putovanja. 

“Mindfuck”, Petra Bok – štivo za lični razvoj 

Ukoliko ste ljubitelj knjiga koje se bave ličnim razvojem i koje vas mogu inspirisati tokom putovanja onda je “Mindfuck” koje je izdala izdavačka kuća Data Status, pravo štivo za vas. Izraz mindfuck potiče iz engleskog jezika i njime se označava svakodnevna samosabotaža negativnim mislima, zbog koje ne preduzimamo neke korake, i odustajemo od naših želja i ciljeva. 

Ova knjiga govori o dobro poznatoj zoni konfora i činjenici kako se u njoj zadržavamo uvijek kada se plašimo da preduzmemo veći ili manji korak. Takođe, u ovom dijelu se pominje i činjenica da mnogi ljudi žive ispod svojih mogućnosti upravo zbog svojih strahova. 

Autorka romana, dr Petra Bok je govornik, tvorac više bestselera na temu ličnog razvoja, a pored toga je i savjetnica za menadžment. Njen cilj je da u svakom pojedincu probudi želju da ostvari svoj pun potencijal, a možda baš pomogne vama dok je budete čitali uživajući na plaži pod suncobranom. 

“Čovek po imenu Uve”, Fredrik Bakman – roman koji će omekšati vaše srce 

Fredrik Bakman je švedski bloger i kolumnista, koji je postao planetarno popularan pisac, čije su knjige veoma brzo osvojile srca čitaoca, o čemu govore i njegovi bestseleri. “Čovjek po imenu Uve” je bestseler New York Times-a koji je preko noći osvojio svijet. 

U romanu je riječ o Uveu, starijem čovjeku prijeke naravi, čiji život biva predstavljen u knjizi. I dok ćete ga na prvi pogled poistovjećivati sa svim džangrizavim starijim ljudima koje svakodnevno srećete, čitajući knjigu otkrićete drugu stranu njegove životne  priče. Ova knjiga omekšaće vaše srce, i pokazati vam kako mnoge stvari u životu zavise od ugla posmatranja. 

“Alhemičar”, Paulo Koeljo – otkrijte tajne univerzuma iz ugla španskog pisca 

Foto: Unsplash.com

U romanu je predstavljena priča mladog andaluzijskog pastira Santjaga, koji se iz Španije upujućuje u Egipat, kako bi pronašao blago zakopano i skriveno ispod piramida. Čitav njegov put metaforično prikazuje život, s obzirom na to da niko nije siguran da li blago postoji, odnosno da li Santjago uopšte može da ga pronađe. 

Ova knjiga govori o alhemiji života, o univerzumu i tome kako on radi za nas onda kada nešto jako želimo, odnosno kada težimo određenom cilju. Jednostavno napisana priča, “teče” sve vrijeme, dajući čitaocu mjesta da se zaustavi na važnim životnim porukama koje je pisac kroz svoje djelo prenijeo. 

“I druge priče” Momo Kapor – zbirka u kojoj ćete uživati 

Osim što je izuzetno pisao, Momo Kapor je sa velikom pažnjom primjećivao tanane detalje koji čine život, a sve ih je pretočio u svoja književna djela. Priče u ovoj knjizi prvo su bile objavljene u novinama, a onda su prikupljene u riznicu, i tako je nastala ova knjiga. 

“I druge priče” govore o različitim životnim pojedinostima, poput ljetovanja, određenih ljudi, događaja, životinja i specijalnih trenutaka. Po ovim pričama nastala je i televizijska serija, a knjiga je prvi put objavljena 1973. godine. Ukoliko ste nostalgični i uživate u čitanju o vremenima koja su iza nas, ova knjiga biće pravo štivo za vas. 

Nadamo se da će se neka od ovih knjiga naći u vašim rukama tokom odmora, a ukoliko su vas naši prijedlozi inspirisali da istražite još neka štiva za putovanje, smatraćemo naš zadatak uspješno obavljenim. 

Komentari

Neki baner