Na sedmom..., Ako ti za sreću treba još iIi još malo više od toga, na pravom si putu da do nje, nikada ni ne dođeš, Pravi luksuz? Živjeti kako ti se sviđa!, sa druge strane, O srodnim dušama i drugim novogodišnjim odlukama, Kako starite ljudi su vam sve manje dragi? Evo zašto je to u redu , Kako si ustao ako si ikad pao?, Kako biti nježnija prema sebi?
Cafe

Pravi luksuz? Živjeti kako ti se sviđa!

Luksuz nisu ni šminka, ni restorani, ni visoke štikle. Pravi luksuz je živjeti kako ti se sviđa. U udobnim čizmama i s bojom ruža koji ti se dopada ili potpuno bez šminke. Jesti ono što voliš, družiti se s onim s kim ti je lijepo, biti zajedno iz ljubavi, a ne zbog osjećaja dužnosti.

Naučite odbaciti nepotrebno, ono što je postalo zastarjelo i istrošeno, ali čuvajte ono što volite. Petogodišnja kćerka moje prijateljice cio svoj mali život nosi u goste svoju žličicu. Može sebi dozvoliti luksuz da jede žličicom koja joj se dopada. Njena majka se toga stidi i svaki se put pokušava opravdati. A ja sam počela nositi na izlete svoje posuđe, jer ne volim jesti iz plastike. I briga me šta drugi o tome misle.

Luksuzan život nije „zato što ti to zaslužuješ“, već zato što je ta stvar tebe dostojna. Šalica, koju ti je poklonila sestra. Tatina majica, u kojoj je tako lijepo spavati. Kolač po maminom receptu. Poljubac voljenog čovjeka. Zanimljive knjige. Dobri filmovi. Omiljene pjesme. Svježa posteljina. Čist stan. Život koji si sama izabrala.

Luksuzan život nije nerviranje kad nešto ne ide kako treba. Čarape ti se mogu poderati. Tijesto može ne narasti. Prijatelji mogu ne željeti gledati tvoj omiljeni film. Voljena osoba može te napustiti. Možeš ne dobiti unapređenje na poslu. Svašta se može dogoditi. Ako ti nešto ne uspijeva, to nikako ne utječe na tvoju vrijednost. To samo znači da trenutno ne ide sve kako želiš.

Luksuzan život znači imati mogućnost izbora. Da zakrpiš poderane čarape ili da kupiš nove. Baciš kolač i naručiš pizzu ili pokušaš ispeći drugi. Da sama gledaš film ili da pođeš s prijateljima u kafić. Da se prepustiš ili boriš. Potražiš novi posao ili revidiraš svoje ciljeve na starom.

Luksuzan život je živjeti po svojim pravilima. Ići ka svojim ciljevima. Ne tražiti opravdanja. Ne podilaziti. Ne pravdati se za svoje izbore, svoje snove, interese.

Moći reći: Ne može tako sa mnom.

I reći: Može mi se.

Izvor: uspesnazena

Komentari

Neki baner