Per aspera ad astra

Loša okolina je najveći ubojica potencijala

Bila sam kreativno dijete, od malena zaljubljena u umjetnost. Crtala sam više nego pričala jer mi je tako bilo lakše. Mogla sam svijet oblikovati prema svojim pravilima i obojati ga vlastitim bojama. Nekad bi taj svijet bio crno bijel, a nekad šaren, ali bio je moj.

Nekad bih uzela glinamol i radila figurice. Nekad bih oblikovala lakše, a nekad teže, ali oblikovala bih. Ta moja strast je s vremenom pala u neki deseti plan jer se dogodio život i skrenuo u drugom smjeru. Proučavanje boja sam zamijenila s proučavanjem ljudi, a oblikovanje figurica s oblikovanjem svijeta unutar i oko sebe.

Ponekad, svjesno ili nesvjesno, oblikujem i ljude oko sebe. Nije da imam neku supermoć nego tako funkcioniramo. Svi smo mi glinamol – neki se oblikuju lakše, neki teže, ali sve nas oblikuje okolina kojom smo okruženi.

Oblikuje nas svaki prijatelj koji prođe kroz naš život. Neki ostanu, ali većina ih ipak samo prođe. Od internih fora dođemo do sramežljivih pozdrava na ulici, ne znajući da li da ih zagrlimo u ime dobrih starih vremena ili samo nastavimo svojim putem, u neka nova i možda bolja vremena.

Oblikuju nas od samog početka. Oblikuje nas iskustvo upoznavanja, prepoznavanja i suživota. Svaki od njih nosi neku lekciju sa sobom. U najboljem slučaju nas uče birati osobe koje nam odgovaraju te ih voljeti sa svim njihovim manama. Uče nas vrijednostima poput suosjećanja, strpljenja i hrabrosti. Ili nas uče kako da volimo sebe i vidimo u sebi potencijal koji oni vide u nama.

U najgorem slučaju nas sa sobom povuku na dno i ostave da se koprcamo sami sa sobom. Uče nas da nismo vrijedni boljeg života i da tuđe želje uvijek moramo stavljati ispred svojih. Uče nas da je u redu biti govno i gaziti preko drugih.

I dobro, prođe. Eventualno otvorimo oči i odlučimo se maknuti. Ili jednostavno prerastemo jedni druge i bez ikakvog razloga izgubimo zajedničku točku. Ali nismo više onaj isti glinamol koji smo bili na početku. Oblikovani smo i možeš se truditi koliko god hoćeš i pokušavati vratiti početni oblik, ali nećeš nikad.

Manje ili veće iskustvo, svako te oblikuje u nešto što ćeš tek postati.

Pogotovo dok je u pitanju nešto toliko bolno koliko prekid prijateljstva. Ako se mene pita, bolnije i od prekida veze.

Ah, veze… Još jedna stvar koja ti može ili dati krila ili te vezati u lance. Može i oboje. Možeš naići na krivu osobu, izgubiti se u zaljubljenosti i progledati dok je šteta već napravljena. Možeš ti biti taj koji napravi štetu i kajati se još godinama kasnije. Ali velika je vjerojatnost da će te upravo ta sje***a iskustva preoblikovati u bolju i mudriju osobu.

Možda ti se posreći pa odmah pronađeš „onog pravog“, ali svi znamo da je to malo prelako i predobro da bi bilo istinito. Moraš prvo naučiti što uopće ljubav jest i što je uopće dobro, a što loše. Tako da ne brini – ne moraš imati muža i djecu do 25.

A okolina nam baš jako voli nametati što moramo, a što ne moramo, je l’ da?

Problem je što to može biti i dobro i loše jer nas oblikuje svakako.

Problem je dok se djevojčicama nameće mišljenje da ne vrijede i da nisu ispunile svoju žensku dužnost ako ne žele djecu. Ako se to djevojčici dovoljno puta ponovi, ona će biti sigurna u to. Ona neće tražiti sreću u sebi već u drugima. Mjerit’ će svoju vrijednost kroz druge što apsolutno nitko ne bi trebao raditi.

Problem je dok te neki autoritet omalovažava i govori da prestaneš sanjati jer jednostavno nisi rođen pod sretnom zvijezdom, a te stvari su samo za takve. Nije ubojica potencijala manjak sreće nego loša okolina koja te uvjeri da nemaš potencijala.

Problem je okolina koja se smije svemu što je drugačije i koja tjera ljude da se skrivaju u svoja četiri zida. Problem je jer nas sve to oblikuje – svaki podsmjeh, svaka ružna riječ i svaki krivi pogled. Možda nas nauči da postanemo otporniji, a možda nas slomi do kraja. 100 ljudi, 100 ćudi.

Ne znam kako mijenjati ljude, još manje okolinu, ali mogu birati s kim želim biti okružena i koliko. A možeš i ti.

Možeš se maknuti od loše veze, loše prijateljice i od lošeg šefa. Možeš uvijek izvući najbolje iz lekcije. Možeš birati okruženje u kojem ćeš vidjeti svu svoju snagu i ljepotu i koje te neće vezati lancima nego će te pustiti da letiš. Možeš birati pažljivo kao da ti život ovisi o tome – jer zaista ovisi.

Možeš i ti biti to dobro okruženje i dobar utjecaj. Možeš voditi primjerom i biti osoba kakve želiš oko sebe. Jer znaj, ne oblikuje se samo tebe već i ti oblikuješ ljude u svom životu.  

Svi smo mi i slikari i platno.

Oslikajmo svjetove bojama kakvim želimo, onim najdražim i najljepšim.

Komentari

Neki baner