Breme rodnih uloga koje ostavljamo u nasljedstvo budućim generacijama djevojčica, Jednom kad progledaš ne možeš više reći da nisi vidio…, Može se jednom netko ružno ponašati prema vama, ali…, Postoje dva znaka Zodijaka koja najteže otvaraju srce i izgovaraju: "Volim te"
Cafe

Breme rodnih uloga koje ostavljamo u nasljedstvo budućim generacijama djevojčica

Od kućnog odgoja, do časopisa pa sve do psihološke ili duhovne self help literature ženama se govori kakve trebaju biti da bi osvojile i zadržale muškarca. Da bi se udale. Da bi osnovale obitelj i ostvarile sreću po zadanim društvenim normama.

Školuj se ili ne!

‘Nemoj se školovati, to će ugroziti njegov uspjeh i utjecati na njegovo samopouzdanje’ je definitivno jedan od najglupljih savjeta koji sam čula. Nisam mogla vjerovati da u 21 stoljeću još uvijek postoji tako primitivna razina razmišljanja o ženskoj ulozi.

S druge pak strane postoje mišljenja da se žena treba školovati, za svaki slučaj, ako ostane sama, ako ostane stara cura, da barem ima osiguranu egzistenciju.

Radi. Ili bolje ostani doma?

Postoje i razmišljanja, da unatoč obrazovanju i razvoju uspješne karijere, kad se uda, žena se treba posvetiti braku i odgoju djece. Ako se slučajno odluči za oboje, teško će izbjeći pitanje kako uspijevaš sve stići?

Uspijeva jer se rano ustaje i kasno ide spavati, uspijeva jer dok piše izvještaj ili dok provjerava zadaću, slučajno pogleda novu reklamu i sjeti se da bi mogla uviti kosu. Uspijeva jer piše plan i program u rokovnik. Uspijeva jer ide kasno ide spavati. Tek kada završi posljednju dnevnu obvezu.

Uče nas kako se trebamo oblačiti. Svojom odjećom ne smijemo provocirati niti izazivati mušku pozornost, ali ipak trebamo imati uredne nokte, čistu kožu (ne smijemo imati bubuljice, prišteve, madeže, pjegice jer je sve to nezdravo), pristojnu odjeću. Pojam pristojna odjeća prema društvenim standardima je veoma teška norma koju žene trebaju poštovati da bi ugodile rodbini, komšiluku, crkvi i ostalim „dobronamjernim zajednicama“.

Žena ne smije biti muškobanjasta.

Ne bi smjela imati kratku kosu, tetovaže, voziti motor, osim ako nije lezbijka. Poželjno je da ide u teretanu poslije porođaja, ako se ugoji i zapusti.

„Jadan njen muž s takvom ženom i uplakanim djetetom. Naravno da je morao naći ljubavnicu kada mu je takav život nepodnošljiv. Još uz njegov naporan posao“ – ovako glase opravdanja za muškarce koji se požele zabaviti jer se njihova žena zapustila u svakom smislu. Nije više raspoložena i vesela. Postala je tjeskobna i neurotična. Jer su nam postavili standarde o ponašanju i raspoloženju.

Šuti o svom rodu i svojoj prirodi.

Razgovarati o menstrualnom ciklusu i ginekološkom pregledu nije primjereno i trebaš se stišati. Dapače poželjno je razgovarati o novom receptu ili pohvaliti muža kao vas se sjetio odvesti na večeru.

Nametnuli su nam ove standarde da se gušimo ispod svakodnevnih kalupa, žudimo da budemo snažne, slobodne i neovisne ne samo u financijskom smislu, nego u smislu „na jedno uho ušlo, na drugo izašlo“.

Vrijeme je za drugačiji pogled na svijet

Nemojte ovako odgajati naše nove naraštaje djevojčica, oslobodite ih da se razvijaju sukladno njihovim interesima i željama koji su u skladu s vašim mogućnostima. Učite ih da budu odgovorne i da se nose s vlastitim životnim pogreškama. Učite ih empatiji kao osnovi životne i emocionalne egzistencije.

Neka vole sebe, neka rade na sebi, neka se druže. Društvene mreže su nametnule kulturu selfija i filtera, ali smo mi tu da im olakšamo život skidajući s njih naslijeđe i teret rodnih uloga koje nosimo. One nisu tu radi muškaraca, one su tu radi sebe. Postoje i jako su vrijedne. Učinimo njihov svijet ljepšim nego što je naš.

Učinimo to za buduće generacije samosvjesnih žena.

Komentari

Neki baner