Lekcije naučene u dvadesetima, Tko sam ja da si sudim?, Što to sve živi u zdravom tijelu?
Cafe

Lekcije naučene u dvadesetima

Svako razdoblje života sa sobom donosi svoje izazove. U svakom se dijelu života suočavamo s novim situacijama. Neke se srećom nikad više ne ponove, jer na temelju njih izrastemo i ojačamo, a neke ponavljamo i ponavljamo.

Ipak, rekla bih da, kada pogledam život upravo po razdobljima, mogu podvući crtu nakon svakog desetljeća. Da, zaista se dogodi nešto čarobno i kao da odjednom uđeš u novi svijet. Baš me zanima kakva će biti neka nova ja, u četdesetima. No, ona u dvadesetima… Ona je bila najveća lekcija. Nakon dvadesetih, ljudi se ne mijenjaju više toliko drastično. Zbog toga su dvadesete ključne.

1.        Muškarci i veze ne trebaju biti prioritet

Zaljubljivanje mi je bila jedna od najvažnijih ”stvari” od srednje škole do kraja fakulteta. Znaš da si mlad i da možeš raditi što poželiš, a ako i zaglaviš u dužoj vezi koja možda nema budućnosti, do tridesetih ćeš stići to i okončati i ponovno se zaljubiti. Možda u adekvatniju osobu. Pogreške u dvadesetima ne plaćaju se toliko skupo.

Mislim da je baš lijepo zabavljati se u dvadesetima i ne brinuti mnogo o ljubavnoj budućnosti. Ukoliko smo solo, potpuno uživati u svojoj slobodi, bez brige oko toga hoće li doći onaj pravi. Svi su oni ionako i pravi i pogrešni. Pravi u tom, pogrešni u sljedećem trenutku. Stoga je bitno naučiti kada odustati, jer ionako ima mnogo toga na tržištu. U dvadestima je sve dostupno i omogućeno. Zašto to ne iskoristiti?

2.        Zaljubi se u sebe

S dvadeset mrzimo svoje tijelo, koje ne može izgledati ljepše nego što jest. Kao upravo propupao cvijet. A prava je istina da ćemo ga istinski zavoljeti tek kasnije, kada više i ne bude toliko lijepo. Nije li to apsurd? Nije li to nepotrebna težnja nekom, od društva nametnutom, savršenstvu? Po meni, važnije je u dvadesetima cijeniti svoju posebnost i težiti autentičnosti, prije nego idealnom.

3.        Nauči kada je dosta

Rijetki su oni koji nemaju probleme s granicama, jer nas još u djetinjstvu nisu naučili toj vrlo važno stavci. Možda najvažnijoj, jer se reflektira i na poslovnom i na privatnom planu. Djevojka koja zna postaviti granicu, neće se dovesti do brojnih neželjenih situacija, samo zbog toga što želi ugađati drugima. Takva djevojka bit će na dobrom tragu da i zavoli sebe i ne stavlja muškarce kao prioritet.

4.        Biraj svoje ljude

O kakvoj je obitelji riječ, ovisi o pojedincu. Neki obiteljski odnosi manje su funkcionalni i možda ne donose toliko radosti koliko treba jednoj mladoj osobi. Stoga su obitelji koje izaberemo jednako važne i vrijedne naše pažnje.

Ako su u pitanju prijatelji, bitno je primijetiti radi li se zaista o obitelji u koju se može imati povjerenja i jesu li vrijedni naših emocija, vremena, pažnje i ljubavi. Kako s godinama opada tolerancija na glupost, dobro je razmotriti s kim smo mi to zapravo bliski. Investiranje u prave odnose može spasiti mnogo živaca. I dragocjenog vremena, naravno.

Voljeti dvadesete, onako zbunjene i izgubljene, nije lako. Ali upravo su dvadesete donijele žene koje danas vole svoje živote i cijene sebe mnogo više od suhog zlata. Zbog toga što znaju da su nezamjenjive, točno takve kakve jesu.

Komentari

Neki baner