woman in white long sleeve shirt and gray pants sitting on brown wooden chair
Zdravlje i ljepota

Kada nas svi životni tereti pritisnu, vrijeme je za posjetu psihologu

Mentalna njega u ovim kriznim vremenima je više nego potrebna. Stresna i neizvjesna svakodnevica, obveze, dužnosti, isprepletanje poslovnog i privatnog stvaraju kaos u našoj glavi. Anksioznost, depresija, napadi panike postaju sve učestalija pojava. Samokontrola, pribranost, staloženost i smirenost ostaju tako visoko na ljestvici koju želimo doseći dok se raspadamo.

Psihičko zdravlje se odražava na fizičko zbog nesanice, nepravilne prehrane, od izgladnjivanja do prejedanja. U takvim trenutcima naši prijatelji i obitelj ne pružaju dovoljnu potporu da bismo se izvukli iz takvoga stanja.

Neki od razloga koje navode stručnjaci da biste brzo trebali kod psihologa su ako sve emocije od ljutnje, razdražljivosti, plača, smijeha, euforije, uzbuđenosti osjećate veoma intenzivno i pritom to ispoljavate u javnosti. Gubitak samokontrole remeti vaš životni ritam i ugrožava odnose s drugim ljudima.

Kada posjetiti psihologa?

Ako ste doživjeli traumu, fizički napad, pokušaj, silovanja, silovanje, ako ste vidjeli osobu kako umire, ako ste preživjeli neku prirodnu katastrofu bilo bi dobro posjetiti psihologa da potisnute traume ne bi okrznule cijeli vaš život.
Ako se ne možete otvoriti s drugim ljudima, ako primijetite da ste postali asocijalni i da se sve više povlačite u sebe i samoću, psiholog vam može pomoći ako mu kažete koji su razlozi vaše zabrinutosti, potištenosti ili straha od drugih ljudi.

Tada je pravo vrijeme da posjetimo psihologa ili psihoterapeuta, liječnika za naše emocije, dušu i mozak koji će objektivno procijeniti koliko je naše stanje zapravo teško, koji će nam reći istinu i konačno pomoći da se trgnemo iz svih očajnih stanja.

Redovita posjeta psihologu bi trebala biti sastavnica životne njege i brige o vlastitom zdravlju. Brojni ljudi se preporode nakon nekoliko sati razgovora sa psihologom. Mnogi su svjedočili da su upravo pred psihologom, bez ikakvih kočnica, konačno sebi sami priznali tko su i što žele od života.

Složene i komplicirane životne tegobe se iskristaliziraju i stvari postaju puno jasnije. Psiholozi nas mogu motivirati, potaknuti pa čak i natjerati da napravimo prve korake ka našem ozdravljenju.

Psiholozi već na početku pohvale vašu spoznaju da imate problem i vašu odluku da ga riješite.

Osoba koja prizna da ima određene tegobe, probleme, tuge, patnje svjesna je da postoji nada i oporavak. Ostale smjernice koje na daju psiholozi ili psihoterapeuti mogu promijeniti kvalitetu vašeg života.

Ono što je mnoge ljude potaknulo jest čuvanje tajne razgovora koji psiholozi jamče, Nažalost, probleme koje priznamo bliskim ljudima često ne ostaju unutar naših odnosa, a i sami smo često pokleknuli prepričavajući tuđe životne priče drugima. Ono što kažemo psihologu ostaje tajna zbog njihove poslovne i profesionalne etike.

Psiholozi mogu riješiti ljubavne probleme, mogu vam pomoći u zamršenim obiteljskim odnosima, mogu vam dati savjet kako da se nosite sa stresom na poslu, mogu vam objasniti korijene vaše tuge analizirajući vaše djetinjstvo, mladost i potisnute traume.

Veoma je bitno za vaš oporavak da pred psihologom budete potpuno iskreni i da ne tajite prepreke i prilike koje vam se događaju na vašem putu.

Psiholozi su tu da saslušaju svako pitanje, nedoumicu, problem bez osuđivanja, sažaljenja. Pružaju empatiju i pomoć. Možda ne mogu riješiti sve životne poteškoće, ali vam mogu pomoći da se bolje nosite sa svim izazovima i životnim potresima.

Komentari

Neki baner