Kada ženama postane dosta?
Razmišljanja

Kada ženama postane dosta?

Promatrajući svoje prijateljice, poznanice i brojne žene s kojima sam dolazila u doticaj, primijetila sam obrazac koji se ponavlja u odnosu s muškarcima. Ili da kažem, prema muškarcima. S druge strane, promatrala sam i njih i sve je počelo upućivati na muško – ženski svijet prepun suprotnosti. Upravo ono što nas na početku spoji, kasnije bude glavni razlog razilaženja. A to je naša priroda.

Nikada se nisam smatrala izrazitom feministkinjom, jer kada sam uvidjela koliko je zapravo stravično ženama koje žive na drugim krajevima svijeta, osjetila sam da je pomalo nezahvalno od mene da se bunim. Ali, određeni bijes i gorčinu zbog nepravde oduvijek sam osjećala. I protiv toga sam se bunila gdje god bih stigla.

Unutar svoje obitelji pored brata s kojim sam odrastala, unutar obitelji momaka s kojima sam bila u vezi te u kojem bih se god društvu našla. Kod nas u Dalmaciji i dalje je popularan sindrom sina (jedinca) i zastarjelog patijarhata koji ne odgaja muškarce, već dječake.

U svakom svom protivljenju pomalo sam pronalazila objašnjenja i slagala priču, a ono što me u konačnici najviše od svega zanimalo jest kako uopće dolazi do razdora između žene i muškarca? 

Žene su po prirodi brižne i pažljive, muškarci okrenuti sebi i svojim potrebama. Da, postoje iznimke, no ženi je u krvi da bude njegovateljica, kao što je muškarcu da bude borac. Istina, došli smo do nekih izjednačavanja, ali priroda ostaje u srži kakva jest. I mislim da od nje ne bismo trebali bježati. To nas je i dovleo do problema.

Žene koje se pokušavaju prilagoditi muškom svijetu pomalo nalikuju na lisicu koja se želi pridružiti čoporu vukova. Ili bilo kojem drugom gdje se traže karakteristike koje žena prirodno ne posjeduje. Gdje ne može biti svoja. A ako je budućnost ženskog spola i ako je ostalo pravih žena, punih ljubavi i topline, onda je to jedino što nas može spasiti.

No, vratimo se na odnose. Kako se dogodi da žene nakon što dobiju djecu počnu zanemarivati partnera ili da odnos počne odlaziti u drugom smjeru? Zbog toga što je žena partneru bila spremna dati sve. Ali, onda stigne dijete. Njena ljubav sada je usmjerena na ono biće kojem je prijeko potrebna. U majčinstvu do izražaja počinju dolaziti sve njene kvalitete, dok njemu postaje nemoguće pratiti njen tempo.

Naravno da su svakakvi razlozi zbog kojih se ljudi razilaze, ali jedan od glavnih je taj da je ženi dosta. Dosta joj je tetošenja, objašnjavanja i brige oko dječaka koji su odavno trebali odrasti.

Dosta joj je muškaraca koji varaju, vise s ekipom po kafićima, hipnotizirani su televizorom ili igricama i samo gledaju kako da izbjegnu biti kući s obitelji.

Dosta joj je smiješnih Petar Panova koji nikome ne služe.

Dosta joj je pokušaja da drži sve dijelove kuće, a trebala bi samo tri. Dosta joj je da dijeli suživot s nekim tko joj ga pritom samo otežava. Onda, realno, može biti i sama. I sretnija. Jer, najvažnije što je emacipacija donijela ženi je sloboda. Pa zašto ju onda ne iskoristiti?

Komentari

Neki baner