woman sitting on the floor using a laptop
Cafe

Moj korisnički račun u digitalnoj hipertireozi

Moj online planet poznaje me više, nego moja najbliskija osoba. Zna što volim i to mi nudi gotovo na svakom koraku mog virtualnog putovanja, no budući da me toliko poznaje, možda ponekad zna bolje od mene što je najbolje za  mene. 

Poštovana,

na temelju analize Vaše aktivnosti u digitalnom svijetu i vremena kojeg provodite on line s Vašim korisničkim računom, dijagnosticirana Vam je digitalna hipertireoza.

Budući da je Vaš korisnički račun poprilično opterećen različitim podražajima iz virtualnog svijeta, izašao je iz ravnoteže, pa je trenutno Vaš korisnički račun van funkcije. Nakon mirovanja, aktivirat će se ponovno te Vam omogućiti neometani rad. Određeno vrijeme nećete imati pristup svojem korisničkom računu. Kad se otkloni poremećaj u Vašem računu, zaprimit će te mail. 

Pokušavam se ponovno prijaviti, no izbacuje me. I opet … i opet… Dobro, jesu li oni normalni pitam se?! Meni treba moj račun sad! Sad! Udarim rukama po tastaturi. Vrpoljim se od neizvjesnosti u radnoj stolici i  gužvam isprintane analize na A4 papiru koje mi bez mojeg korisničkog računa ne znače ništa. Sobu sam pretvorila u ured. Trebam proglasiti tri nova influencera na web stranici za pola sata! Ako to ne uspijem, ispast ću neozbiljna! Past će mi posjećenost stranice, a potencijalni influenceri možda odustanu od suradnje! Bacam sa sebe kućni ogrtač u fotelju. Znoj me oblijeva pri pomisli da neću realizirati objavu na vrijeme! 

Zovem informatičara. Mora postojati rješenje!

Urednica će me ubiti ako ovo ne pustim na vrijeme! Informacija se bila proširila, puno ljudi se prijavilo, očekivanja su ogromna! Velika svota novaca je u igri i ovo mora biti kako je isplanirano! Vratim se u stolicu pa se rotiram lijevo – desno u istoj, a čovjek koji ima slamku za spas i dalje se ne javlja. Tri poziva i ništa. Palim cigaretu i zovem urednicu, ali niti ona se ne javlja.

Počinjem pliće disati, a onda ugledam poziv informatičara…

“Hej! Zašto se ne javljaš ti?! Korisnički račun mi ima digitalnu hipertireozu!! Što je to?!! Znaš da za pola sata moram pustiti objavu! Svi su u iščekivanju!“

Dignem se iz stolice i hodam od vrata do prozora čekajući njegov odgovor. Na nekoliko sekundi nastane tišina uz njegov uzdah koji zvuči kao da nema rješenja. Pogledam kroz prozor u park u kojem je puno više ljudi, nego inače. Što to oni rade? Na trenutak mi odmaknu misli, a onda informatičar progovori.

„Nisi jedina kojoj se ovo dogodilo. Nažalost, nije još otkriven način kako riješiti ovaj problem … možeš samo čekati… meni se isto dogodilo nedavno kad sam pokušao uči u trag jednom ilegalnom poduzeću. Za dva dana, korisnički račun mi se vratio u funkciju. Možda si zakupila veliki broj lažnih pratitelja na društvenim mrežama koje vodiš, što je on line planet prepoznao kao određenu prijetnju.“

Prekine poziv, a ja skliznem uz radijator na pod s mobitelom u ruci. Za 15 minuta bih trebala pustiti objavu. Upisujem lozinku u korisnički račun na mobitelu. Opet me izbacuje! 

Dobijem poruku od urednice.

U usporedbi ove globalne digitalne hipertireoze koja je zahvatila većinu korisničkih računa, naše proglašenje bit će gotovo nevažno. Javi mi se kad dobiješ mail, a do tad ne poduzimaj ništa!

Sve više vremena provodimo u  virtualnom svijetu. Naši korisnički računi su stanovnici tog svijeta  gdje su nam dozvoljene beskonačne mogućnosti.  Internet je neiscrpan izvor blagodati koje su nam olakšale i oplemenile život, no što ako ga zagađujemo kao što zagađujemo okoliš? Zamisli da digitalni planet oboli te ispadne iz ravnoteže zbog naših korisničkih računa koji njegov svijet ponekad preopterete negativnim informacijama Ako dođe do digitalne hipertireoze, korisnički računi mogli bi postati neaktivni na neko vrijeme dok digitalni svijet ne povrati ravnotežu.

Virtualni  planet mogao bi oboljeti od viška negativnih elemenata koji se unose na njegov teritorij.  I odjednom ne bi mogli koristiti društvene mreže, niti poslati mail, niti kupiti poklone, niti pustiti objavu, niti moći raditi online, vidjeti se s dva kraja svijeta, ali ne bi mogli niti vršiti virtualni bullying, pripisivati lažne dijagnoze, objavljivati stotine verzija iste vijesti, niti  slati mailove s lažnim novčanim dobitkom… 

On line svijet izgradili smo prema našim željama, no moglo bi se dogoditi da on poznaje naše potrebe, bolje, nego mi sami pa bi nam jednog dana mogao reći: „Ajde me malo pusti na miru!“ 

Usred obavljanja zapostavljenih aktivnosti van moje sobe pretvorene  u ured, napokon stiže mail kojeg otvaram na mobitelu. 

Poštovana,

obavještavamo Vas kako je Vaš korisnički račun ponovno u funkciji. 

Dobro došli natrag!

Pažljivo isplanirajte svoje vrijeme i aktivnosti u on line svijetu kako bi uvijek bili dobro došli.

Želimo Vam  puno uspjeha!

Komentari

Neki baner