Oda konobarima, barmenima, vjernim slušateljima…

Dobar konobar nije samo djelatnik koji će ti servirati željeno piće.

Napitak koji ti se pije, nije glavni razlog posjete ugostiteljskom objektu jer ako si možeš priuštiti određeno piće u ugostiteljskom objektu, možeš si isto priuštiti i kod kuće, no tvoj najdraži kafić pruža dodatnu vrijednost. Dodatna vrijednost je konobar.

Ritual ispijanja kave ujutro ili poslije posla nije jednaki kod kuće kao u kafiću.

Susret istih ljudi, uživanje u napitku koju ti konobar pripremi po tvom osobnom normativu, čavrljanje u baš tom tvom kutu kafića daje tvom danu onu amajliju s kojom krećeš u nepoznato u svoja nova, nadolazeća 24 sata.

Brojni dogovori, lakše se sklapaju u ležernijoj atmosferi lokala gdje se ljudi ne povezuju samo na poslovnoj razini, nego i na ostalima pa nerijetko isti poslovnjaci sklapaju dogovore i u istom kafiću.

Ljubavni brodolomi lakše prežive oluje u prostoru gdje su se i drugi gosti vratili na noge. Proslave različitih uspjeha dobivaju svoju tijaru tek nakon što se im nazdravi u omiljenom prostoru dokolice.

Svim tim trenucima prisustvuje konobar. Bez njega, navedeni događaji ne bi se održali u tvom najdražem kafiću. Konobar je netko kome ćeš i ići na živce, ali ti to neće reći. Trpjet će te kao da si jedini gost tamo, uz sve ostale goste koji će se isto osjećati kao jedini tamo.

Konobar s velikim brojem utakmica u nogama, sačuvao je mnoge tajne, može procijeniti kad netko treba stati, a kad je sugovornik dosadan.

Taj šarmantni djelatnik odabranog ugostiteljskog objekta, često postane na nesvjesnoj razini prijatelj, psiholog i podrška. Može te saslušati bez predrasuda te ti dati objektivno mišljenje. Može ti otvoriti novi kut gledanja kojeg je stekao tko zna kako, ali taj kut neće biti navijanje za tvoju stranu ili za stranu kojoj se suprotstavljaš. To će biti mišljenje na tragu psihologa kojeg u ovoj situaciji ne plaćaš za njegove terapeutske usluge, a sam si ga gotovo nesvjesno izabrao.

elegant female sitting at counter waiting for bartender to prepare cocktail
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Kad kafić izgubi svog konobara, izgubi i dobar dio svojih gostiju, a nekad si na njega gledalo kao na neambicioznog čovjeka koji nije imao mogućnosti odabrati neki drugi životni put, a s učestalom posjetom lokala u kojem radi, shvaćaš njegovu svestranu ulogu.

Oda konobaru

Kava ima okus po
onome tko ti je donese.
Kafić je obojan u boje
onoga koji radi u njemu.
Šank čuva gotovo
jednaku količinu
tajni kao redovito
vođen dnevnik.
Proslave začini onaj
tko im ulijeva pohvalu
u čaše.

Komentari

Neki baner