Žene koje popravljaju muškarce, Zabavna astro analiza: Kada ste rođeni?, Fetiš na čvrst muški karakter, Povratak dobrote u modu, Mjesečni ljubavni horoskop za kolovoz - što nam donose zvijezde na polju ljubavi?
Odnosi

Žene koje popravljaju muškarce

Popravljačice. Postoje žene koje vole projekte. Koje vole svoj utjecaj i svrhu držati na životu eksperimentima u životu drugog ljudskog bića. Žene koje vole biti zaslužne zašto je netko kakav je. Pritom se osjećaju važno, a zauzvrat imaju svoj primjerak za prezentaciju. Bezbroj puta svjedočila sam odnosima u kojima žena ispravlja/popravlja/mijenja muškarca. Po svojim zamišljenim standardima.

  • Nemoj obući to, ne sviđa mi se. Obuci ovo.
  • Nemoj jesti to, nije zdravo. Jedi ovo.
  • Što igraš tu glupu igricu? Pročitaj ovu knjigu radije.
  • Kakav ti je to glupi hobi? Ako ne znaš kako bolje provoditi vrijeme, pokazat ću ti ja.
  • Ne znam što se uopće družiš s tim glupim dečkima, tako loše utječu na tebe.
  • Što te boli? Otići ćemo svim specijalistima na pregled.

Pitam se koga su uopće prvotno zavoljele. Kad s vremenom žele mijenjati iz korijena svoju navodno voljenu osobu? Što jede, s kim se druži, što voli, koji su mu hobiji, koja su mu razmišljanja i stavovi – sve to čini njega. Ako imaš potrebu to mijenjati, što ti se naposljetku sviđa na njemu?

  • Ali, to nije dobro za njega. A on nije toga svjestan.

A što si ti? Njegova majka? Odgojiteljica? Životni vodič? Guru pozitivnih promjena? Ili njegov suputnik, odabir, njegova ljubav? Previše žena ima potrebu prosvijetliti muškarca s kojim jesu. Umjesto da prosvijetle sebe.

Zašto to žene rade?

Ne znam je li do majčinskog gena u krvi koji ima potrebu odgajati? Do snažne čežnje za ljubavi? Do potpune otuđenosti od sebe? Do žudnje za pripadnosti? I koga je u cijeloj priči potrebno popravljati?

Jeste li izmislile osobu koju želite voljeti? Ako jeste, tužno je to. Za obje strane. Bolno je priznati si da većinu toga kod njega ne volite. I bolno je zapitati se zašto ste onda s tom osobom. Bolno je čuti taj odgovor. Čežnja za ljubavi neke ljude tjera na prisilne, fiktivne odnose. Reda radi. Prezentacije radi. Kućica ljubavi u kronologiji života jednostavno mora imati tu kvačicu.

S druge strane, niste same. I taj koji to dopušta i da se tako mijenjati i modelirati prema tuđim zamislima, žudi za istim. Pristat će potisnuti sve što on istinski jest da naposljetku stavi kvačicu u rubriku ljubavi svog života. Nema to baš puno veze s ljubavi. To su fiktivne sfere koje plivaju po plitkim površinama vaših života.

Takvi odnosi možda guraju neko vrijeme. I čak stvaraju iluziju sreće. Ali, pitanje je vremena kad ćete se umoriti oboje. Ti ćeš biti umorna od pokušaja stvaranja njega.

Odjednom sve njegove radnje bit će ti razočarenje. Jer će se i on umoriti živjeti po tvojim pravilima. On će te razočarati samim time što on jest. Ti ćeš njega razočarati jer poput nekog tirana ne želiš prihvatiti što on jest. I eto, dvoje nesretnih i razočaranih.

Žene koje popravljaju muškarce, Povratak dobrote u modu,

Koga mijenjamo a koga gubimo?

U tim odnosima, gotovo je i neizbježno da ćeš izgubiti sebe. Dok popravljaš nekog, rušiš sebe. Dok silno želiš pripadati nekom, razdvajaš se od sebe. I zaboravljaš – najvažnija pripadnost je ona koja ti teče venama.

Prvo ispuni sebe sa sobom da bi napravila zdrav prostor za nekog drugog. Vjerujem da nismo rođeni da radimo projekte jedni na drugima. Vjerujem da bi jedan  ljudski život svojim različitostima trebao obogatiti drugi. Jedinstvo nije stapanje u sličnostima. Jedinstvo je bogatstvo u različitostima.

Ako stalno biraš nekog koga imaš potrebu mijenjati, zapitaj se. Svi tvoji odabiri imaju samo jednu zajedničku točku. Tebe. Pa onda, trebaš li možda mijenjati nešto na sebi? Popraviti nešto u sebi?

Komentari

Neki baner