Što duguješ sebi?

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minutes

Sposobnost, vještine ili ropstvo?

Ni sama ne znam kako da nazovem obnašanje svih tih uloga/funkcija/zadaća. Pridodanih ženi. Multitasking? Ako je taj pojam najbliže traženom, predstavlja li vještinu ili ropstvo?

Majka, supruga, kći, sestra, kućanica, radnica bilo kojeg zanimanja, poslovna žena, poduzetnica, partnerica, osnivačica – možeš nositi sve ove uloge. Možeš se umoriti. Ne zato jer nisi kvalificirana za iste. Nego, zato što možda veliku većinu tih uloga ti ustvari i ne želiš.

Nametnutnost uloga nije tajna. Začarani krug odgojnih načela iz generacije u generaciju nije tajna. Nejednakost u rodnim ulogama nije tajna.

„Malo je stvari nalik Sizifovu poslu poput obavljanja kućanskih poslova, uz njihove beskonačne repeticije: čisto se ubrzo uprlja, prljavština se očisti, iznova i iznova, dan za danom. Kućanica se umara ne radeći zapravo – ništa, jednostavno ponavljajući postojeće stanje… Jelo, spavanje, čišćenje; godine ne vode više prema blaženstvu i raju, već leže postavljene ispred njih, identične u sivilu. Borbu  protiv prašine i prljavštine nikad nije moguće dobiti.”

Simone de Beauvoir

Pozivam te bar na jedan dan daš otkaz svim tim ulogama. I da taj jedan dan pretvori se u tvoj ritual. Barem jednom tjedno. Jer »borbu  protiv prašine i prljavštine nikad nije moguće dobiti«. Pogotovo tuđe prašine i tuđe prljavšine.

Što duguješ sebi?

  1. Naspavaj se dobro.
  2. Reci si – dobro jutro.
  3. Diši jer dah je znak života.
  4. Popij kavu ili čaj sa sobom. Budi malo sama.
  5. Živa si, osjeti to.
  6. Budi tu. Sad je dobro. Tu si. Tvoje brige ionako većinom lete iz prošlosti ili budućnosti. Ali, SAD je dobro. Budi tu.
  7. Uredi se. Tvoja odgovornost je da se osjećaš dobro. Ne da kuća bude uredna.
  8. Kako si? – danas ovisi samo o tebi. Ni o kom drugom.
  9. Kako ćeš provesti dan? Što bi danas voljela, a dostupno ti je? Danas ne moraš ništa. Osim onog što TI želiš.
  10.  Zahvali se. Na mogućnostima i slobodi izbora. Na danu kojeg si posvetila sebi. Ionako je već i bio posvećen – samo tebi.

Prema »blaženstvu i raju«

U kojoj god dobi, u kojoj god situaciji – godine ispred tebe trebale bi biti tvoja sloboda. Ne dozvoli da godine ispred tebe budu postavljene. Sebi duguješ kreirati i stvarati godine ispred. Za sebe. Zbog sebe. Zbog svoje djece. I svih koji te okružuju.

Tvoja osobna sreća i ispunjenost širit će se na sve oko tebe. Ispunit će tvoj okoliš. A možda će ga i počistiti. Možda ćeš napokon, ne boreći se, i dobiti borbu protiv onog što uistinu jest bila – prašina i prljavština oko tebe. Kad ti kažu to može samo ženska ruka, pokaži im – to može bilo čija ruka s pet prstiju i pokretnim zglobom.

Komentari

Neki baner