Gdje je nestalo objektivno novinarstvo?

Objektivnost je jedan od najstarijih postulata i novinarskih načela. Ruku pod ruku s njim idu točnost i provjerenost informacija iz nekoliko izvora. Objektivnost znači da novinar koji piše određeni tekst ili izvještaj mora ostati neutralan i ne iznositi svoje osobno stajalište i poticati čitatelja na određeno mišljene.

Jasno je da su i novinari ljudska bića koji su priklonjeni nekoj ideologiji, mišljenju ili određenoj političkoj struji. Međutim, po novinarskim pravilima to ne smije biti izraženo u objektivnim novinarskim žanrovima kao što su vijesti, izvještaj.

U žanrovima kao što su osvrt, komentar ili pak beletristička kolumna, poželjno je da novinar, koji pritom ima veliku društvenu reputaciju, bogato iskustvo u pisanju i poznavanje određenih problematika poput politike, gospodarstva, umjetnosti i kulture iznosi svoje stavove. Ti stavovi trebaju biti jasno izraženi i potkovani dobrom argumentacijom za ili protiv.

Kako to lijepo izgleda na papiru, zar ne?

Nažalost, novinarska praksa ovisi o brzini, ekskluzivi, senzacionalizmu i utrci za broj klikova, lajkova i komentara. Ta igra je postala nemilosrdna i surova, a pritom se ne biraju sredstva. Od copy paste do šokantnih naslova koji krše sva etička pravila. Dovoljno je samo nekoliko sekundi pregleda naslovnica današnjih portala i sve će biti jasno

Korupcija, krv, sex i skandal su postali prioritet u izvještavanju, a najgora posljedica je velika „rasprava“ u komentarima korisnika koja verbalno dolikuje primitivnim svađama, vrijeđanjima i govoru mržnje.

Neki portali se natječu i namjerno stavljaju provokativne naslovnice tako da se često događa da se i ne pročita čitav tekst a već se pojavi stotinjak osuda dežurnih dušobrižnika.

Kritičko mišljenje

Poželjno je da građani ne upijaju medijske informacije poput spužve, da se educiraju, provjere informaciju s nekoliko portala i da na kraju donesu zaključke.

Za novinare vrijedi mnogo više, da se kontinuirano obrazuju i educiraju, da unatoč pripadnosti određenoj stranci poštuju i suprotna opredjeljenja i da kritiziraju vlast koja ne doprinosi općem društvenom dobru. Novinari bi trebali biti produžena ruka demokracije, a ne poticati na huškanje, omalovažavanje, diskriminaciju i govor mržnje.

confident young businesswoman with laptop and notebook sitting on floor modern apartment
Photo by Vlada Karpovich on Pexels.com

Ne pilaj granu na kojoj sjediš

Nažalost, za većinu novinara danas vrijedi da slijede uredničku politiku svojih poslodavaca i logično je da neće ići protiv tih interesa. Međutim, sve ima svoju granicu i mjeru, tako i novinari trebaju znati kada je dosta. Neutralno pisanje bi bilo poželjno za sve novinare koji se nalaze na početku svoje karijere.

Za razvoj određenih afiniteta bi bilo dobro imati mentora, iskusnijeg novinara koji će čitati njihove neobjavljene tekstove i upućivati ih na nedostatke i prednosti.

Utrka za senzacionalizmom nije potrebna jer zagađuje profesionalizam i ruši integritet novinara. Ovakvim načinom izvještavanja, novinar se dovodi u opasnost da sruši svoju reputaciju i da mu to spriječi napredovanje u ovoj profesiji.

Komentari

Neki baner